mielone - 47549 przepisów (strona:2191/3170)

Troszkę się zadumałam... I lody 219

lodów) 400 ml mleka 500 ml śmietany kremówki (38%) 125 ml złotego syropu 110 g ciemnego brązowego cukru 70 g białego cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 300 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki rumu Żółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 231

sklepu. Taka przyprawa jest więc zdecydowanie mocniejsza, dawkujcie ją więc z głową. Domowa przyprawa do piernika Składniki: (na 80 g przyprawy) 25 g cynamonu 15 g kardamonu 10 g mielonego imbiru 5 g czarnego pieprzu 5 g goździków 5 g gałki muszkatołowej 5 g ziaren kolendry 5 g ziarenek wanilii 3 g ziela angielskiego 2 g kopru włoskiego Przyprawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 199

białka 120 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny 115 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić i ostudzić. Masło, cukier i ekstrakt utrzeć. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, partiami dodawać mąki wymieszane z proszkiem, migdałami i skórką z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 219

ciemnej czekolady (85%) 1 jajko 150 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mleka dodatkowo: 70 g cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chilli w proszku Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło z cukrem utrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lussekatter 197

Szafranowe bułeczki świętej Łucji Składniki: (na 12 sztuk) 325 ml mleka 1/4 łyżeczki nitek szafranu 15 g świeżych drożdży 50 g masła 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 40 g cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko dodatkowo: 24 rodzynki 1 jajko 1 łyżka mleka Mleko zagotować z szafranem rozgniecionym na proszek w moździerzu, przestudzić - ma być letnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 240

wtedy będzie stanowił wyśmienity deser. Chleb adwentowy z suszonymi owocami Składniki: (na 1 bochenek) 250 ml mleka 75 g masła 500 g mąki pszennej 70 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko dodatkowo: 50 ml czerwonego wina 30 g suszonych śliwek 30 g suszonych daktyli 30 g rodzynek 30 g suszonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 208

koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych). Makaroniki kawowe na bezie włoskiej Składniki: (na 24 sklejone makaroniki) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek galaretka: 200 ml mocnej, gorącej kawy 3 listów żelatyny 20 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 203

marcepanem Składniki: (na 60 sztuk) 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mielonych migdałów 125 g zimnego masła 2 łyżki mleka masa marcepanowa: 250 g marcepanu 125 g cukru pudru lukier: 200 g cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 209

masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu Miód, cukier i masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 249

dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona... Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukrem Składniki: (na 12 sztuk) 100 g marchwi 75 g mielonych orzechów laskowych 125 g miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier: 2 łyżki soku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziwne zbiegi okoliczności i prawdziwie polski sernik 188

cytrynowy z rodzynkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 3 jajka 30 g masła 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 100 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 50 g rodzynków 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 209

pozostałości po lodach na przykład... Spróbujcie koniecznie. Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladą Składniki: (na 6 sztuk) 200 g masła 100 g cukru 135 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g rabarbaru 60 g białej czekolady 6 białek Cukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać. Rabarbar pokroić na plasterki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 232

jeżynami (na białkach) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 60 g ciastek digestive 60 g ciasteczek amaretti 45 g masła masa serowa: 600 g twarogu 3krotnie mielonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 4 białka 150 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów dodatkowo: 250 g jeżyn 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 225

Ostudzić na kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 229

macie trochę czasu i cierpliwości - spróbujcie. To wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. Makaroniki z jeżynowym curdem Składniki: (na 25 złożonych makaroników) 140 g białek 175 g mielonych migdałów 175 g cukru pudru 65 ml wody 175 g cukru fioletowy barwnik spożywczy dodatkowo: 350 g jeżynowego curdu Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze