ciasto - 163312 przepisów (strona:2181/10888)

Ciasto rabarbarowe z bezą i płatkami migdałowymi 120

Doskonałe, puszyste ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruchą bezą pieczoną z płatkami migdałowymi.  Przepis na blachę o wymiarach 25 x 36 Co potrzeba na ciasto:   1 i 1/2 kg rabarbaru, 200 g masła, 200 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka całe, 4 żółtka 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 100 g skrobi ziemniaczanej(...)masy. Wlewamy chłodne masło, ubijamy chwilkę, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia produktów (3-4 minuty). Nastawiamy piekarnik na 180 °C na termoobieg. Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie. Masa jest dość gęsta. Na wierzch wykładamy rabarbar. Nie musicie go układać w szczególny sposób, ważne, żeby był wyłożony w każdym miejscu

Bułka z Chlebem
Ciasto owsiane z gruszką 136

Miało być ciasto w wersji fit, i żeby zdrowsze, i mniej cukru, i z owocami. Było. Jedyne ale, że było go za mało;) Bo skoro jest takie zdrowe (a do tego miękkie i wilgotne, aromatyczne i z chrupiącymi orzechami), to przecież drugi lub trzeci kawałek nikomu nie zaszkodzi... i tak zniknęło w okamgnieniu... Ciasto owsiane z gruszką  Składniki(...)młynku na mąkę. Wymieszać z mąką pełnoziarnistą, sodą, proszkiem i przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując wlać olej i jogurt. Wsypać mąkę z płatkami. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki. Orzechy posiekać. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem(15x25cm), plastry gruszki rozłożyć na cieście, zatapiając je w cieście, z wierzchu

Obiad gotowy
Tort czekoladowy z czarną porzeczką 114

szczyptą soli na sztywno w miedzy czasie dodawać cukier oraz żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z kakao i teraz już delikatnie wymieszać tylko szpatułką. Wylać ciasto do tortownicy. U mnie wymiar blaszki 24cm, spód wyłożony papierem, boki posmarowane masłem i posypane kakao. Piec w nagrzanym piekarniku 170stopni   25 minut. Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem gdyż każdy piekarnik(...)piecze trochę inaczej… Do wypieku ciasta nie trzeba używać proszku do pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku  biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g   czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek

W garach u Gosi
Pocałunek Murzyna - ciasto 139

Cześć! Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły...same ;) Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie ;) Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody(...)łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru wanilinowego *1/2 l mleka * 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) Polewa: * 1 tabliczka czekolady * 1/3 szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam

Pieprzyć z Fantazją
Kawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście 232

Kawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście. Dziś propozycja na prosty, pyszny obiad. Ja tak przygotowane kawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście podaje zarówno do ziemniaków lub frytek, jak również jako pyszną mięsną przekąskę na przyjęciach czy rodzinnych spotkaniach. W tym drugim wypadku wystarczy dodatkowo przygotować domowy sos czosnkowy, w którym goście maczają kurczaka. Polecam. Prosto, dość szybko i smacznie(...)maluchy z chęcią sięgają po takie kurczaczki. W końcu przypominają one coś w rodzaju popularnuch nuggetsów Składniki: 3 piersi z kurczaka Na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej – użyłam typ 500 TOTA 8 łyżek mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 jajka klasy M mleko Dodatkowo: około 14 łyżek

Słodkie okruszki
Bułeczki ze śliwkami 132

często, bo rodzina bardzo je lubi, są smaczne, tanie, podzielne, świetnie się mrożą i sprawdzają się w zapracowanych tygodniach na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe (poniżej). Zwykle bułeczki piekłam okrągłe, jeszcze częściej zawijałam je i układałam w kwadratowej blaszce – piekły się tam przytulone do siebie, potem łatwo się je rozdzielało. No i teraz(...)Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę

Dorota Smakuje
Ciasto Góra lodowa -przepis zmodyfikowany-upiekłam to ciasto na urodziny 284

Ciasto upiekłam ze sprawdzonego przepisu z mojego bloga link znajdziecie tutaj klik przepis na budyń 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej lub tortowej 3/4 cukru kryształu 250 g masła przygotowanie 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier. Tą część mleka zagotujemy i dodamy mieszankę z budyniem cały czas mieszając aż będzie gęsty, mieszamy(...)wlewamy pozostałe mleko dodajemy budynie, żółtka, mąkę. Jak budyń się ugotuje to czekamy aż będzie zimny. Gdy budyń już ostygnie pierwsze ucieramy masło i dodajemy małymi porcjami budyń. Teraz ciasto przekroić na 2 blaty, masę budyniową podzielić na 2 części. Pierwszą połowę masy wyłożyć na na 1 ciasto, przyłożyć 2 ciastem, a na to 2 część masy budyniowej . Teraz potrzebna

Moje Wyroby
Marysieńka 7087

Smaczne, znane i lubiane ciasto. Moim zdaniem wkładka orzechowa wymiata Biszkopt: 7 dużych jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 140 g mąki pszennej (tortowej) 2-3 łyżki gorzkiego kakao Nasączenie: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub zaparzonej kawy) 1/3 szklanki wody Orzechowa wkładka 5 białek 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej(...)kremówki 30% Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao, wsypujemy w kilku partiach do masy, mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21×32 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty

Smaki Na Talerzu
Mocno czekoladowe ciasto bez mąki z kremem i nektarynką 131

Uwaga, mam dziś dla Was coś specjalnego, coś… dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto czekoladowe, bez mąki i cukru, a z erytrolem. Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje słodycz i delikatność ubitej śmietanki z mascarpone, a lekkiego kwasku nadają cząstki nektarynek. Ciasto niestety dość kaloryczne, ale na specjalnie okazje jak znalazł. Składniki na tortownicę o śr. 21cm: – 300g czekolady deserowej(...)masła – 100g erytrolu – 6 jajek – 250ml śmietanki 30%, schłodzonej – 250g mascarpone, schłodzonego – 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie) – 3-4 nektarynki – listki mięty CIASTO: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy wraz z masłem w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, ciągle mieszając, od czasu do czasu ściągając z ognia. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy

Be Fit Be Strong
LAHMACUN - TURECKA PIZZA 196

Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Krucha tarta malinowa z bezą 155

galaretki, a w połączeniu z bezą ma cudowny smak. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na niedzielny deser ale też nie jedną uroczystość. Składniki:  kruche ciasto:  300 gram mąki pszennej  100 gram cukru  1 duże opakowanie cukru waniliowego  1 jajko  200 gram zimnego masła  szczypta soli  galaretka malinowa(...)cukru pudru  Przygotowanie:  Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.  Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem.  Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim formę.  Formę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Piekarnik

Życie zaczyna się w kuchni
UCIERANE CIASTO Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 117

Proste, puszyste, ucierane ciasto z dużą ilością kawałków czekolady na wierzchu to moja propozycja na ciasto na weekend. Szybko się je przygotowuje, zawsze się udaje, a na wierzch tak naprawdę można dać wszystko to, co kto lubi. Mogą to być owoce, rodzynki, kokos... możliwości jest tu bardzo wiele i za każdym razem ciasto będzie miało inny smak. Doskonałe, gdy najdzie(...)wymieszać z masłem. Na końcu wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać mikserem. Foremkę wielkości 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, na wierzch posypać kawałki czekolady. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 40 minut. Ciasto po przestudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Czekoladowe muffinki z cukinią 104

mięciutkie babeczki czekoladowe, które w smaku przypominają znane i lubiane brownie. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Z tego samego przepisu robię ciasto czekoladowe, które również bardzo lubimy, jednak piecze się je znacznie dłużej niż babeczki.     Składniki: **WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ 350g cukinii 300g mąki pszennej szczypta soli(...)dokładnie łyżką – tylko do momentu połączenia się składników *** *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Czekoladę kroimy na małe kawałki *** *** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki – do 3/4 wysokości foremki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 25 minut

Blog z Apetytem
Truskawkowe ciasto Eli 148

utrzeć z misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy jajka i przesianą mąkę cały czas ucierając. Na koniec dodajemy śmietanę. Blachę smarujemy margaryną i przekładamy do niej ciasto. Truskawki oczyszczone i umyte  układamy na cieście, delikatnie je wciskając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w 180stC. Upieczony wyjmujemy i jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem

ciasta i desery czyli na słodko