Poznański przysmak, czyli pyry z gzikiem 545proste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz. Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy od smaku i gustu. Najlepszy jest taki najzwyklejszy twaróg , nie mielony z wiaderka. Twaróg trzeba lekko rozgnieść widelcem, dodać śmietanę w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku i pęczek koperku pokroić
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 229wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały pieprz , sól , 100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany , ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w papryce 525doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki mięsa przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką 299średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej. Na końcu dodać
Codzienna kuchnia niecodzienna
Przecier pomidorowy na zupę, czyli kawałek lata w słoiku 246całego pomidora, gdyż wycinamy tylko sam środek. Pomidory myjemy, wykrawamy ostrym szpiczastym nożem środek. Kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności jak duży pomidor. Montujemy maszynkę do mielenia (ja na szczęście mam elektryczną, więc migiem idzie i bez wysiłku) i mielimy nasze piękne pomidorki :) Całe, ze skórką, która jest niemal nie wyczuwalna po zmieleniu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 219pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie. Składniki: 4 średnie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa dyniowa z imbirem 250wadze około 2 kg. , świeży imbir - około 5 cm., 1 większa cebula , rosół lub bulion warzywny, duża szczypta cukru , 3-4 łyżki oleju , sól i ostra mielona papryka - do smaku. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek z pestkami. Pokroić w kostkę - od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką
Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z pieczonej dyni 252około 2 szklanki upieczonej dyni * , 2 jajka , około 1 szklani mąki pszennej , 1 i 1/2 łyżeczki soli , 1 łyżka cukru , świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża, ostra papryka mielona - na czubku noża, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 3 łyżki oleju . Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z pieczonej papryki 231opiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku, czosnek - dla lubiących go. Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu. Paprykę umyć, osuszyć
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 238sól , biały pieprz - ilość według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kawa z cynamonem...i nie tylko 239kilka receptur na kawy z dodatkiem cynamonu. Kawa po wiedeńsku (4 porcje): 4 laski cynamonu , 8 goździków , 8 ziaren ziela angielskiego , 5 szklanek zimnej wody , 8 łyżek mielonej kawy , 1/2 szklanki słodkiej ubitej śmietanki , cynamon . Laski cynamonu, goździki i ziele angielskie wsypać do rondelka. Zalać zimną wodą, zagotować i zaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 248słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło (najlepiej klarowane), cebula, odrobina mąki. Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam do czystej foliowej torebki, wtedy mięso równomiernie się rozbija
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kajzerki 289jajko , 230 ml mleka , 30 g świeżych drożdży , 40 g miękkiego masła . do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%; do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane
Codzienna kuchnia niecodzienna
Chutney śliwkowy z cebulą 258Proporcje, jakie podaję są na mniej więcej 1 litr takiego przecieru śliwkowego. Składniki: zmielone śliwki , 8-10 średnich cebul , 4-5 łyżek oleju , sól , 3 łyżeczki mielonego imbiru , 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub 2/3 łyżeczki ostrej papryki), 3 łyżki miodu - polecam miód wielokwiatowy z imbirem z Anielskich Przysmaków . Zmielone śliwki gotować
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 330razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można
Codzienna kuchnia niecodzienna