ciasto - 162322 przepisów (strona:2213/10822)

pierożki ołpińskie 160

mieszamy z budyniem i rodzynkami. Cukier miksujemy z żółtkiem. Zmiksowane dodajemy do sera, mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko, dodajemy do sera i mieszamy do połączenia. składniki na ciasto krucho drożdżowe: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 1/4 szkl śmietany, kwaśnej 125 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 szczypta soli dodatkowo białko cukier kryształ wykonanie(...)Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną oraz cukrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy mieszankę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy Wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia, sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Najlepsze pierogi ruskie 214

popularnym nadzieniem na terenach kresowych, zarówno w Polsce (tereny Lubelszczyzny), jak i Ukrainie (czyli na Rusi)”. Najlepsze pierogi ruskie – dlaczego najlepsze? Sprawdźcie i przekonajcie się sami. Składniki na ciasto: - 700 g mąki tortowej - 300 g mąki typ 00 (Manitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz(...)dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą

mojewypiekiinietylko
Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych 212

deserem, o co zadbał jeden z miłych kucharzy z kantyny. W sumie, to mogło być gorzej... Chyba . Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo zwykłe, a jednocześnie lekko zaskakujące ciasto. Myślałam o przygotowaniu czegoś wystrzałowego , ale po tych wszystkich cudnych ciastach, których miałam okazję próbować w szkole, naszła mnie ochota na coś prostego. Ciasto ucierane - oto moje marzenie. Przygotowałam więc(...)puszyste, maślane i lekkie ciasto, wypełnione słodkimi kasztanami i kwaskowatymi suszonymi wiśniami, a wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony; wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda...? Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy poduszkowiec 158

Ciasto które najszybciej się robi i zawsze gdy wpadną nieoczekiwani znajomi to mnie ratuje. Wszystkie składniki mam zawsze w domu, więc zapraszam Was do pieczenia. To będzie idealny deser na dzisiejszy walentynkowy wieczór. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 5 jajek * szklanka cukru * 2 szklanki mąki * łyżeczka proszku do pieczenia  * pół szklanki oleju  * pół szklanki zimnej wody * 3 łyżki kakao(...)Masa serowa : * pół kg serka twarogowego  * pół szklanki cukru pudru  * budyń czekoladowy  * pół tabliczki mlecznej czekolady  *opcjonalnie biała czekolada do polania ciasta Przygotowanie :  Białka ubić z połową szklanki cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Dodać olej i całość przelać do białek. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, dodać wodę. Ciasto wymieszać

Magiczne Życie Marty
Leśny mech z warstwą malinową 166

puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z zimnego ciasta odciąć wierzch (max 1 cm), pozostałe ciasto przekroić na 2 równe części. Krem(...)garnka, zagotować, maliny rozdrobnić widelce. Do gorącego dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki.   Dodatkowo: 1 granat 100 g borówek amerykańskich   Na dolną część ciasta wyłożyć tężejącą masę malinową, wyrównać, przykryć 2 plackiem, docisnąć. Na ciasto wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Całość posypać pokruszonym ciastem (odcięta górna część). Udekorować ziarnami granatu i borówkami. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kokosowiec, ciasto z kokosem 139

kawy, na dzień dobry i na dobry początek tygodnia... Przepis na dużą blaszkę 36x24 cm: Ciasto ciemne: - 5 jaj - 3 łyżki mąki zemniaczanej - 3 łyżki kakao - 1/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru 1. Jaja ubić z cukrem, dodać oba rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia, zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec(...)minut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej, a następnie przeciąć na połowę. Ciasto z kokosem: - 5 białek - 1/2 szklanka cukru - 20 dag wiórek kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Przełożyć

Apetyczna babeczka
francuskie serduszka z czekoladą i truskawkami 141

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ulubiony krem czekoladowy truskawki, mogą być mrożone (lekko rozmrożone) dodatkowo: cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i pozostawiamy na chwilę aby nabrało temperatury pokojowej (wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło). Wycinamy serduszka, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmarowujemy po ok. 1/2 – 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Układamy

Domowy Smak Jedzenia
Calzone 122

zamarzy. Ja stosuję jedną zasadę - pizza powinna posiadać niewielką ilość składników, wtedy jest pyszna, chrupiąca i nie pływa, a polskie pizze lubią niestety pływać.  Potrzebujemy (2 duże calzone): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie: 3 garści utartego sera kilka plastrów salami suszone(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa aż 10 minut. Ciasto odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość i stało się jeszcze bardziej elastyczne i podatne na pracę z nim. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części

