Witam Was cieplutko w niedzielę :) A jak niedziela to obowiązkowo musi być ciasto. Przynajmniej u mnie tak jest. A dzisiaj mam pyszny sernik upieczony na bakaliowym spodzie. Nie ukrywam, że pyszny wyszedł. I kroiłam jeszcze ciepły. Wszystkim bardzo, ale to bardzo smakował. Dla mnie może był ciut za słodki, ale to dlatego, że staram się unikać słodyczy(...)zjem to bardzo słodkie mi się wydają. Sernik bardzo polecam. Spiszcie składniki i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny 3 łyżki posiekanych orzechów pół szklanki rodzynek Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku
IzabelawkuchniWażne aby farsz był dość wilgotny i wyrazisty w smaku. W tym celu do mięsa dodajemy podsmażoną na masełku cebulkę, rosół oraz aromatyczne przyprawy. Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie(...)łyżka masła ok. 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka majeranku po szczypcie słodkiej i ostrej papryki mielonej *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą
Blog z Apetytemobiecałam sobie, że będę zaglądać tu częściej – więc jestem i nigdzie się nie wybieram! Wczoraj mój mężczyzna obchodził swoje urodziny, stąd pomysł na wstawienie pysznego, czekoladowego ciasta. Nie było ono tortem urodzinowym, niemniej jednak zasługuje na dzisiejszą publikację. Ciasto w wykonaniu jest wyjątkowo proste i co ważne – bezglutenowe. Jeżeli lubisz czekoladę jest to ciasto dla Ciebie! Wilgotny środek(...)ciasta rozpływa się w ustach. A w tajemnicy powiem Wam, że najlepiej smakuje na ciepło! Z formy o średnicy 21cm wychodzi ok. 12 kawałków, jeden zawiera 238kcal, 22g T, 18g W, 6g B. Składniki na formę o średnicy 21cm: – 250g gorzkiej czekolady min. 74% – 150g masła, miękkiego – 120g cukru kokosowego (lub zwykłego) – 6 jajek
Be Fit Be Strongseriali. I oczywiście dobre jedzenie. I tak już od kilku dni walczę z falą mrozów. Zaopatrzona w Netfixa i spory zapas książek, z kubkiem gorącej kawy lub herbaty i ciastem. Żeby nie dostać zawału, z powodu wskazówki wagi, ciasto lekko dietetyczne, ale naprawdę pyszne Mało tego, nie wymaga długiego pieczenia Kochani, zapraszam na orzechowiec bez pieczenia – ciasto, które umili(...)odstaw na 30 minut. Do misy blendera przełóż kaszę jaglaną, namoczone i odcedzone orzechy, masło orzechowe, ksylitol oraz olej kokosowy. Całość zmiksuj dokładnie. Gotową masę przełóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki. POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Gotową polewą polej ciasto i ponownie wstaw je do lodówki na ok. 2 godziny. Orzechowiec
365 dni dookoła kuchniskórkę z 2 cytryn oraz wyciśnięty sok z 1 cytryny. Stopniowo wlewamy olej (nie przerywając miksowania), następnie mascarpone. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia). Ciasto dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut(...)suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową. * Zapraszam Was na mój Instagram , w zakładce "Desery" przygotowanie ciasta krok po kroku ;) **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico a 180 gradi ( il forno ventilato a 175 gradi). Imburrate una teglia
La grande e la piccola cuocaLubicie drożdżówki? Synek upatrzył sobie drożdżówki z serem w pobliskiej piekarni, dlatego postanowiłam upiec podobne pierożki z serem, które wpadły Jemu w oko A że zostało mi trochę ciasta, to dorobiłam rogaliki z powidłami śliwkowymi. To co, kto wpada na pyszne drożdżówki? Składniki: – 550g mąki pszennej – 250ml ciepłego mleka – 40g świeżych drożdży – 1 jajko + 1 jajo(...)posmarowania drożdżówek – 50g roztopionego masła – 4 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru) – szczypta soli Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi). Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki
Smaki Arminedżem u mnie z całymi wiśniami Wykonanie Roztopić masło. Ubić jajko z cukrem na puch. Dodać stopione masło,wymieszać ,dosypać mąkę z soda i solą .Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto się klei ,więc trzeba szybkimi ruchami wyrabiać . 1/3 ciasta umieścić w zamrażarce. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Na surowe ciasto wyłożyć dżem ,równomiernie rozsmarować(...)całości. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki . Piec w piekarniku 25-30 minut na złoty kolor w 180 °C Kara-kum piaszczysta pustynia w Turkmenistanie zapewniam ,że smak jest o wiele lepszy niż wygląd
mojej kuchniJeśli chodzi o jabłecznik, to najlepszym i najsmaczniejszym jabłecznikiem, jest jabłecznik mojej babci. Więcej jabłek niż ciasta. Rozpływający się w ustach. Przepyszny. Cały czas dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje – nawet bardzo(...)Składniki (na blachę 26×21 cm):: * ciasto: – 1 opakowanie masła (200g) – 2 szklanki mąki – 3 łyżki kakao – 2 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 3/4 – 1 szklanka cukru – 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: – 10 średniej wielkości jabłek – 1 łyżeczka cynamonu – 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: – 2 budynie
CookYourselfpodam Wam do nich linki, reszta przepisów wkrótce… Przepraszam za moją dość długą nieobecność, ale obiecuję wszystko nadrobić po Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik
Domowe ciastamaślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaJeśli lubicie kawę to z całą odpowiedzialnością mogę polecić Wam ten przepis. Te bankietówki to meganasączone słodkie, deserowe porcje ciasta przełożone dwoma rodzajami kremów( tradycyjny-karpatkowy oraz z chrupkami miodowymi i kakao) oraz dwa rodzaje biszkoptu( tradycyjny i orzechowo-miodowy). Zarówno orzechy jak i chrupki w miodzie dają wrażenie kruchości , tym czasem samo ciasteczko jest niesamowicie nasączone naparem kawowo- alkoholowym(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g drobno krojonych orzechów włoskich 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno
Domowe ciastaprzepisy na nie, bo często ostatnio tworzę coś "od siebie" i na swoją nutę:) A dziś pokażę Wam co ostatnimi czasy wykonałam na zamówienie na pewną uroczystość: akurat te ciasta sprawdziły się dobrze, bo dają się pokroić bez problemu i temperatura otoczenia nie wpływa na ich stan skupienia( że tak to ujmę: nie topią się:)) Sprawdziły się, smakowały więc polecam
Domowe ciastaAch osłódźmy sobie te wiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w
Domowe ciastabędzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym
Domowe ciasta