ciasto - 164325 przepisów (strona:2199/10955)

pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu... 158

cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i mielony anyż ( gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję ), wlać roztrzepane jajka. Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę. Forma 28x20 cm z papierem(...)pieczenia, silikonowa keksówka 20 cm (do pracy męża) lub 1 forma 34x30 cm, ciasto wyrośnięte przełożyć do form, na wierzchu rozsmarować łyżką twaróg. Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna drożdżówka z nutą

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe paluchy z serem 149

dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę(...)wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około

e-PrzepisyKulinarne
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY- PRZEPIS NA CIASTO 158

Piernik staropolski- najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Samo ciasto należy wymieszać 5-6 tygodni przed świętami, a następnie musi ono leżakować w lodówce przynajmniej 4 tygodnie. Upiec placki należy tydzień przed świętami (ale o tym będzie osobny post). Z tego samego ciasta można też wykrawać ciasteczka. Przepis na to ciasto mam już kilka lat i z niego piekę piernik(...)roku. Wychodzi przepyszny, przełożony powidłami śliwkowymi, polany czekoladą. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście ciasta to jest to już ostatni dzwonek na jego wymieszanie :) Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy  Huzar ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 250 g masła * 1 kg mąki pszennej * 3 łyżeczki sody oczyszczonej * pół łyżeczki soli * około 60-80 g przyprawy korzennej

Zrób to smacznie
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście 189

się zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Dodałam rodzynki i mielony cynamon. Cudownie pachnie. Upieczcie taki sernik na kruchym cieście. Polecam i udanych wypieków życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko Na masę serową: 50 dag sera białego(...)pół litra mleka każdy i bez cukru ) 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką na krążek większy niż

Izabelawkuchni
Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką 180

środka nadzienie z białego serka. Wystarczy wtedy trochę serka kanapkowego (albo mascarpone) ok 150 g wymieszać z żółtkiem i cukrem a następnie wykładać do foremki na muffinki łyżkę ciasta, na to łyżeczkę serka i na wierzch znów łyżkę ciasta. Wtedy proste muffinki zmienią się w rarytas z niespodzianką w środku. Do Was należy wybór, w której wersji je upieczecie, będzie(...)szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka Instructions Przygotować kruszonkę: Palcami wymieszać wszystkie składniki. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić), ale ja najczęściej wyrabiam w zbite ciasto i wkładam do zamrażarki a potem ścieram na tarce Ciasto : w jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy.W drugiej misce wymieszać pure z dyni, cukier, olej i jajka.Połączyć

Cooking for Emily
pierogi z pieczarkami 227

kroimy w plasterki. Przekładamy do cebuli, smażymy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do wysmażonych pieczarek dodajemy bułkę tartą i mieszamy (podany farsz starczył mi na ok. 35 pierogów). składniki na ciasto: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko ok. 180-190 ml letniej wody wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką

Domowy Smak Jedzenia
ciasto na pierogi 1081

składniki: 450 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok.4 min. od wypłynięcia

Domowy Smak Jedzenia
Maxi Słomka Ptysiowa 164

perlisty) jajko do posmarowania 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem. 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksujemy wszystko(...)połączenia. Idealna konsystencja ciasta jest wtedy gdy rozciąga się ono między palcami. 4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy paluszki o grubości 2,5 cm (jeśli słomka  ma być chuda to wyciskamy ciasto o grubości 1 cm) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia ! Słomkę smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem

Gotowanie...to proste !
Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami 171

Mamy niespełna połowę listopada, a na blogu już wyszukujecie świątecznych ciast i przeglądacie wigilijne propozycje. Mam wrażenie, że z roku na rok wszystko jakoś się szybciej dzieje, ale może to tylko moje odczucie. W każdym razie, mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować(...)jedną część powidłami, które zrobiłam jeszcze zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się z Wami przepisem, ale po konsumpcji wiem, że śmiało mogę Wam je polecić i to nie tylko przy okazji świąt, ale także na co dzień. Doskonale prezentuje się na zastawie marki Ambition

