Jeśli tak to mam dla Was pyszną propozycję na brownie, które wspaniale łączy w sobie smak czekolady oraz kokosa. Brownie kokosowe? Tak, jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz cudownie pachnie! Ciasto kusi już podczas przygotowania, a w trakcie pieczenia sprawia, że nie można doczekać się efektu. Polecam! (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) 180g masła 80g gorzkiej czekolady(...)kokosowe oraz esencję waniliową. W kolejnym naczyniu należy połączyć mąkę pszenną z kakao. Roztopioną czekoladę wymieszać z masą jajeczną oraz po połączeniu się składników z mieszanką mąki z kakao. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone brownie ostudzić oraz pokroić na mniejsze kawałki
Di gotujeCzęsto zdarza nam się wyrzucać przejrzałe banany, a przecież można je wykorzystać w ciekawy sposób, np. przygotowując pyszne ciasto, shake bananowy, a nawet lody. Tym razem pokażę Wam ciekawy przepis na ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, słonecznika, żurawiny, rodzynek oraz orzechów. Ciasto bananowe z cynamonem i bakaliami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikTakie tam proste ciacho na niedzielę z truskawkami moimi ulubionymi owocami. Mogę jeść w każdej postaci truskawy. Ciasto zrobiłam w godzinę. Także można wyczarować coś prostego a zarazem dobrego do kawy. biszkopt: 3 jajka wielkość M 5 łyżek cukru 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska pianka: 500 ml śmietany kremówki 30 % 60 dkg truskawek(...)dalej ubijam, jak się rozpuści kolejna łyżka cukru. Na końcu dodaję żółtka jak piana jest lśniąca i cukier rozpuszczony. Mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję partiami do ciasta. Delikatnie mieszam łyżką. Formę o wymiarach jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam 2/3 ciasta. Do pozostałego dodaję kakao i mieszam. Wykładam ciasto kakaowe na ciasto jasne. Rozsmarowuje
wesoła kuchniaSezon truskawkowy w pełni, więc warto wykorzystać ten czas na przepisy z ich wykorzystaniem . Mam dla Was pomysł na ciasto z truskawkami i galaretką. Idealne ciasto na upalne dni, ponieważ jest lekkie i orzeźwiające. Poza tym ciasto ma kilka warstw, które ładnie wyglądają, ale przede wszystkim mają inne smaki, które znakomicie się przenikają . Fit ciasto z truskawkami i galaretką(...)warstwy jogurtowej dodaj żelatynę. Tak przygotowaną masę wylej na poprzednią warstwę. Włóż na do zamrażalnika do stężenia. Pokrój truskawki i ułóż je na białej warstwie. Zalej je galaretkami. Włóż ciasto do lodówki do całkowitego stężenia na 2 godziny. Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 116 | Białko: 10,7 | Węglowodany: 10 | Tłuszcze: 3,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie
Przepisy na widelcuroku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku(...)Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone
Słodki Zakątektylko sposób na chandrę, ale również smaczne słodkie śniadanie lub drugie śniadanie zabrane do szkoły czy pracy. Aby nadać im cynamonowy aromat, wcale nie dodałam cynamonu do ciasta, ale piekłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i oprószonej cukrem z cynamonem. Dzięki temu, bułeczki przyjemnie pachną, a na spodzie powstała słodziutka cynamonowa skorupka. Pycha! var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400(...)wlewać do mąki. Dodajemy także jajko i masło. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie przez około 15-20 minut (do momentu otrzymania gładkiego i odchodzącego od ręki ciasta). W razie potrzeby podsypujemy dłonie mąką. Jeśli jesteśmy zmechanizowani i dysponujemy robotem, to wrzucamy wszystko do miski z hakiem do ciasta drożdżowego i resztą on się już zajmie (będzie
Analiza Smakubazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)żółtkami i cukrem wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko z masłem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, ja nie wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto na prostokąt. Stopione, schłodzone masło (najłatwiej się takie rozprowadza, gdyż nie spływa), ale jednak lekko płynne rozprowadzany na blacie ciasta, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Płat ciasta tniemy
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI: CIASTO: • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: • 2 galaretki truskawkowe • 400 g truskawek • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej(...)przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać, ciasto wlewamy do formy 25x35cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia następnie przeciąć wzdłuż na pół. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, dodając o szklankę mniej wody, schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec
KUCHNIA POLSKAszklanki letniego mleka i wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Do zaczyny wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać letnie mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut. Ciasto w misie robota nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Dżem miałam rzadki, wymieszałam z kisielem i na ogniu mieszając zagotować do zagęszczenia, wystudzić(...)Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką aby je odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na 2 cm placek, posmarować dżemem kisielowym i zwinąć w rulon, włożyć do foremek silikonowych. Piekarnik nagrzany na 18-0C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić. Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą - ciasto
W Mojej Kuchni LubięSzybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku. Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi sezonowymi owocami. Sezon na truskawki już się zaczął i możemy dostać je w sklepach czy targach. Ja sama kupuje tylko na targu u znajomych handlarzy, bo mam pewność, że to są ich owoce, prosto(...)samo, jak ich wielkość jest dość naciągana, bo normalna truskaweczka jest wielkości małego orzecha włoskiego a te duże .. no cóż, wielkości filiżanki do espresso. 😱😂 Oczywiście do ciasta możecie użyć mrożone lub całkiem inne ulubione owoce. Moje ciasto wyszło dość ciemne, a to dlatego, że dodałam mąki pszennej, ale pełnoziarnistej, bo zwykłej białej
Zdrowie i pysznie na talerzumogę Was zmusić do upieczenia tego ciasta, ale napisze tylko, że jeśli nie spróbujecie, to może się okazać, że straciliście okazję na zjedzenie najlepszego w życiu ciasta z rabarbarem :) Idealne, nieprzesłodzone kruche ciasto, słodka masa marcepanowa, w której zatopiony jest rabarbar. Jego kwaskowatość idealnie współgra z delikatną masą z migdałów. Ciężko się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Tak tylko(...)ostrzegam ;) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła jajko łyżka cukru trzcinowego szczypta soli masa: 200 g masy marcepanowej 120 g masła 2 jajka dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy je w lodówce
Mienta blogciasto które dzisiaj wam zaprezentuje zna chyba każdy. Sernik z kruszonką, słodki z wyraźną nutą wanilii na kruchym spodzie i z kruszonką maślaną. Smak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca. Składniki na kruche ciasto: 220 g mąki pszennej 120 g cukru 100 g masła(...)jajek 100 g masła 1 laska wanilii szczypta soli Na kruszonkę : Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła Wykonanie: Ciasto kruche 1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami
vaniliowoczekoladowamąki, zostawić przykryte na 30 minut. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, kurkumę, resztę cukru, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, letnie masło stopione i hakiem robota wyrabiać ciasto z 7 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście(...)rozsypać owce mrożone wymieszane z 1 łyżką mąki tortowej. Z mąki, masła, cukru, kurkumy wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na owocach. Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru
W Mojej Kuchni Lubięlekko kwaśnym musem rabarbarowym? Oczywiście, że nie Dodatkowo całość osadzona została na spodzie inspirowanym batonikiem kinder country. W związku z tym, chyba nie muszę dalej Was przekonywać, że to ciasto to hit tej wiosny Nie czekajcie jednak z jego wykonaniem, dlatego, że rabarbar to warzywo bardzo sezonowe – niestety jest dostępny dość krótko, więc trzeba z niego korzystać ile tylko(...)się da. Oprócz sernika, polecam Wam przygotowanie kompotu z rabarbaru (przepis na niego znajdziecie tutaj – Kompot z rabarbaru ), czy też pysznego, ucieranego ciasta (przepis – Ciasto z rabarbarem ). Sernik na zimno z musem rabarbarowym przepis na tortownicę o średnicy 23 cm Spód: 2 szklanki preparowanej pszenicy 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła
365 dni dookoła kuchnimocno popalić, więc dziś postanowiłam zrobić sobie przyjemność. W oczekiwaniu na naturalnie dojrzewające owoce sezonowe sięgnęłam po mrożone wiśnie, które dzięki swej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście. Uwaga! Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową , aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Kruszonka(...)mąki 100 g cukru 2 g cynamonu 100 g miękkiego masła Ciasto 2 jajka szczypta soli 12 g cukru z prawdziwą wanilią (może być cukier wanilinowy - wtedy ciasto będzie jaśniejsze) 140 g cukru 300 g mąki 10 g proszku do pieczenia 70 g jogurtu naturalnego woda (razem z jogurtem w objętości 200 ml) 100 ml oleju 300 g rozmrożonych wiśni
Weekendy w domu i ogrodzie