MamaOskarka
Pieczone pączki 140

puszystą masę (resztę jaja wykorzystamy do posmarowania pączków). 3. Do miski przesiewamy mąkę. 4. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, ubite jaja i wyrabiamy przez kilka minut. 5. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto powinno odchodzić od miski). 6. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 7. Wyrośnięte ciasto(...)wyrabiamy na stolnicy. 8. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm i szklanką wycinamy 8 kółek. 9. Kawałek ciasta rozpłaszczamy delikatnie w dłoni, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady, zlepiamy brzegi, formujemy kulkę i wkładamy ją łączeniem do dołu do papilotki. 10. Pączki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 11. Pączki smarujemy roztrzepanym jajem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
CIASTO LETNIE MARZENIE 161

Ciasto zrobiłam ze składników, które aktualnie miałam w domu :) Wyszło delikatne i nie za słodkie. Wykorzystałam truskawki i maliny zamrożone latem.  Ciasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku(...)upieczeniu i ostygnięciu wyciągamy z blachy i usuwamy papier do pieczenia. Przekładamy znów do blachy (możemy całą blachę ,aż po brzegi wyłożyć folią spożywczą, będzie nam łatwiej wyjąc ciasto) GALARETKI: WIŚNIOWA: Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Ja gotuję wodę w garnku, wsypuję galaretki i jeśli nie chcą się rozpuścić delikatnie je podgrzewam, ale już nie gotuję. Mieszam

Pani na deser
Łabędzi Puch 346

Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)dżemu z czarnej porzeczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty

Tradycyjna kuchnia Kasi
MINI PĄCZKI z ciasta francuskiego 443

Przepis na pączki z ciasta francuskiego jest idealny dla osób, które nie robią pączków ze względu na czasochłonne przygotowanie ciasta. Pomysł, który Wam dzisiaj przedstawiam może przekona Was do robienia pączków? Do nadzienia użyłam truskawkowej marmolady, jednak możesz zdecydować jakiego nadzienia użyjesz – może to być na przykład budyń, albo krem czekoladowy, Zapraszam // Składniki (12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)ulubiona marmolada lub inne nadzienie (krem czekoladowy, budyń itp.) Dodatkowo: cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części. Na każdy z kawałków ciasta daj około pół łyżeczki nadzienia. Teraz czas uformować pączki – polecam Ci zobaczyć mój sposób, który pokazałam na filmiku powyżej. Ciężko opisać go słowami Pączki możesz też uformować inną techniką

Via Gusto
Ciasto milionera - caramel millionaires'shortbread 220

ciasto o dziwnej nazwie jest wprost idealne na karnawał . Kruchy, maślany spód, karmelowe nadzienie i porządna warstwa dobrej czekolady sprawiają, że jest bardzo bogate w smaku i smakuje bosko - jak milion dolarów! Ciasto milionera, millionaires'shortbread, pochodzi ze Szkocji. Ponieważ Szkoci uchodzą za ludzi bardzo skąpych to według obiegowej opinii na taki bogaty wypiek mógł pozwolić sobie jedynie milioner(...)tylko takie złośliwe gadanie. Możecie nazywać je po prostu caramel shortbread czyli kruche ciasto z karmelem i zrobić sobie kiedy tylko chcecie. I jeszcze tylko lojalnie ostrzegam! To ciasto ma kilka wad. Jest bardzo słodkie, bardzo kaloryczne, uzależniające, ciężko pokroić je w idealne kawałki o gładkich brzegach i ciężko, mimo wszystko, poprzestać na jednym kawałeczku. Ale czy któraś z tych

Smaczna Pyza
Ciasto monte 168

Jako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników. Ciasto: 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki pszennej Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy(...)będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i  partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło

Cynamonowe szczęście
Domowe pączki – tradycyjny przepis 506

mąki dodać suche drożdże, cukier, cukier z wanilią oraz sól i dokładnie wymieszać. 2) Dodać żółtka, jajko, spirytus, rum, ciepłe mleko, na końcu roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki, pamiętając, że ciasto ma być luźne, rzadsze niż(...)tradycyjne drożdżowe. 3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4) Po tym czasie, ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Następnie za pomocą szklanki wycinać kółka, lekko spłaszczać na dłoni, nakładać ok. 1 łyżeczkę marmolady, sklejając

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania