Sernik na zimno z musem rabarbarowym 197lekko kwaśnym musem rabarbarowym? Oczywiście, że nie Dodatkowo całość osadzona została na spodzie inspirowanym batonikiem kinder country. W związku z tym, chyba nie muszę dalej Was przekonywać, że to ciasto to hit tej wiosny Nie czekajcie jednak z jego wykonaniem, dlatego, że rabarbar to warzywo bardzo sezonowe – niestety jest dostępny dość krótko, więc trzeba z niego korzystać ile tylko(...)się da. Oprócz sernika, polecam Wam przygotowanie kompotu z rabarbaru (przepis na niego znajdziecie tutaj – Kompot z rabarbaru ), czy też pysznego, ucieranego ciasta (przepis – Ciasto z rabarbarem ). Sernik na zimno z musem rabarbarowym przepis na tortownicę o średnicy 23 cm Spód: 2 szklanki preparowanej pszenicy 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła
365 dni dookoła kuchni
Szybkie ciasto z mrożonymi wiśniami i kruszonką 212mocno popalić, więc dziś postanowiłam zrobić sobie przyjemność. W oczekiwaniu na naturalnie dojrzewające owoce sezonowe sięgnęłam po mrożone wiśnie, które dzięki swej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście. Uwaga! Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową , aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Kruszonka(...)mąki 100 g cukru 2 g cynamonu 100 g miękkiego masła Ciasto 2 jajka szczypta soli 12 g cukru z prawdziwą wanilią (może być cukier wanilinowy - wtedy ciasto będzie jaśniejsze) 140 g cukru 300 g mąki 10 g proszku do pieczenia 70 g jogurtu naturalnego woda (razem z jogurtem w objętości 200 ml) 100 ml oleju 300 g rozmrożonych wiśni
Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Fiona 205zajęć. Pogoda w kratkę, nadrobiłam czytanie i przez te pięć dni przeczytałam cztery książki ;-) Uwielbiam czytać, więc idzie mi to sprawnie. Mam dla Was przepis na pyszne lekkie ciasto, które zachwyci na pewno dzieci. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), zrobiłam swój biszkopt, który mi zawsze wychodzi i lekko zmodyfikowałam. Nie mogę zrozumieć dlaczego to ciasto nazywał ktoś Fiona, bo była(...)zielona jak Szrek, ale niech będzie. Mi pasuje bardziej jakaś księżniczka, Barbie lub coś podobnego, typowego dla dziewczynek. Ciasto do zrobienia wybrała moja córa i była nim zachwycona. Nie jest skomplikowane w wykonaniu więc polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruche babeczki
CZEKOLADOWA PIERZYNKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ 253Ostatnio razem z mamą prześcigamy się w pieczeniu ciast! I Ona ma do tego zapał, i ja! Może to znak zbliżającej się wielkimi krokami wiosny, kto wie ;) Dziśs przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko cytrynowym kremem(...)jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy
Ostra na Słodko
POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 200Nietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką... Składniki: (30-35 szt.) Ciasto(...)rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Trzymamy na ogniu przez około 5 min., mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Studzimy. Ciasto: W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy
Kuchnia MagdaLeny
Grissini i szynka dojrzewająca 158majówkowych imprez to zazwyczaj dania typowo grillowe oraz przekąski na imprezę . Grissini to jedna z przystawek jakie możecie wykonać. Jest bardzo prosta, szybka i smaczna. Grissini to paluchy z ciasta drożdżowego, zazwyczaj bardzo cienkie, ale ja zapragnęłam owinąć je w doskonałą wędlinę dojrzewającą jaką jest szynka dojrzewająca, dlatego zrobiłam je nieco grubsze, nie ujęło im to smaku, a wręcz przeciwnie(...)Grissini i szynka dojrzewająca pasuję do siebie świetnie! Szybkie przekąski: Krucho drożdżowe roladki Drożdżówki na słono Panierowane pierogi z ciasta parzonego Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode ziemniaczki Szynka Mistrza Jacka Bastion Smaku to wspaniała szynka dojrzewająca, wędzona, opatulona specjalnym zestawem przypraw, które nadają jej nieprzeciętny smak i aromat. Najlepiej jest kroić ją w bardzo cienkie plasterki, niemalże prześwitujące
MamaOskarka
Ucierane ciasto kokosowe. 162Pyszne ciasto pachnące kokosem. Obłędny zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia. Bardzo szybko znika kawałek po kawałeczku. Bardzo polecam. Uda się każdemu. Upieczcie na piknik, poczęstunek dla gości lub tak po prostu do kawki :) Potrzebujemy: Na ciasto: 30 dag mąki tortowej ( około 2 szklanki ) 10 dag cukru ( pół szklanki ) 3 jajka 20 dag masła lub margaryny(...)wiórków kokosowych cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznego ciasta kokosowego: 1. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy. 2. Ciasto przekładamy
Izabelawkuchni
Ślimaczki z cheddarem i sezamem 177Najprostsza przekąska podana na ciepło lub zimno z sosami, np. pomidorowym, słodko-kwaśnym, czosnkowym lub ajwarem smakuje obłędnie! Zawsze ma swoich zwolenników. Chrupiące ślimaczki z ciasta francuskiego z koncentratem pomidorowym i tartym cheddarem posypane sezamem. Ser świetnie komponuje się z delikatnym ciastem, ma ostrawy smak, lekko kwaskowy, idealny do takiego ciasta. U mnie taka przekąska sprawdza się niemalże na każdej(...)imprezie! Ślimaczki z cheddarem i sezamem SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego, ok. 285 g tarty cheddar kilka łyżek koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka 1 małe jajko sezam jasny lub czarny do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozkładam na blacie, równomiernie smaruję kilkoma łyżkami koncentratu, posypuję tartym cheddarem i ostrą papryką. Zwijam ciasto w roladę wzdłuż dłuższej części. Kroję na plastry. Układam
