grzyby i jeszcze smażyć 2-3 minuty. Przestudzić. 3. Do ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę z grzybami. Zmiksować większość blenderem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminu rzymskiego. Wymieszać dobrze i dodawać po trochu bułki tartej, na tyle, żeby można ulepić kotlety. Dodatkowo obtoczyć kotlety w bułce i smażyć na złoty kolor. Smacznego Inspiracja
UgotujmyTo.plpokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. 5. W misce wymieszać makaron, kawałki brokuła, groszek, koperek. Dodać sok i skórkę z cytryny i doprawić mielonym pieprzem i odrobinę solą. Wymieszać dodając 2 łyżki kwaśnej śmietany. Smacznego Post Sałatka makaronowa z łososiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpółplasterki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju aż będzie miękka. Przestudzić. Na upieczony spód tarty wyłożyć kawałki upieczonej dyni, podsmażoną cebulę i rozdrobniony ser. Posypać wszystko solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Śmietanę zmieszać z jajkami i wylać na spód tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać aż masa się zetnie a wierzch będzie miał
UgotujmyTo.plserek kanapkowy Pilos z Lidla ) 2 gruszki (bardzo dojrzałe) garść orzechów włoskich 100 g puree z dyni 2 jajka 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę, owinąć
UgotujmyTo.plczosnku 1 łyżka oliwy 200 g szpinaku (małe listki) 200 g sera feta 100 g sera ricotta (twardego) /u mnie starty ser żółty/ 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub łyżeczka mielonej papryki i 1/2 łyżeczki pierzu cayenne) sól, pieprz, olej do smażenia 1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru
UgotujmyTo.pljuż zagości na stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę, skropić olejem/oliwą i lekko osolić. Wstawić
UgotujmyTo.plmatjas 1 czerwona cebula 5 korniszonów 1 szklanka (o poj. 250ml) posiekanych grzybków marnowanych 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej natka pietruszki sok z cytryny pieprz mielony około 3 łyżki oleju rzepakowego 1. Śledzie i korniszony odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę opłukać i posiekać. 2. Wszystkie składniki wymieszać
UgotujmyTo.pl400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego 1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia 1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić na noc, najlepiej
UgotujmyTo.plszalotka (grubo posiekana) 5 dużych liści szałwii 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sos do nacierania 1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego ¼ szklanki przygotowanej marynaty szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jagnięcinę osuszyć, przyciąć nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty
naRuszcietemu zabiegowi otrzymamy bardziej wyrazisty czosnkowy smak. Z reszty przypraw możemy zrobić pastę do nacierania jagnięciny. Najłatwiej przygotować taką pastę wykorzystując 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę drobno mielonego świeżego rozmarynu oraz po 2 łyżeczki soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Po natarciu udźca taką pastą warto odstawić go przed wyłożeniem na ruszt na około 30 minut
naRuszcietemp. pokojowej) szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii 225 g cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu 150 g mąki pszennej 125 g suchego maku (niemielonego) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS: 800 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
Słodko-Słony Świat Ilonypuszki lub świeżego 280 g maki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników) szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć) SKŁADNIKI NA KREM: 500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto) 100 g miękkiego masła skórka starta z 1 pomarańczy ziarenka
Słodko-Słony Świat Ilonywodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu:) Wypiek ze specjalną dedykacją dla Ani;) Gorąco polecam! SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg sera śmietankowego mielonego w wiaderku (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto) 250 g cukru 4 jajka 1 żółtko 4 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1,5 cytryny
Słodko-Słony Świat Ilonyszpinak będzie miękki, ale nie będzie się całkowicie rozpadał. Teraz dodaj pokruszony na kawałki ser camembert i mascarpone. Posyp pieprzem i zetrzyj na tarce odrobinę gałki muszkatołowej (lub dodaj mielonej). Zamieszaj wszystko dokładnie, do rozpuszczenia się sera. Odcedzony makaron umieść w naczyniu, dołóż do niego gotowy szpinak i porządnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonycałości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko) 5 jajek 1 żółtko 1,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 szklanka śmietany kremówki
Słodko-Słony Świat Ilony