Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii. Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)push({}); Przygotowanie: 1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i twarde masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem na kruszonkę. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut. 2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem
Danka Pichcizamrażarce? Jeśli tak, to zapraszam na szybki przepis na solidny kawał ciacha. Bardzo proste do zrobienia i smaczne. Przepis dostałam od mojej chrzestnej, dziękuję 💗 Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, masło rozpuszczone 250 g, skórka starta z pomarańczy 1 łyżka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo(...)śliwki mrożone lub świeże 700 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i ucieramy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy do oddzielnej miski, a następnie dodajemy do masy jajecznej wraz z rozpuszczonym masłem oraz startą skórką pomarańczy. Wszystko miksujemy mikserem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzchu układamy
kulinarne odsłony patiPaszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się
Passions hobbies lifeprzepis przypadnie do gustu wszystkim - nawet tym, którzy z glutenu rezygnować nie chcą czy nie muszą. KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU (blacha o wymiarach 30 x 21 cm) Składniki na ciasto 250 g miękkiego masła lub margaryny 150 g cukru pudru 4 jajka 150 g mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 200 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku(...)migdałowych posiekane włoskie orzechy Jak przyrządzić? Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa podczas przekładania ciasta do formy). Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się
W kuchni Karmel-itkiCoraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je zdecydowanie powtórzyć. Nie jest to zbyt skomplikowane. Wydawać by się mogło, że czasochłonne(...)Przekonajcie się sami. Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje musi swoje odleżeć. A gdy już to nastąpi i dojrzeje (po tych 4-6 tyg.), to należy ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z nich upiec osobno (najlepiej z tydzień przed planowaną konsumpcją). Składniki: • 500 g miodu • 2 szklanki cukru • 250 g masła (ew margaryny mlecznej
Karczma Honoriettypowidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 2 jajka L 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła (roztopione) 1 szklanka kefiru 3 łyżki ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody(...)Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy nasze sypkie, wymieszane składniki na zmianę z kefirem. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niego ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Składniki masa: 2 żółtka 2 szklanki mleka
kruche babeczkidużo mówić, zdjęcia same za siebie wskazują, że nie odpuszczam produkcji serników. :) Tym razem mam dla Was przepis na dużą blachę sernika ze słodką brzoskwinią i bezą. Ciasto kruche jest mocno maślane a w połączeniu z puszystą masą serową i resztą dodatków tworzy super smak! Śmiem twierdzić, że śmiało może stanąć obok sernika królewskiego, bo oba przepisy mają dużo(...)serniki tak jak u mnie-ten oraz królewski. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (24): 245 kcal B 12 g W 13 g T 16 g: Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista) ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 250 g masła zimnego ▪ 5 żółtek ▪ 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 3 jajka
Zdrowie i pysznie na talerzudużo mówić, zdjęcia same za siebie wskazują, że nie odpuszczam produkcji serników. :) Tym razem mam dla Was przepis na dużą blachę sernika ze słodką brzoskwinią i bezą. Ciasto kruche jest mocno maślane a w połączeniu z puszystą masą serową i resztą dodatków tworzy super smak! Śmiem twierdzić, że śmiało może stanąć obok sernika królewskiego, bo oba przepisy mają dużo(...)serniki tak jak u mnie-ten oraz królewski. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (24): 245 kcal B 12 g W 13 g T 16 g: Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista) ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 250 g masła zimnego ▪ 5 żółtek ▪ 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 3 jajka
zdrowo i aktywniedodać na raz: mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć). Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić(...)delikatnie zdjąć papier. U mnie na biszkopcie powstała taka jakby skórka, którą delikatnie zdjęłam. Wtedy powierzchnia ciasta jest idealnie gładka jak w oryginalnej mlecznej kanapce. Krem 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% + dodatkowo 100ml do namoczenia żelatyny 80 g mąki Basia Krupczatka 70 g cukru 20 g żelatyny sok z połowy cytryny aromat waniliowy do smaku. U mnie buteleczka
W garach u GosiDziś kolejny przepis, który gdzieś mi się zapodział i bardzo długo czekał na publikację – to właśnie puszyste ciasto malinowe z bananami Blogmas to chyba też dobry czas na zrobienie porządków, w tym przypadku na blogu. Mam jeszcze kilka przepisów, z którymi długo czekałam i może w końcu(...)teraz nie tworzę niczego nowego, bo staram się myśleć o tym, by na każdy dzień coś przygotować. Najlepiej oczywiście w świątecznym klimacie Dzisiejsze ciasto to eksperyment z dodatkiem malinowego pudru – można też wykorzystać zmielony malinowy batonik Frupp. Ciasto ma delikatny różowy kolor, a w smaku czuć i maliny
FitkotWiele ciast bez pieczenia jest inspirowanych gotowymi batonikami. Ciasta takie są łatwe do przygotowania, ponieważ nie musimy się martwić, że podczas pieczenia coś nam się przypiecze lub nie urośnie albo powstanie zakalec. Najważniejszą rzeczą jest zrobienie dobrego kremu, ale z tym nikt nie powinien mieć problemu przygotowując ciasto Milky Way. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach(...)Ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników. Składniki polewy przełożyć do małego rondelka i zagotować, aby powstał gładki krem. Lekko przestudzić i polać ciasto. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSzybka w przygotowaniu, słodka przekąska. Ślimaki z ciasta francuskiego z nadzieniem z orzechów laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich 6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki(...)cynamonu 3 łyżki miękkiego masła Ciasto rozmrozić. Jeżeli daktyle nie są miękkie to trzeba ja najpierw zalać gorącą wodą na kilka minut. Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na proszek, dodać daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę. Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie). Ciasto zwinąć w rulon
Smaczny zeszyt