Zasmakuj Kuchni
Ciasto 3 bit 189Ciasto 3-bit jest chyba jednym z bardziej popularnych ciast bez pieczenia. Nic dziwnego – ciasto 3 Bit przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest bardzo proste i jakże smaczne! Continue reading Ciasto 3 bit at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pl
Pomidorowa tarta z zielonymi szparagami 333Krucha tarta wypełniona delikatnym nadzieniem z ricotty o smaku pomidorowym. Zatopione i zapieczone w nim szparagi świetnie smakują, szczególnie że wyczuwalna jest delikatna nuta wędzonki. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta proszku do pieczenia 50 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany NADZIENIE: 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka ricotta 3 jajka 1 słoiczek(...)koncentratu pomidorowego z ziołami Pudliszki 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli pieprz czarny oliwa z oliwek tarty parmezan Mąkę na ciasto przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Posiekać z zimnym masłem, a następnie dodać jajko i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować do wymiarów foremki -11 x 35 cm. Wstawić
https:KKuchniaMniam
BASBOUSA, BASBUSA, BASBOOSA – tradycyjne ciasto arabskie 211już TUTAJ ). Zainspirowana tą arabską podróżą przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na smakołyki prosto z Egiptu. Razem z marką Kasia zapraszam na BASBOUSĘ ( zwaną również Basbusa lub Basboosa ) – ciasto popularne w krajach Bliskiego Wschodu, nie tylko w Egipcie. Choć jak wiecie pewnie z moich wcześniejszych opowiadań słodycze to mocna strona Egiptu ( mocna i nieziemsko słodka! ). Basbousa to ciasto, które(...)niesamowicie proste do zrobienia, łatwe i szybkie. Nie sposób go zepsuć! Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, jak gospodyń w domach. Każda ma swój odmienny! Ps. jak większość ciast Basbousa jest najchętniej jedzona w okresie Ramadanu, ale ma oczywiście też swoich zwolenników w codziennym menu. Ja przedstawię Wam swój ulubiony przepis, sprawdzony już kilka razy! Gwarantuję, że Basbousa totalnie
Ostra na Słodko
Mazurek chałwowo-orzechowy 209słodki, niski i kruchutki ale szybko znika. Tym razem chciałam polecić mazurka z masą chałwowo-orzechową, przepis wygrzabany z jakiejś gazetki. MOże Wam też przypadnie do gustu. składniki: kruche ciasto 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko nadzienie 200 g chałwy waniliowej 100 g orzechów włoskich 125 ml śmietanki(...)pół szklanki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone zimne masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić foremkę 28x25, wylepić dno i uformować wyższy brzeg ok 1-1,5 cm. Można ewentualnie na brzegach wykonać jakieś zdobienia widelcem lub uformować jakieś małe kuleczki z ciasta. Na dnie ciasto nakłuć
Monia miesza i gotuje
Kolorowa babka + film 156jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki chłodnej wody 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 barwniki spożywcze cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej i całość dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek(...)pieczenia, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części, do każdej części dodajemy odrobinę barwnika w dowolnym kolorze i dokładnie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę wlewamy po dwie łyżki dowolnego koloru ciasta, a na nie nakładamy 2 łyżki innego koloru. Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy
Smakowite Dania
Babka cytrynowa 372Babka cytrynowa to doskonałe ciasto na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na święta. Ciasto jest lekko wilgotne i ma piękny aromat cytryn. Do tego pieczenie tej babki zajmuje jedynie 40 minut. W innym moim wpisie znajdziecie więcej przepisów na wielkanocne ciasta bez mleka i bez jajek . Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta(...)Ubitą wcześniej pianę z białek łączymy delikatnie z masą cytrynową tak, by nie zniszczyć białek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do babki delikatnie natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczemy przez 40 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy skórką otartą z cytryny
Dieta bez mleka
Babka „Murzynek” z powidłami 181niesamowicie wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest ta pyszna babeczka „murzynkowa” z dodatkiem powideł śliwkowych, które nadają jej wspaniałego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)sodę przesiewamy do osobnej miski. Do mokrej masy dodajemy stopniowo suche składniki cały czas miksując. Na koniec dodajemy powidła i ponownie wszystko przez chwilę miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40-50 minut – do suchego patyczka ( ja piekłam 40 minut na funkcji
Blog z Apetytem