Kuchnia w czekoladzie
Kakaowa szarlotka z budyniem 204

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła (+ masło do wysmarowania blachy) 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem) 1 litr mleka Jabłka: 1 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób(...)wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szatkujemy całość nożem (tak aby kawałki masła były wielkości kruszonki). Dodajemy żółtka oraz śmietaną i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię lub wkładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki. Jabłka i budyń: Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy

Qchnia po prostu
Rogaliki a’la marcińskie 204

diecie bez laktozy, a jeśli użyjecie bezglutenowej mąki orkiszowej to będą również dla osób, które nie mogą jeść glutenu Rogaliki a’la marcińskie przepis na 18 rogalików Składniki ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g drożdży 60 g masła lub oleju kokosowego szklanka mleka migdałowego jajko 70 g cukru szczypta soli Składniki nadzienie: 300 g białego maku szklanka mleka(...)orzechów włoskich lub migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 50 g orzeszków arachidowych kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób wykonania ciasto: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę

365 dni dookoła kuchni
Zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem 240

Zawijaski to prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego, wręcz idealna na imprezy. Danie to sprawdzi się także jako szybka kolacja. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 150g szynki (bardzo dobrze nadaje się również kiełbasa krakowska, zawijaski są bardziej aromatyczne) 150g tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli 5 łyżek ketuchpu 1 jajko opcjonalnie przyprawy np. bazylia oregano Przepis: Piekarnik nastawić(...)stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować warstwą ketchupu i obsypać przyprawami, Na cieście ułożyć plastry szynki, wierzch posypać tartym serem, Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższej krawędzi, Rolę pokroić na 1,5 – 2 cm pasy, tak aby powstały zawijaski, Zawijaski rozłożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, Piec około 20 minut. Artykuł

tyfranbox
Drożdżowe bułeczki z serem i żurawiną 193

wypieków to jedno z najlepszych wspomnień jakie można wynieść z rodzinnego domu. Warto dać dzieciom takie wspomnienia przygotowując na przykład drożdżowe bułeczki z serem i żurawiną. Składniki na ciasto 10 bułeczek: 450g mąki tortowej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 50g świeżych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 żółtka dodatkowo: białka do wysmarowania bułeczek(...)cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, masło, żółtka, sól oraz zaczyn drożdżowy, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość, Żurawinę płuczemy i obsypujemy cukrem pudrem, Ser mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym, Piekarnik nagrzewamy

tyfranbox
Pączusie dyniowe (vege) 145

łyżka wódki 1 szklanka mąki Olej do smażenia Wszystkie mokre składniki umieszczam w misce i łączę. Następnie dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy (jeśli ciasto jest zbyt lejące, możecie dosypać jeszcze trochę mąki). Olej rozgrzewam, ale nie za mocno. Smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku(...)próbę możecie włożyć do rozgrzanego oleju kawałeczek ciasta i zobaczyć, czy ciasto będzie od razu ciemnieć, jeśli tak, należy trochę zmniejszyć moc grzania). Łyżką kładę ciasto na olej i smażę z obydwu stron. Wielkość pączków dowolna, robiłam małe, takie na dwa kęsy. Jeszcze ciepłe pączki posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego Artykuł Pączusie dyniowe (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
PROSTE CIASTO UCIERANE Z MORELAMI (NA OLEJU) 187

Najprostrze rozwiązania są czasem najlepsze 😃 i tak wg mnie jest wypiekiem ciast. Dlatego często odkopuję stare, sprawdzone przepisy, o których się zapomniało. Albo przeglądam mój zeszyt z przepisami, który drzemie sobie w czeluściach szuflady wyparty przez łatwość znalezienia jakiegokolwiek przepisu we wszechogarniającym  nas internecie 😐 Tak więc w tym moim starym zeszycie odkopałam przepis na fajne, szybkie ciasto z owocami(...)mnie w oryginale była to czerwona porzeczka). Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, nie za słodkie i puszyste. Na "potrzeby bloga" 😂 ciasto posypałam cukrem pudrem, ale osobiście wolę je bez lukru, pudru i innych słodzików. Do ciasta wykorzystałam kilka dojrzałych moreli, ale pysznie smakuje z jabłkami, wisniami, agrestem, porzeczkami czy rabarbarem.  Polecam! Składniki: (na tortownicę 25cm

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania