ciasto - 162322 przepisów (strona:2214/10822)

Bułki jogurtowe 457

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, do składników dodać cukier puder, jajko i żółtko oraz ekstrakt waniliowy - składniki wymieszać, dodać roztopione i ostudzone masło - ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski - miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - jeśli

Smakołyki Bereniki
Wiem, że nic nie wiem, czyli siódme urodziny bloga 198

jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody kisiel malinowo-hibiskusowy: 185 g malin 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa 35 g cukru(...)listki żelatyny dodatkowo: kilka malin makaroniki malinowo-hibiskusowe 2-3 beziki suszone kwiaty hibiskusa Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Partiami dodawać wodę - ciasto powinno się ładnie połączyć, ale nie może się kleić. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini pączki z serka Danio :) 212

Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, mega delikatne w smaku i niesamowicie puszyste pączusie, które najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Robi się je naprawdę błyskawicznie, wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta i już można smażyć Składniki: 150g serka Danio waniliowego – małe opakowania 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Około 0,5 litra oleju(...)smażenia cukier puder – do posypania pączków     *** W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta: serek Danio, mąkę, jajka i proszek do pieczeni. Ja wykonałam ciasto z podwójnej porcji *** *** Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto wyjdzie dość lejące *** *** Na wysokiej patelni podgrzewamy olej. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, pączki przypalą nam się

Blog z Apetytem
kremówka wadowicka po mojemu... 953

łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, kakao - ile potrzeba woda z cytryną 1/2 szklanki jajka dobrze mikserem utrzeć, użyłam 8 jajek bo miałam malutkie "M" wiejskie do jajek wsypać ciasto i mikserem miksować z 4 minuty, forma wysmarowana masłem i obsypana tartą bułką, do formy wlać ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól 35 minut, ciasto(...)gęsty krem) i wlać do mleka do zagęszczenia mieszać, masę dobrze wystudzić, do zimnej masy dodać miękkie masło, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki na gładki krem blaty ciasta nasączyć wodą z cytryną, na pierwszy blat rozsmarować z 3/4 kremu, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć, blat posypać kakao i szprycą nałożyć resztę kremu ciasto schować do lodówki najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik na gotowanym budyniu 123

naczynie folią spożywczą, ponieważ nie poobsycha i nie będzie problemu z grudkami ucierając masę serową. Sernik jest prosty w przygotowaniu i na pewno każdemu się uda. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto : 200 g masła 400 g mąki 100 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 3-4 łyżki śmietany 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera (użyłam(...)budyń ( 600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru) 1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy (proszek) Dodatkowo: 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu) Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut. W tym czasie jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, a następnie

talerz przyjemności
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem. 140

Bardzo delikatne ciasto o lekkim aromacie winna. Składniki: 350 g mąki, 300 g cukru (200 g trzcinowego + 100 g białego), 300 g czerwonego, półsłodkiego wina, 200 g maślanki, 130 g ciemnego kakao, 100 g oleju rzepakowego, 2 jajka, 12 g sody, 5 g ekstraktu z wanilii, 4 g proszku do pieczenia, 1 g soli, Przygotowanie: Spód formy na ciasto wykładamy(...)Łączymy oddzielnie składniki suche i składniki mokre, najlepiej w oddzielnych misach. Gdy dobrze je wymieszamy – łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy aż do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C, aż do tzw. suchego patyczka. Przydatne: Czas przygotowania i pieczenia

rozgotowana
Najprostsze wegańskie ciasto jogurtowe 258

Takie przepisy i takie ciasta lubię najbardziej – czeka Cię najwyżej 10 minut roboty i cudowny jej efekt w postaci mięciutkiego, delikatnego i nie za słodkiego deseru. Dedykowany nie tylko weganom, ale również osobom, które z różnych względów nie jadają nabiału bądź jajek. Migdałowa kruszonka to nie obowiązek, ale miły dodatek, choć i bez niej ciasto doskonale się obroni. Równie dobrze(...)wierzch ciasta możesz posypać samymi migdałami – w postaci płatków lub słupków- według uznania. Składniki: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka cukru 1¾ szklanki jogurtu sojowego ¾ szklanki roślinnego oleju, np. z pestek winogron skórka otarta z 1 cytryny Kruszonka (opcjonalnie): 50 g margaryny ALSAN-bio 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki

