mielone - 47549 przepisów (strona:2193/3170)

Deser z ciasteczkami amaretti i mascarpone 301

Amaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości! Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g śmietany 30% likier

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 185

Składniki: 800 g karpia zatorskiego 70 g migdałów w płatkach 1 jajko sól pieprz biały mielony odrobina mąki 50 ml oleju do smażenia Puree z fasoli: 250 g fasoli korczyńskiej gałązka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Karp:  Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią 157

suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy. Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.  Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 202

okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.  Składniki: garść listków świeżej mięty sok z cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone woreczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodzie Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 170

limonek 3 łyżeczki cukru brązowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru listki posiekanej kolendry 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki Przygotowanie: Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 182

miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 218

rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz 200 g śledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło klarowane

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 163

masła 150 g śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Wypełnienie jabłkowe: 3 cytryny 6-7 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1/4 łyżeczki płatków soli morskiej cukier perlisty 1 roztrzepane jajko Przygotowanie: Solony karmel:  W rondelku

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 180

bulionu z gęsi sól, pieprz Przygotowanie: Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego(...)kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 186

panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie

Zainspirowana w kuchni
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 361

odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki. Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym

Smaczne Zdrowe
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 360

SKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej      1 jajko      3 łyżki błyskawicznych  płatków owsianych      3 łyżki mleka      2 łyżki tartego sera typu Parmezan       nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli  bułka tarta olej do smażenia

zielonacukinka
Sałatka brokułowa z makaronem 5446

duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa serowa z klopsikami 204

chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny. Potrzebne nam: - włoszczyzna - cebula - 2 serki topione (ok.300g) - 2 kostki rosołowe - 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka - pęczek koperku - sól, pieprz, chilli Przygotowanie: Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i mokrymi rękoma wyrobić klopsiki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne pierniczki 253

ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki sody - szczypta soli - półtorej torebki przyprawy do pierników - pół łyżeczki mielonego imbiru - 2 jajka - żółtko Przygotowanie:  Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną

W poszukiwaniu inspiracji