nakarmiony Mikołaj nawet małym łobuziakom zostawi jakieś podarki. Pomarańczowe rożki Składniki: (na około 50 sztuk) 250 g mąki pszennej 75 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g mielonych migdałów 200 g miękkiego masła skórka otarta z 1/2 pomarańczy dodatkowo: 100 g cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Cukier utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto: -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -2 żółtka i jedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -szczypta soli Składniki masy makowej: -15 dkg mielonego maku -2 i 1/2 szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść orzechów włoskich i garść rodzynek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje
Maminek kulinarnydania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę
NA MOIM TALERZUłyżki oleju, 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.) s ól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, czosnek w granulkach, kilka kuleczek ziel a angielskiego, 2 lub 3 szt. liś cia laurow ego Olej, wod ę , sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance
NA MOIM TALERZUwody pół szkl . ś mietany 2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2) kostka rosołowa chilli natka pietruszki pieprz świeżo mielony 2 łyżki mąki ziemniaczanej Schab kroję na kotlety (6 sztuk), dobrze rozbijam, przyprawiam: k ilka kropli sosu sojowego , trochę przyprawy do kurczaka/mięsa wsmarowuję w kotleta odstawiam do lodówki
NA MOIM TALERZUpuszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa. Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso
NA MOIM TALERZUzamieszczam przepis na rozgrzewającą, aromatyczną zupę. Przepis mojej mamy, zapisany w niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo często korzystam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule mały koncentrat pomidorowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka soi (ja nie miałam) 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majeranku łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Mięso
NA MOIM TALERZUówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie cebule . W większym garnku rozgrzewam olej, główkę kapusty białej myję, szatkuję. N a olej najpierw wrzucam cebulę, solę i chwilę
NA MOIM TALERZUłyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 750 ml wody sól morska, pieprz świeżo mielony, vegeta chilli, imbir ilość uzależniona od upodobań 1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2. Na maśle smażymy cebulę + dynię
NA MOIM TALERZUBardzo smaczne i łatwe do wykonania burgery z niespodzianką wewnątrz ich. Składniki: 1 ½ kg mielonej wołowiny 100-150g boczku gotowanego, posiekanego 1 szklanka startego sera cheddar 1 duża cebula pokrojona w dużą kostkę ½ łyżeczki soli 2 łyżki stołowe jasnego piwa Przygotowanie: W naczyniu połączyć, boczek, cebulę i ser cheddar. Wołowinę połączyć z piwem i doprawić solą. Wymieszać wołowinę
naRuszciesmak tej owsianki został w moich ustach na długo ^^ ~ Krem owsiany słodzony daktylami z siemieniem lnianym, serkiem twarogowym, makiem i olejem lnianym ~ Składniki: 50g płatków owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 2 daktyle cynamon + 150g serka twarogowego łyżeczka oleju lnianego mak Płatki zalewamy wrzątkiem, dodajemy siemię, daktyle, cynamon i gotujemy aż do zgęstnienia. Całość blendujemy na krem, przelewamy
Kuchenny Skrawek Niebaużyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach
Klaudynkowa kuchniaprzyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryż składniki: 500 g łososia bez skóry 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połówki cytryny 5 łyżek oleju sól,pieprz 4 plastry świeżego ananasa masło klarowane ryż- mieszanka parabolicznego i dzikiego Przygotować marynatę. Wymieszać
Monia miesza i gotuje125g masła 1 żółtko Ok. 40ml wody Sól Farsz: Ok. 100g boczku 3 jajka 2 pory ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki startego żółtego sera 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę
Kolizje Smakówgruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli. Składniki (na 2 porcję): 4 kromki czerstwego pieczywa razowego 2 jajka 50 ml mleka 4 łyżki startego drobno sera gruyère świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta gałki muszkatołowej sól morska 1 łyżka masła kilka kropel oliwy 4 plastry gruszki 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) pomidory
Food Square