ciasto - 164325 przepisów (strona:2181/10955)

FRANCUSKIE KOPERTY Z KASZANKĄ 200

każdym daniem przy użyciu ciasta francuskiego, tak i z tym, pracy jest bardzo niewiele. Mam na myśli oczywiście gotowe ciasto francuskie 😉 Dzięki temu, kto wymyślił takie ułatwienie w kuchni! Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodkie lub wytrawne danie. Tym razem użyłam ciasta francuskiego do przygotowania małych, chrupiących kopert z nadzieniem ... z kaszanki. Wyszło baaardzo smacznie! Gwarantuję więc, że danie zasmakuje(...)wszystkim miłośnikom zarówno kaszanki, jak i ciasta francuskiego 😍 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2-3 kaszanki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek olej do posypania: kminek, czarnuszka, sezam do posmarowania: 1 rozkłócone jajko Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki kaszankę. Kiedy kaszanka się podsmaży przyprawiamy ją do smaku, a następnie

Walijskie Pichcenie
Chlebek czosnkowy 124

cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę, sól, jogurt, oliwę umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i letnią wodę. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Składniki: 6-8 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę 100 g rozpuszczonego masła Przyprawy (rozmaryn, natka pietruszki, oregano(...)łyżeczka soli Wszystkie składniki nadzienia mieszam. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 0,4 cm, smaruję całą powierzchnię nadzieniem i kroję na paski o szerokości około 7 cm. Każdy pasek składam w harmonijkę (zdjęcia na końcu przepisu). Keksówkę długości 20 cm wykładam papierem i ustawiam w niej ciasno złożone paski ciasta. Chlebek odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, następnie smaruję

Słodki sentyment
Ciasto sypane z jabłkami i kakao 128

Sezon na papierówki w pełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego(...)wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce

Waniliowe Improwizacje
FRANCUSKIE WARKOCZE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I MOZZARELLĄ 1224

Chwała temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie 😍👍👍👍  Można robić z niego takie cudeńka przy minimum nakładu czasu i pracy. Zawsze mam rezerwowo w lodówce 1 płat, i w razie nie zapowiedzianych wcześniej gości w kilka minut można wyczarować fajny deser czy pyszną, kolacyjną przekąskę. Na blogu zajdziecie wiele pyszności z wykorzystaniem ciasta francuskiego, a dzis zapraszam na kolejną 😋 Składniki(...)duże szt) 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego  (375 gr) ok 400 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól  pieprz słodka papryka ok 150 g sera żółtego typu mozzarella 1 jajko do posmarowania ciasta odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania warkoczy Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki

Walijskie Pichcenie
CURD Z CZERWONEJ PORZECZKI 187

Curd z czerwonej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki

Słodki Pomysł
Lodowiec 146

Znacie ciasto „Lodowiec”? Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie. Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną

Smaki Na Talerzu
Maślane jagodzianki z kruszonką 167

cukru  30 g mąki  Przygotowanie: W naczyniu pokruszyć drożdże, dodać cukier, cukier  wanilinowy i ciepłe mleko. Odstawić na 10 min. Dodać żółtka, masło, mąkę i wyrobić ciastoCiasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W osobnej misce jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto wyłożyć na prószony blat(...)rozwałkować na grubość ok 0,5 .  Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym, aż pojawią

Niezły Młynek
Kremówka błyskawiczna 141

Kremówka błyskawiczna , kremówka na tak zwaną ostatnią chwilę. W niecałą godzinę mamy pyszne ciastka z kremem budyniowym. Kremówki z „półproduktów”, oczywiście jeżeli mamy czas, proponuję przygotować samodzielnie ciasto francuskie i krem . 2 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście najlepsze jest ciasto francuskie z masłem), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 14 g żelatyny, cukier puder do posypania ciasta. Ciasto upiec według(...)gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Budyń zacząć ubijać, powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę. Ubijać, aż masa zrobi się pulchna. Masę wyłożyć na upieczony płat ciasta francuskiego i przykryć drugim płatem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

królestwo garów
CIASTO "GÓRA LODOWA" BEZ PIECZENIA (NA HERBATNIKACH KAKAOWYCH) 162

mojej stronie znajdziecie już przepis na to ciasto w wersji z biszkoptem. Teraz mam dla Was propozycję na to samo ciasto, ale bez pieczenia. Pyszne i efektownie wyglądające ciasto zachwyci każdego swoim smakiem. Herbatniki, krem budyniowy, biszkopty a całość dopełnia polewa z mleka w proszku. Przepis jest bardzo prosty, ciasto uda się każdemu :) Przepis na to ciasto w wersji(...)klik. Wykonanie kremu budyniowego krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube-->  kliknij tutaj . Zapraszam Was na mój kanał na  YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku -->  kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na  Instagramie  -->  kliknij tutaj Składniki na krem budyniowy: (blacha kwadratowa

Zrób to smacznie
pierogi czekoladowe z serkiem i wiśniami 143

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto pierogowe: 300 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 2 łyżki kakao ok. 180 ml gorącej wody wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao. Dodajemy masło oraz stopniowo gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, wycinamy krążki np. szklanką. Na każdy krążek nakładamy trochę farszu i sklejamy brzegi formując pierożki. Wrzucamy

Domowy Smak Jedzenia
TRUSKAWKOWA ZEBRA – ciasto bez pieczenia! 186

Myślałam, że truskawkowe ciasta na blogu już pojawiać się nie będą, a jednak cały czas w domu goszczą wypieki z ich dodatkiem. No i szkoda mi nie fotografować, skoro każde ciasto za każdym razem inne i za każdym razem równie pyszne! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną, truskawkową zebrę – genialne ciasto bez pieczenia! Kruche herbatniki przełożone truskawkową masą(...)Odstawiamy do tężenia. Blachę wykładamy warstwą herbatników. Wylewamy porcję musu, wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą – postępujemy tak do wykończenia składników. Zimne mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, dekorujemy ciasto, mocno chłodzimy. Smacznego

Ostra na Słodko
ciasto ucierane z wiśniami 177

się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. 1/2 cz. ubitych białek dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część białek i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo do, boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki, bułka z jagodami 161

Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): – 550g mąki pszennej – 250 ml mleka (50 ml do zaczynu(...)ciasta) – 200 g masła – 2 jajka – 30 g drożdży (świeżych) – 5 łyżek cukru – laska wanilii – 0,5 l jagód – cukier puder do jagód (wg uznania) Mleko (250ml) z laską wanilii podgrzać i rozpuścić w nim masło. Przestudzić. Wyjąć laskę. Z drożdży (30g), cukru (1 łyżka), mleka (50ml) i mąki (2 łyżeczki) przygotować zaczyn

CookYourself
Maślane jagodzianki z kruszonką 177

Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na  słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.    Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem   papiera(...)pergaminowego Stella  –świetnie się sprawdza do różnych wypieków. Składniki na 20 dużych bułeczek: Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 2 torebki suszonych drożdży 20 dag cukru 20 dag masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 1 litr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 małe

Wanilia i Kardamon
WIŚNIOWY CURD – krem z wiśni 239

Wiśniowy curd to pyszny krem wiśniowy do tortów, ciast i deserów. Curd z wiśni ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z wiśni do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki

Słodki Pomysł