Roślinna - blog wegański
Ciasto Makowe fale 199

Pyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;) PS Xiaomi Mi Band 1s  to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje(...)tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na ciasto: 375 ml mleka 3 łyżki octu winnego 1/3 szklanka oleju 1 szklanka cukru 375 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku W misce

Domowa cukiernia Ewy
na szybko drożdżówka z torebki z kruszonką... 159

Składniki: ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe(...)wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki miekkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, p[osypać kruszonką, zostawić na 30 minut ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest

W Mojej Kuchni Lubię
Faworki na piwie 169

żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie poprcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy pierwszą schłodzoną porcję ciasta, lekko oprószamy ją mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu (jeśli(...)macie korzystacie z wałka). Maszynką wałkuję ciasto zaczynając od poz. 9 do ustawienia na 2, co daje naprawdę baaardzo cienkie ciasto (używając maszynki do makaronu idzie to bardzo sprawnie). W międzyczasie w garnku rozgrzewamy olej (olej + smalec). Z ciasta wykrawamy paski o szerokości ok. 3 cm, nacinamy środek, przewlekamy jedną końcówkę i mamy gotowe do smażenia faworki. Faworki kładziemy

mojewypiekiinietylko
Francuskie rurki z nadzieniem 228

Witajcie. Pierwszy raz robiłam rurki z ciasta francuskiego i powiem, że to fajny i szybki sposób na coś słodkiego. Można je nadziać wedle uznania - bitą śmietaną, kremem budyniowym lub gotowym nadzieniem cukierniczym. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko odrobina cukru do oprószenia rurek Dodatkowo: nadzienie o smaku waniliowym Lauretta lub bita śmietana lub krem budyniowy Sposób przygotowania: 1.Ciasto pokroić(...)paski o szerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki posmarować margaryną, nawinąć na nie paski ciasta zaczynając od węższej strony. Ciasto powinno lekko na siebie nachodzić. Gotowe rurki posmarować rozbełtanym jajkiem i lekko posypać cukrem kryształem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 190 st.C przez 15-20 minut - do ładnego zrumienienia. Rurki zdjąć ostrożnie z foremek

Kuchnia domowa Ani
Sernik na spodzie...brownie! 324

Wspaniały, delikatny sernik na czekoladowym spodzie brownie ,oblany pyszną czekoladową polewą. Lekki, kremowy, wilgotny. Bardzo ciekawiło mnie połączenie sernika i ciasta brownie! Co to jest brownie? Krótko mówiąc - zakalec . Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia(...)Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji, tortownica 26 cm. Składniki na brownie 180 g masła 300 g cukru 100 g kakao szczypta soli 3 jaja 80 g mąki pszennej Masa serowa 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka - Pychotka 182

Wszystkim Babciom i Dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu(...)pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 250 g masła Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek, wodę oraz ocet. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze

Zainspirowana w kuchni
ROLADA BEZ PIECZENIA 577

znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :)  SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła 100 ml mleka(...)szklanki cukru pudru WYKONANIE: CIASTO: Herbatniki mielimy za pomocą blendera lub zgniatamy wałkiem.  Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy do herbatników i zagniatamy na ciasto. KREM: Mleko, wiórki i cukier podgrzewamy, gdy kokos wchłonie całe mleko dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ZWIJANIE: Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą

Pani na deser
Zebra z kremem karpatkowym 186

CIASTO: jajek - 5 szt cukier - 1 szkl maka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: masło - 50 dag cukier - 1,5 szkl mleko - 1 litr budyń waniliowy- 3 op perełki CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek(...)cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania