dokładnie jak w przypadku świeżych drożdży, ponieważ znacznie skraca to czas wyrastania. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajka w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie się nieco kleiło, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ im będzie jej więcej - tym rogaliki będą finalnie mniej puszyste. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość(...)Zajmie to około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy trójkąty równoramienne i zwijamy tworząc rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy już uporaliśmy się z całym ciastem odstawiamy je do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie 1 jajko rozkłócamy z 1 łyżką mleka
MamaOskarkaprzestygnięcia. W śmietance rozpuszczamy sodę. Przestudzoną masę ucieramy w dużej misce dodając stopniowo przesianą mąkę, po jednym jajku, rozpuszczoną sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde, po 2-3 dniach, gdy zmięknie przekładamy przygotowanymi masami. Masa orzechowa Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę ucierając dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce orzechów. Pod koniec ucierania dodajemy posiekaną wanilię i koniak lub rum. Utartą masę lekko schłodzić Masa śliwkowa Umyte śliwki sparzyć wrzącą
kgwjanczewoFantastyczna propozycja na zdrowe śniadanie na słodko - kawałki ciasta francuskiego a'la ciasteczka z owocami i ekologicznym musem kokosowym, a do tego sałatka owocowa również polana musem kokosowym. Ciasto francuskie z owocami to również fajna opcja szybkich przekąsek imprezowych lub gdy mamy ochotę ma "coś" słodkiego - możemy nimi delektować się bez wyrzutów sumienia. Smakują rewelacyjnie - sama nie mogłam się(...)błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki witaminie D jest sprzymierzeńcem walki z depresją, a witamina K w nim zawarta, pomaga w nauce, wspierając procesy neurologiczne. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szt. kaki 1 banan 1/2 małego granatu 4-5 łyżek musu kokosowego BIO Foods by Ann Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe prostokąty o wielkości około
Kuchnia MagdaLenyWzięło mnie znowu na zielone warzywko i zaszalałam. Powstało pyszne ciasto. Uraczyłam nim kolegę córki i pierwsze pytanie które padło to : - co to za ciasto -dlaczego jest zielone? - to się je ? Z uśmiechem na ustach odpowiedziałam: - ze szpinaku - tak , te ciasto się je Odwróciłam się na pięcie i wyszłam, czekałam z niecierpliwością jakieś 20 minut i zajrzałam pod pretekstem chcecie(...)herbatki ?? Miłe zaskoczenie- ciasto zjedzone. och czyli jednak szpinak nie odstraszył. Łał szpinak jest na plusss. Składniki: mąka pszenna 1.1/2 szklanki typ 500 mąka krupczatka 1 szklanka jaja 4 szt cukier 1 szklanka masło 1 szt szpinak 450 gram świeży ( jak nie macie może być mrożony) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa: mascarpone
Różowa kuchniaCiasto idealne dla fanów brownie i serników. Połączenie mocno czekoladowego, zwartego ciasta z puszystą masą serową to kompozycja wręcz idealna i z pewnością warta wypróbowania w naszych domach. SernikoBrownie - Składniki: Masa Brownie: 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 300 g cukru 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy Masa Sernikowa(...)zarówno boki, jak i spód), dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 2/3 masy brownie, następnie masę serową, a na nią kleksami wykładamy masę brownie. Za pomocą patyczka na powierzchni ciasta wykonujemy "esy floresy". Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut, po czym wyłączamy piec i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne 50 minut. Ciasto
Słodka Stronamleka Pokrusz drożdże i rozpuść w mleku. Rozpuść szafran w łyżce ciepłej wody i wlej do drożdży. Dodaj cukier, jajka i sól i krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ja użyłam miksera z hakiem. Miksuj przez 3 minuty, następnie dodawaj po kawałku miękkie masło. Miksuj conajmniej 10 minut. Ciasto będzie dosyć klejące ale takie ma być. Przygotuj miskę(...)pojemności 1 l i posmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto do miski, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia. Na drugi dzień przygotuj foremkę do pieczenia, posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto i uformuj 10 kulek. Ułóż kulki ciasta w foremce w dwóch rzędach. Przykryj foremkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
codojedzeniaCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo szybkie ciastka. Ciasto francuskie jest chyba dostępne w prawie każdym sklepie. Kompot wiśniowy zresztą też. W kilka chwil można wyczarować pyszne, słodkie co nieco do kawy. Ciastka francuskie z wiśniami Przygotuj płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek(...)ewentualnie widelec i pędzelek. Przygotuj składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, ewentualnie 1 żółtko. Wiśnie przełóż sitko i dobrze odsącz je z kompotu (który wykorzystaj w innym celu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta połóż porcję odsączonych wiśni. Narożniki ciast złóż
blog.moje-pasje.infożółtka 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1-1,5 kg jabłek cynamon 2 budynie waniliowe 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, spłaszczyć ręką i włożyć do zamrażarki na ok. godzinę. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki(...)wyłożyć nią dno blachy/formy ( ja użyłam formy silikonowej o średnicy ok. 22 cm). Ponakłuwać wyłożone ciasto widelcem i podpiec w temperaturze 180*C przez ok. 10 minut. Po wyjęciu spodu z piekarnika obsypać je bułką tartą, żeby lekko zakryć ciasto (bułka wchłonie wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę lub w ósemki. Oprószyć cynamonem i dokładnie
The Sweet Damselprawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę... Zresztą latem nawet podawałam przepis na pierniki. A tak przy okazji to jeśli kiedyś będziecie szukali przepisu na łatwy, pachnący i mięciutki piernik - przypomnijcie o tym wpisie! Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo długo(...)zachowuje swoją świeżość! Pyyychotka! (Keksówka o długości około 35-40 cm) Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 200g miodu (płynnego) 125g masła/margaryny 3 jajka 5 czubate łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich) 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie) Przełożenie
Di gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki(...)Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć
W garach u GosiKruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu(...)posmarowania rogalików. 2 W mące robimy wgłębienie i wlewamy mleko z cukrem i drożdżami oraz dodajemy sól i jajka - ugniatamy. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto oprószamy mąką i wkładamy do miski do wyrośnięcia na około 40 minut - miskę przykrywamy ściereczką. 3 Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, kiedy się
Kuchnia Bazyliizbliżają i niektórzy już planują jakie pyszne słodkości pojawią się na naszych świątecznych stołach. W związku z tym mam dla Was konkurs kulinarny z nagrodami pod nazwą „Kocham ciasta”. Zadanie konkursowe brzmi: „Pokaż na zdjęciu swoje ulubione ciasto, które pieczesz regularnie w domu i uzasadnij krótko swój wybór” Nagrody za najciekawsze odpowiedzi (zdjęcie + uzasadnienie) otrzymają akcesoria(...)Jedna osoba może dodać tylko jedną odpowiedź konkursową. Aby wziąć udział w konkursie, należy udzielić odpowiedzi na zadanie konkursowego, które brzmi: „Pokaż na zdjęciu swoje ulubione ciasto, które pieczesz regularnie w domu i uzasadnij krótko swój wybór”. Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnisz ten post u siebie na tablicy FB i polubisz mój profil na FB . Udzielając odpowiedzi
I LOVE LIFEmini tarty z jabłkami, nuta cynamony i karmelem. Do tego gałka lodów śmietankowych, kawa i jestem w niebie. No i się rozmarzyłam... Porcja na 14 małych tart Składniki: ciasto 110 g zimnego masła 150 g mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, pozbywamy się nasienia i kroimy na małą kostkę. Zasypujemy cukrem, cynamonem , przyprawą korzenną i mieszamy delikatnymi ruchami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Niezły Młyneksól wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło, gęsty jogurt oraz skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy widelcem składniki do połączenia, a następnie krótko zagniatamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale jednolite. Blat i ciasto podsypujemy mąką – delikatnie rozklepujemy ciasto lub wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Wycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego(...)także: Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska p... Drożdżówka ze śliwkami i makiem Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które ... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Ciasto z kaszą manną i truskawkami Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Del... Post Scones
Poezja smakuTakie ciasto imbirowe chodziło za mną od dawna. Imbir poza tym, że jest smaczny ma wiele zdrowotnych właściwości: pomaga przy przeziębieniu, wspomaga trawienie, a nawet łagodzi stany zapalne, więc takie ciasto to prawie jak lekarstwo Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g mąki pełnoziarnistej (dowolnej) 200 ml oleju roślinnego (użyłam swojego ulubionego z pierwszego tłoczenia) 100 g syropu(...)mąki pełnoziarnistej to „przesiewaczka” do mąki idzie opornie, więc wtedy przesiewam przez metalowe sitko z drobnymi oczkami. Obierz imbir i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do ciasta wraz z suszonymi owocami. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto smakuje samo, z łyżką
greenscarf