kilka receptur na kawy z dodatkiem cynamonu. Kawa po wiedeńsku (4 porcje): 4 laski cynamonu , 8 goździków , 8 ziaren ziela angielskiego , 5 szklanek zimnej wody , 8 łyżek mielonej kawy , 1/2 szklanki słodkiej ubitej śmietanki , cynamon . Laski cynamonu, goździki i ziele angielskie wsypać do rondelka. Zalać zimną wodą, zagotować i zaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennasłoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło (najlepiej klarowane), cebula, odrobina mąki. Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam do czystej foliowej torebki, wtedy mięso równomiernie się rozbija
Codzienna kuchnia niecodziennajajko , 230 ml mleka , 30 g świeżych drożdży , 40 g miękkiego masła . do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%; do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane
Codzienna kuchnia niecodziennaProporcje, jakie podaję są na mniej więcej 1 litr takiego przecieru śliwkowego. Składniki: zmielone śliwki , 8-10 średnich cebul , 4-5 łyżek oleju , sól , 3 łyżeczki mielonego imbiru , 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub 2/3 łyżeczki ostrej papryki), 3 łyżki miodu - polecam miód wielokwiatowy z imbirem z Anielskich Przysmaków . Zmielone śliwki gotować
Codzienna kuchnia niecodziennarazy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można
Codzienna kuchnia niecodziennazimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą - bezcenne :) Składniki: mocno dojrzałe pomidory , świeża bazylia . Pomidory opłukać, wykroić środki i zmielić maszynką do mielenia. Gotować na niewielkim ogniu często mieszając przez około pół godziny lub do najbardziej odpowiadającej gęstości. Bazylię opłukać, oberwać listki i drobniutko posiekać. Pod koniec(...)dodać do pomidorów. Jeśli ktoś nie lubi drobinek pestek czy skórek w zupie, to przed dodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę. Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagrubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc. Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione. Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne
Codzienna kuchnia niecodziennaananasa w syropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek), pół łyżeczki słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki , ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym), ok. 1 łyżeczka cukru. Cebulę
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki startej drobno dyni , 1 szklanka oleju , 3-3 i pół szklanki mąki pszennej , 1 łyżeczka sody , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 2 łyżeczki cynamonu , 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu , 3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy . Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku
Codzienna kuchnia niecodziennagarnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek , 1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennażółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem), 100 g stopionego masła , 100 g cukru , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżki dyniowego puree , 1 łyżka cynamonu , płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki soli . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż się rozpuszczą. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Jajka
Codzienna kuchnia niecodziennaświątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis. Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany , który przygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej
Smakołyki Berenikiużyłem: Steaka z antrykotu wołowego (około 200 gram), 1 ząbka czosnku, 50 ml whiskey, 30 gram masła, 2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu, 100 ml śmietany 30%, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej jakości mięso wołowe. Ja dzisiaj użyłem antrykotu, ale dobry steak może być równie dobrze przygotowany z rostbefu
Wyprawy kulinarneZapraszam :) Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mielonych Migdałów Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka Cukru marcepanowego Skworcu 1 szklanka cukru 5 jajek Wykonanie ; Jajka ubić z cukrem i cukrem marcepanowym, dodać , migdały , mąkę i proszek , wszystkie składniki wymieszać . Foremki wysmarować margaryną , nakładać po łyżce
Sama słodycz i szczypta chiliciasto: 20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ryżowej 5 dag margaryny Palmy spółki Bielmar w złotym opakowaniu 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową
Apetyczna babeczka