ciasto - 162322 przepisów (strona:2209/10822)

Ciasto kawowe z polewą czekoladową i prażonym sezamem 158

Witajcie :)   Teraz w okresie letnim będą szybkie i proste ciasta bo gdy jest tak pięknie na dworze szkoda marnować czas na siedzenie w domu :) Dzisiaj propozycja pysznego lekko wilgotnego mocno kawowego ciasta z polewą czekoladową i prażonym sezamem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka zaparzonej kawy(...)żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40/45 minut. Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i wstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Princessa – ciasto bez pieczenia! 1308

Princessa – ciasto bez pieczenia! Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach…     Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g(...)Całość przykrywamy warstwą herbatników *** *** Herbatniki smarujemy dżemem malinowym *** *** Na dżem wykładamy kolejną część kremu i ponownie układamy warstwę herbatników *** *** Następnie wykładamy ostatnią część kremu i całość obsypujemy wiórkami kokosowymi *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI

Blog z Apetytem
Sernik z makiem na kruchym spodzie 180

Prace trzeba sobie ułatwiać.Po co męczyć się z dwoma ciastami jak za jednym zamachem można mieć  dwa  :)) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła 8 łyżek cukru pudru 1 jajko 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opakowanie cukru wanilinowego Miękkie masło utrzeć z cukrami,dodać kolejno jajka.Mąkę z proszkiem przesiać,dodać(...)masy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o średnicy 38x26 cm.Wstawić do piekarnika i piec ok.20 min w 200 º C. Wyjąć i odstawić.W międzyczasie przygotować mak i ser. Masa makowa: 400 g mielonego maku  2 szklanki mleka 2 białka 50 g masła

Anielskie wypieki
Szarlotka żurawinowa 165

Szarlotka to ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi, można ją zrobić na wiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować i piany do białek dodałam kisiel żurawinowy oraz suszoną żurawinę. Co powiecie na taki szarlotkowy eksperyment?  Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3  większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka

Cynamonowe szczęście
Imprezowe zawijańce serowe 154

Szybka i pyszna przekąska na imprezę i nie tylko Serowe zawijańce z parówki i ciasta francuskiego to rewelacyjny pomysł na pyszną przekąskę. Świetnie wyglądają i wspaniale smakują, a do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zawijańce możemy podać z ketchupem albo z domowym sosem czosnkowym. Polecam!   Składniki: 1 ciasto francuskie ok 6 cienkich parówek 10 dkg żółtego sera(...)suszona bazylia do posypania   *** Ciasto francuskie tniemy na prostokąty o długości około 20 cm. Na każdym płacie ciasta układamy parówkę *** *** Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy końce. Zawinięte parówki nacinamy, uważając aby nie przeciąć do końca *** *** Parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz, a następnie zlepiamy końce *** *** Zwinięte kiełbaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Ser żółty ścieramy

Blog z Apetytem
Keks wyborny z górnej półki 169

jest po prostu wyborny! Dlaczego? Hmmm. To dlatego, że jest na oleju i dlatego, że dodatkiem są marshamllows które nadaja temu keksowy wyjatkową goomy teksturę W zasadzie nie piekę ciast zbyt często. Jeśli juz za to się biorę to musi być to wyjątkowa okazja lub moja własna wielka zachcianka. I dzięki jednej z tych zachcianek upiekłam Keks, który(...)pory bedzie już od czasu do czasu obowiązkowym ciastem w moim domu. Nie żeby sam Keks jako taki mnie oszołomił bo jadałam w życiu wiele keksów, ale ten który proponuję jest wyjątkowo smaczny. Otoczony chrupiącą warstwą z zewnątrz jak i wylgotny, lekko goowy w srodku. Dodatek suszonych moreli nadaje mu przepyszny smak. SKŁADNIKI NA MAŁY KEKS: 4 jajka

Sztuka gotowania w/g Samiry
CZEKOLADOWE CIASTO GOTOWANE W SŁOIKU 96

potrafi. A teraz pytanie ode mnie. Z czym Wam się kojarzą słoiki? Wiadomo weki i to co przyjezdni przywożą ze sobą do Warszawy. Ale czy jedliście ciasto w słoiku? A czy gotowaliście kiedykolwiek ciasto? Jeżeli nie to spróbujcie. Magia w najwyższym wydaniu. Składniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej 250 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego 250 g cukru 450 g mąki(...)włoskich posiekanych posypka delecta DEKORADA karmel Suche składniki wymieszać ze sobą. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku oraz wlać sok pomarańczowy oraz olej. Dodajemy suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy mleko i wyrabiamy. Czekoladę oraz chałwę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Dodajemy również orzechy. Mieszamy. Słoiki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do słoików na ok 2/3 wysokości

Kuchnia w oparach
BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA NA MAJONEZIE Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 133

stosowany przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Es pumisan Max nie zawiera cukrów. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru 4 łyżki majonezu 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie

Kuchnia w oparach
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 124

Winiary . Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku(...)łyżki majonez Winiary 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy

Kuchnia w oparach
Mocno czekoladowa tarta z prażonymi płatkami migdałów 139

Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto , posypane chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady. Składniki: Kruche ciasto: 180g mąki pszennej 100g masła ekstra 30g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem czekoladowy: 300ml śmietanki 30% 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra(...)płatków migdałowych Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy   o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Tartę

Szalona Kuchnia Eweliny
Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową 245

szczęścia. Bezglutenowy tort potrójnie czekoladowy W związku z tym, że czekolada dzisiaj obchodzi swoje święto postanowiłam uczcić ją potrójnie. Przepis na bezglutenowy tort zawiera czekoladę zarówno w masie na ciasto, kremie jak i w polewie. W torcie nie znajdziecie natomiast ani grama mąki, cukru oraz nabiału. Do jego przygotowania użyłam aż 3 tabliczki czekolady więc nie jest to deser, który(...)podzielić przepisem na tort. Otóż już za kilka dni są moje urodziny i stwierdziłam, że święto czekolady to świetna okazja do zrobienia próby generalnej przed urodzinami. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite. Warto sobie zaserwować kawałeczek takiego deseru przy okazji jakiegoś wyjątkowego święta lub właśnie w światowy dzień czekolady :) Przepis jest stosunkowo prosty a przygotowanie ciasta wcale nie zajmuje dużo

Book of spells
Prosty Sernik 161

przepis na sernik.  Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię.   Do tego jest bardzo prosty i szybki do  zrobienia. A tu zapraszam na  Sernik królewski Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 450 ml mleka 2 budynie 1 szklanka oleju(...)jajek 1,5 szklanki cukru dodatkowo cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, jajka i posiekane masło. Zagnieść ciasto, podzielić 2:1. Owinąć folią i schować na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie większy kawałek rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Flamengo 567

Witam serdecznie w piękną słoneczną niedziele. Wiosna to pora roku, która napełnia nas optymizmem, dodaje energii i motywuje do podejmowania działań. Mnie dziś zmotywowała do przygotowania pysznego przekładanego ciasta Flamengo. Zapewniam, że z filiżanką aromatycznej kawy ciasto smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, ½ łyżki octu, ½ łyżki proszku(...)posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączam likierem czekoladowym. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogaliki maślane 179

Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy(...)równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 kwadratów *** *** Na każdym trójkącie układamy nadzienie (u mnie czekolada i dżem) i zwijamy *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Cytrynowe kostki/ Ciasto z kremem cytrynowym (fit) 191

cytrusowymi wypiekami jest tak, że albo się je lubi albo nie, a to jest dodatkowo w uzdrowionej wersji. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż zanim pokroicie je na kawałki wymaga schłodzenia. Mogą go także zjeść osoby z nietolerancjami, gdyż jest bez glutenu i laktozy. W sam raz na małą weekendową rozpustę, szczególnie teraz kiedy(...)utęsknieniem czekam, aż zacznie się sezon na owoce i warzywa.  Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto: 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych* 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 płaskie łyżki oleju kokosowego   Szczypta soli 1 jajko 3 płaskie łyżki miodu lub innego słodzidła Krem: 3/4 szklanki soku z cytryny (sok wyciśnięty z 3 cytryn) Skórka starta

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania