mielone - 47549 przepisów (strona:2189/3170)

Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 217

miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 247

rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz 200 g śledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło klarowane

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 197

masła 150 g śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Wypełnienie jabłkowe: 3 cytryny 6-7 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1/4 łyżeczki płatków soli morskiej cukier perlisty 1 roztrzepane jajko Przygotowanie: Solony karmel:  W rondelku

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 208

bulionu z gęsi sól, pieprz Przygotowanie: Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego(...)kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 217

panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie

Zainspirowana w kuchni
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 399

odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki. Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym

Smaczne Zdrowe
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 410

SKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej      1 jajko      3 łyżki błyskawicznych  płatków owsianych      3 łyżki mleka      2 łyżki tartego sera typu Parmezan       nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli  bułka tarta olej do smażenia

zielonacukinka
Sałatka brokułowa z makaronem 5476

duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa serowa z klopsikami 244

chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny. Potrzebne nam: - włoszczyzna - cebula - 2 serki topione (ok.300g) - 2 kostki rosołowe - 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka - pęczek koperku - sól, pieprz, chilli Przygotowanie: Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i mokrymi rękoma wyrobić klopsiki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne pierniczki 292

ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki sody - szczypta soli - półtorej torebki przyprawy do pierników - pół łyżeczki mielonego imbiru - 2 jajka - żółtko Przygotowanie:  Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną

W poszukiwaniu inspiracji
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11542

jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. Zaczynamy Składniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy

Smaki Edyty
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH 230

Składniki: - 1 kg świeżych muli (małży) - 2 szalotki lub 1 cebulka - 2-3 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 szklanka białego wytrawnego wina - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach) - 1 łyzeczka masła (nie trzeba) Dodatkowo: - grzanki czosnkowe  (u nas świetnie sprawdziły się te bagietki ) - natka pietruszki

Smaczne Zdrowe
Śledzie po podlasku 794

minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi) Składniki: 3 filety śledziowe a’la matjas 1 jajko 1 cebula Łyżka oleju lnianego Łyżeczka koncentratu pomidorowego ½ łyżeczka musztardy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra papryka Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule

Kolizje Smaków
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 456

Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone na 2 okrągłe formy o średnicy 26 cm czas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenie Składniki: na ciasto: 3 jajka 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Budyń czekoladowy na maślance 259

tego puchaty :) ~ Budyń na maślance z karobem, kakaem, siemieniem lnianym, serkiem twarogowym i żurawiną ~ Składniki: 250 ml maślanki jajko łyżka karobu lub 2 kakaa + słodzidło łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego + 100g serka twarogowego żurawina kakao Maślankę gotujemy z żółtkiem, karobem/kakaem , siemieniem lnianym. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i dodajemy ubite na sztywno białko jajka. Całość przekładamy do miseczki

Kuchenny Skrawek Nieba