szalotki lub 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy starty ząbek czosnku co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta, koperek, bazylia) świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt, śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz
Food Squarekruche ciasto: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli morskiej Do zalania: 4 jajka 80 ml kwaśnej śmietany garść koperku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki. Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto
Food Squareokoło 30-40 ciastek): 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej* 1/2 szklanki mąki z nasion słonecznika* 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego 2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu 1 szklanka gęstego mleka ryżowego** lub mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 2 garści suszonej żurawiny
Food Squareoblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę! Składniki: 4 filety z pstrąga łososiowego sok z połówki pomarańczy oliwa z oliwek łyżka świeżej szałwii, posiekanej świeżo mielony pieprz sól morska Rybę oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z pomarańczy i posypać świeżą szałwią. Skórę posmarować oliwą z oliwek. Piec na papierze do pieczenia
Food SquareNastępnie podzielić na 6-8 porcji. Dodatki: pęczek białych szparagów pęczek zielonych szparagów 250 g mascarpone 4 szalotki 150 g prosciutto 1 łyżka oliwy z oliwek rozmaryn (suszony) świeżo mielony biały pieprz gałka muszkatołowa Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową
Food Squarenaleśników): 500 g pieczarek 300 g dobrej szynki lub boczku pół pęczka zielonej pietruszki 75 g masła 2 czubate łyżki mąki ok. 300-400 ml mleka gałka muszkatołowa świeżo mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni. Połączyć. Na osobnej patelni przygotować
Food Squareszpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki oregano (suszone) świeżo mielony pieprz sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Szpinak podusić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy będzie już miękki przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem (3-4 ząbki). W miseczce
Food Squaremiętowy kuskus: 200 g kaszy kuskus 1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranu sok z 1 cytryny 2 garści posiekanej mięty 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić do napęcznienia. Bulionu powinno być tylko nieco więcej niż kuskusu, więc sami zdecydujcie o jego ilości. Ostudzić. Dodać
Food Squareporcje): 800 g polędwiczek wieprzowych 200 g kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czereśni 12 młodych marchewek 2 szalotki tymianek (użyłem suszony) za'atar* świeżo mielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek masło Sos kurkowy: Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć
Food Squarelitr maślanki kilka młodych buraków lub pęczek botwiny 2 ogórki, pokrojone w kawałki 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki 1 pęczek koperku, posiekanego 2-3 ząbki czosnku, starte świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić na małe kawałki, np. w paski lub w kostkę. Jeżeli korzystamy z botwiny, to należy ją najpierw
Food Squareposmaku. Składniki: 1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk) 2 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny oliwa z oliwek pietruszka do posypania duża szczypta mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany ułożyć na palnikach kuchenki gazowej i opalać przez 15 minut, co jakiś czas obracając, aż skórka stanie się zwęglona, a bakłażany zwiotczeją
Food Squarebiałego wytrawnego wina ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego rozmarynu garść siekanej natki pietruszki 75 g masła oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz 100 g parmezanu, startego 2 żółtka (opcjonalnie) Przygotowanie: W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby
Food Squarełyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 5-6 świeżych fig 200 g koziego sera w roladzie oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz Jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć
Food Squarepieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 250 g ricotty 1 jajko 8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) świeży rozmaryn sól morska świeżo mielony pieprz Ricottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie
Food Squarepiórka 1 ząbek czosnku, starty 120 g ulubionego sera żółtego, startego 120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego czarnuszka suszona bazylia sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w mniejsze cząstki i zmiksować blenderem. Wylać na patelnię i gotować, aż odparuje część wody. (W zamian można użyć gotowej
Food Square