ciasto - 163312 przepisów (strona:2214/10888)

na szybko drożdżówka z torebki z kruszonką... 177

Składniki: ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe(...)wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki miekkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, p[osypać kruszonką, zostawić na 30 minut ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest

W Mojej Kuchni Lubię
Faworki na piwie 195

żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie poprcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy pierwszą schłodzoną porcję ciasta, lekko oprószamy ją mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu (jeśli(...)macie korzystacie z wałka). Maszynką wałkuję ciasto zaczynając od poz. 9 do ustawienia na 2, co daje naprawdę baaardzo cienkie ciasto (używając maszynki do makaronu idzie to bardzo sprawnie). W międzyczasie w garnku rozgrzewamy olej (olej + smalec). Z ciasta wykrawamy paski o szerokości ok. 3 cm, nacinamy środek, przewlekamy jedną końcówkę i mamy gotowe do smażenia faworki. Faworki kładziemy

mojewypiekiinietylko
Francuskie rurki z nadzieniem 252

Witajcie. Pierwszy raz robiłam rurki z ciasta francuskiego i powiem, że to fajny i szybki sposób na coś słodkiego. Można je nadziać wedle uznania - bitą śmietaną, kremem budyniowym lub gotowym nadzieniem cukierniczym. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko odrobina cukru do oprószenia rurek Dodatkowo: nadzienie o smaku waniliowym Lauretta lub bita śmietana lub krem budyniowy Sposób przygotowania: 1.Ciasto pokroić(...)paski o szerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki posmarować margaryną, nawinąć na nie paski ciasta zaczynając od węższej strony. Ciasto powinno lekko na siebie nachodzić. Gotowe rurki posmarować rozbełtanym jajkiem i lekko posypać cukrem kryształem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 190 st.C przez 15-20 minut - do ładnego zrumienienia. Rurki zdjąć ostrożnie z foremek

Kuchnia domowa Ani
Sernik na spodzie...brownie! 349

Wspaniały, delikatny sernik na czekoladowym spodzie brownie ,oblany pyszną czekoladową polewą. Lekki, kremowy, wilgotny. Bardzo ciekawiło mnie połączenie sernika i ciasta brownie! Co to jest brownie? Krótko mówiąc - zakalec . Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia(...)Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji, tortownica 26 cm. Składniki na brownie 180 g masła 300 g cukru 100 g kakao szczypta soli 3 jaja 80 g mąki pszennej Masa serowa 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka - Pychotka 200

Wszystkim Babciom i Dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu(...)pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 250 g masła Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek, wodę oraz ocet. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze

Zainspirowana w kuchni
ROLADA BEZ PIECZENIA 601

znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :)  SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła 100 ml mleka(...)szklanki cukru pudru WYKONANIE: CIASTO: Herbatniki mielimy za pomocą blendera lub zgniatamy wałkiem.  Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy do herbatników i zagniatamy na ciasto. KREM: Mleko, wiórki i cukier podgrzewamy, gdy kokos wchłonie całe mleko dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ZWIJANIE: Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą

Pani na deser
Zebra z kremem karpatkowym 204

CIASTO: jajek - 5 szt cukier - 1 szkl maka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: masło - 50 dag cukier - 1,5 szkl mleko - 1 litr budyń waniliowy- 3 op perełki CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek(...)cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami

Camilla w kuchni
Ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy 158

Ciasto, które zawsze wyjdzie, bez użycia miksera, na jedną keksówkę. Jest szybkie, a ja lubię go modyfikować na dowolne sposoby, dodając różne dodatki, dzięki czemu za każdym razem smakuje inaczej. Dziś u mnie ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy, do kawy, najlepsze gorące, szybko znika ze stołu;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru(...)trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem, klasycznym albo

Zasmakuj Kuchni
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej+dodatki=idealne danie na wynos 145

osoby na diecie, w ciągu dnia będą jeść aż dwa legalne desery?! 😍 Ja sobie wręcz nie wyobrażam mojej diety bez takich dni chodź raz w tygodniu.😁 Domowe szybkie ciasto z kaszy i kakao jest super sycącym posiłkiem, do tego witaminki w postaci owoców, białko w twarogu, a na koniec gorzka czekolada dla łasuchów.😍  I pewnie teraz myślicie(...)takie rzeczy można jeść na diecie? Ciasto?  Podwójna porcja? Oczywiście, że tak! A ci, którzy nie są na diecie, mają okazje poznać świetny przepis na ciacho tylko z 3 składników, które możecie przygotować w każdej chwili. Ja piekę całe ciasto dla siebie, dziele je na pół i mam 2 przepyszne posiłki na wynos i Wam również polecam.👌 Dodatkowo odsyłam

Zdrowie i pysznie na talerzu
jabłka w cieście 343

miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą i delikatnie łączymy je z ciastem. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, ok. 5 mm grubości. Każdy krążek maczamy w cieście (odciekamy z nadmiaru) i partiami smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerze

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 189

wielkimi tradycjonalistami i jak sernik, to tylko tradycyjny, bez "dziwnych" dodatków... a nad tym rozpływali się w zachwycie... :-) Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750  - dałam 500g typ750 + 50g dunst orkiszowy  (można dać zamiennie 500g orkisz typ700 lub 3 szklanki pszennej) - 250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki(...)ksylitolu (lub cukru) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g

Smaczne Zdrowe
Łaciata babka z herbatą matcha 165

wszyscy moi domownicy przyzwyczaili się do tego, że moje wypieki są wegańskie tata pytany czy ma ochotę na jakieś konkretne ciasto zawsze odpowiada, że ciasto ma być normalne, jasne i nie mam mówić z czego jest. Upiekłam więc specjalne dla niego najnormalniejszą (na ile mogłam) babkę, jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś „dziwnego” nie przemyciła, czyli herbaty matcha(...)smakuje. Wydałam jednak 4 dychy bo oczywiście na fali lekkiego świra musiała być bio eko sreko i teraz staram się zużyć w jakiejkolwiek postaci byleby tego nie pić W cieście dała fajny herbaciany posmak i kolor oczywiście, ale śmiało zastąpcie ją po prostu kakao. Babka jest lekko wilgotna i przyjemnie miękka. ps. Normalnie użyłabym cukru trzcinowego, ale tata chciał jasne

greenscarf
kruche babeczki z kremem patissiere 171

masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe

Domowy Smak Jedzenia
TOFURNIK 219

razem padło na ciasto wegańskie... a dokładnie wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Nigdy wcześniej nie używałam tofu w kuchni, więc to był taki mój kulinarny pierwszy raz 😉 Tofu same w sobie, jak dla mnie jest niedobre, ale ciasto wyszło znakomite! Smakuje jak prawdziwy sernik, a dla mnie nawet lepszy bo lżejszy od tradycyjnego sernika(...)jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Zachęcam wszystkich, szczególnie osoby, które nie są weganami, aby wypróbowały ten przepis - zmieni on Wasze spojrzenie na zdrową dietę. Przekonacie się, że ciasta mogą być mniej kaloryczne, zdrowsze a przy tym pyszne! Składniki: Spód: ok. 100 g suszonych daktyli 2 banany 2 szklanki płatków owsianych ok. 50 g amarantusa ekspandowanego  1 łyżka oleju

Kuchnia MagdaLeny
Oponki z serem 172

serem Może moje oponki nie maja idealnie gładkie jak to bywa na różnych zdjęciach w czasopismach, ale zrobiłam to celowo. Dałam całe duże opakowanie  śmietany. Ciasto dzięki temu było delikatne, nawet bym powiedziała nieco rzadkie i przywierało do stolnicy. Dzięki temu oponki były delikatniejsze po upieczeniu (pulchniejsze), jak zagnieciemy na twardo, po upieczeniu skórka będzie(...)wgłębienie dodać śmietany, sera, sody, octu i cukru i wszystko razem zagnieść. Jeżeli mamy ser z grudkami, przekręcić przez maszynkę lub zgnieść prze praskę do ziemniaków. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość ok 5 milimetrów. Wykrawać krążki duża szklanką a w środku zrobić mniejszy kieliszkiem. Moi testerzy lubią te małe krążki najbardziej dlatego robię ich więcej

Pomysłowa kuchnia