ciasto - 162322 przepisów (strona:2185/10822)

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 145

Zaczyna się już sezon na śliwki, a wraz z nim czas na pyszne ciasta. Ostatnio przygotowałam z ich dodatkiem genialne ciasto. Delikatne, puszyste, a zarazem bardzo maślane. Najlepsze z ciast ucieranych, jakie dotychczas piekłam Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis , zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zwiększyłam też ilość składników o 1/4 , ale chyba nie było to konieczne, ciasto wyszło bardzo(...)wyrównujemy. Wykładamy przepołowione śliwki. Całość obsypujemy kruszonką. Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g  zimnego masła - 50g ksylitolu (lub cukru) Z powyższych składników zagnieść energicznie kruche ciasto, rozetrzeć między palcami. Można wysłużyć się hakiem miksera. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 40 minut na termoobiegu, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można

Smaczne Zdrowe
Tradycyjna szarlotka z pianką 112

Szarlotka to jedno z tych ciast, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Ten smak i zapach pieczonego ciasta do dziś utkwił w mojej pamięci. Tradycyjną szarlotkę z pianką bardzo często robiło się właśnie w wakacje gdy sezon na jabłka był w pełni. Polecam wypróbowanie przepisu, z którego ja najczęściej korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka(...)łyżki śmietany 12% (musi być gęsta) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku 2 kg jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. W tym celu w misce ucieramy żółtka z 5 jaj razem z 1 szklanką cukru oraz 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki, 1 kostkę margaryny (kroimy

Blog kulinarny S9.PL
Kokosowiec na kakaowym biszkopcie 158

Kokosowiec na kakaowym biszkopcie Lubię robić to ciasto, bo jest proste w przygotowaniu i po prostu rozpływa się w ustach. Składniki : Biszkopt : jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem kokosowy: śmietana kremówka 36% 0,5 litra śnieżka 2 torebki czekolada biała 2 szt wiórki kokosowe 200 dag Dodatkowo : alkohol(...)nasączenia ciasta masło - 1 łyżka cukier - 1 łyżka Przygotowanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Krem kokosowy: Czekolady rozpuścić na parze. Schłodzoną śmietanę ubić

Kuchnia Danusi
Sernik gotowany na miodowych spodach 148

miodowych spodach jest w mojej rodzinie przygotowywany od lat, szczególnie na święta. Nadaje się praktycznie na każdą okazję czy są to urodziny, chrzciny, wesela czy też zwykły poobiedni deser. Ciasto na pewno będzie smakować całej rodzinie! Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Kruche ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 4-5 łyżek miodu 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)mniejsze kawałki), 4-5 łyżek miodu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 6 łyżek cukru, 1 łyżkę sody oczyszczonej oraz wbijamy 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy/zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części z których pieczemy 3 placki w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 min (aż się lekko zarumienią). Kolejnym krokiem jest wykonanie masy

Blog kulinarny S9.PL
Fit ciasto z porzeczką i bezową pianką 189

Czerwone porzeczki choć dość kwaśne i nie zawsze lubiane, są świetną bazą do ciasta lub wytrawnego sosu. Tym razem postawiłam na słodki wypiek, miałam ochotę na takie klasyczne ciasto z pianką. Jedynie zmieniłam spód na zdrowszy i cukier na erytrytol. Spód: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki owsianej 2 żółtka 3 łyżki erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie(...)erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Pianka: 4 białka 30g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 1h lub na 20 minut do zamrażarki. Ciastem wylepić (lub je rozwałkować) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką

Fabryka pomysłów
Tarta tutti frutti z kremem mascarpone 101

okazji muszę się przyznać, że w dzieciństwie uwielbiałam ten zwrot, bo zwiastował mnóstwo pyszności. Mogę zapewnić, że tym razem też będzie pysznie :) Tarta tutti frutti z kremem mascarpone Składniki: Ciasto 200 g mąki 150g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Mąkę przesiać z cukrem pudrem i szczyptą soli, posiekać z zimnym masłem (można pulsacyjnie w malakserze). Dodać(...)żółtko, krótko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (na 2-3 mm). Zdjąć gorny arkusz. Ciasto odwrócić nad formą drugim papierem do góry, zdjąć go. Ciasto lekko docisnąć do formy, schłodzić w lodówce

Pełny talerz
CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie! 169

tylko na przekąskę w szalonym dniu, ale też dodaję do swoich wypieków! Na blogu wypieków z morelami i brzoskwiniami znajdziecie już kilka! Nie znajdziecie jeszcze natomiast ciasta, które dziś dla Was przygotowałam! Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami i bezą. Delikatne, półkruche ciasto przykryte słodkimi morelami i bezą jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Robi się(...)błyskawicznie! Absolutnie nie trzeba osobno piec bezy ani też wcześniej podpiekać spodu – świetny pomysł dla niespodziewanych gości! Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * żółtko – 5 szt * masło – 200 g * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – łyżka NADZIENIE: * morele – ok. 15 szt BEZOWA PIANKA: * białko – 5 szt * cukier – 1 szkl * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Ciasto „Bezowe cycuszki” 88

kolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto wymaga trochę czasu, aby je przygotować, ale naprawdę warto. Polecam!!! Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek mączki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)temperaturze 130 stopni przez 45 minut. Następnie skręcić temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 1 godzinę i 40 minut. Można zrobić jedną blachę bezików, (bo tyle wystarczy na ciasto), a z reszty masy mały torcik. Składniki na krem: 4 żółtka 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mączki (skrobi) ziemniaczanej 2 ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru kryształ Cukier waniliowy

Przepisy Babci
Ciasto z morelami i lawendą 102

Ciasto, które skradło moje serce 😍 - ucierane, słodko-kwaśne i nadziane dużą ilością moreli. Idealne połączenie smaków. Ponadto, ciasto jest błyskawiczne do przygotowania i nie wymaga użycia miksera! Zachęcam do pieczenia.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (220 g) 4 jajka 1 szklanka(...)pieczenia, drobny cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Do suchych składników wlać jajka z olejem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto, wyrównać, a na wierzchu ułożyć połówki moreli (brzuszkami do dołu) oraz dodać kwiaty lawendy (bez gałązek i liści) . Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około

Ugotować
Pampuchy 1145

mąki pszennej 25 g masła 20 g drożdży świeżych 150 ml mleka jedno jajko jedno żółtko 2 łyżeczki cukru duża szczypta soli Czas przygotowania 20 minut przygotowania ciasta + 60 minut wyrastania + 10 minut parowania Liczba porcji 8 sztuk Przygotowanie Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy(...)minut. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drugą łyżeczkę cukru. Jajko z żółtkiem roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy. Kiedy drożdże zaczęły pracować, to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość lepkie i gdyby za mocno się kleiło

Analiza Smaku
Wilgotne ciasto z wiśniami i czekoladą 113

wynika z tego, że staram się nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy, zanim stracą ważność (raczej nikt nie sięgnie po wiśnie we wrześniu - no chyba, że ze słoika). To ciasto znalazłam tutaj ( klik ) i kiedy upiekłam je pierwszy raz wiedziałam, że niebawem pojawi się ponownie na stole. Ciasto jest bardzo wilgotne - to za sprawą śmietany i oleju. Aromatyczne i kwaśne(...)wiśnie idealnie komponują się z ciemną czekoladą. Nie dodawajcie jej jednak za dużo. Ilość podana w przepisie w zupełności wystarczy (za pierwszym razem dodałam jej więcej i zdominowała smak ciasta).     Tortownica 24 cm Składniki: 3 jajka 150 g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 250 ml oleju 200 g kwaśnej śmietany 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku

My simple kitchen
Ciasto z morelami 125

Pyszne ciasto z morelami, które zawsze się udaje. Obecnie sezon na morele jest w pełni więc warto dodać je do ciasta ;). Ciasto bardzo prosto się przygotowuje dlatego też jest idealne na niespodziewanych gości. Polecam wypróbować ten przepis. Naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 kostki masła(...)jajek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na kocu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem będzie wylanie naszego ciasta na blaszkę (warto ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Myjemy i kroimy na pół morelę i układamy je na wierzch naszego ciasta (dość gęsto układamy owoce). Pieczemy przez około 50 minut

Blog kulinarny S9.PL
Sernik z kaszą manną na kruchym cieście. 155

Witam Was cieplutko :) Zrobiłam malutką przerwę na blogu, ale już powracam z nowymi przepisami. Pierwszy to będzie sernik. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Zawsze się udaje i jest pyszny. Tym razem upiekłam sernik z kaszą manną. Wyszedł bardzo delikatny i taki równiutki. Lekko wilgotny i pięknie się kroił. Polecam podać z filiżanką ulubionej kawy. Ja właśnie tak lubię najbardziej(...)Upieczcie konieczne. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru

Izabelawkuchni
Rolada bezowa z jagodami 142

Rolada bezowa z jagodami Idealne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowych jagód. Niebo w ustach! Ciasto wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.     Składniki: Beza: 5 białek jaj 280g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 125g słodkiej śmietanki(...)odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mus z jagód. Dwie łyżki musu odkładamy do ozdobienia ciasta. Całość dokładnie mieszamy *** *** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło, Jedną łyżeczkę kremu odkładamy

Blog z Apetytem
Sernik malinowo-waniliowy / Raspberry and vanilla cheesecake 172

boki tortownicy posmaruj masłem. Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep nim dno oraz brzegi tortownicy. Na dnie ciasta zrób widelcem kilka nakłuć. Wstaw(...)formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Maliny wsyp do garnka i wymieszaj z cukrem. Gotuj aż całkiem się rozpadną, około 10 minut. Zblenduj a następnie jeszcze gorące przetrzyj przez drobne sitko. Pozostaw mus malinowy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania