jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. Zaczynamy Składniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy
Smaki EdytySkładniki: - 1 kg świeżych muli (małży) - 2 szalotki lub 1 cebulka - 2-3 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 szklanka białego wytrawnego wina - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach) - 1 łyzeczka masła (nie trzeba) Dodatkowo: - grzanki czosnkowe (u nas świetnie sprawdziły się te bagietki ) - natka pietruszki
Smaczne Zdroweminut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi) Składniki: 3 filety śledziowe a’la matjas 1 jajko 1 cebula Łyżka oleju lnianego Łyżeczka koncentratu pomidorowego ½ łyżeczka musztardy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra papryka Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule
Kolizje SmakówTorcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone na 2 okrągłe formy o średnicy 26 cm czas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenie Składniki: na ciasto: 3 jajka 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego
Chilli Czosnek i Oliwatego puchaty :) ~ Budyń na maślance z karobem, kakaem, siemieniem lnianym, serkiem twarogowym i żurawiną ~ Składniki: 250 ml maślanki jajko łyżka karobu lub 2 kakaa + słodzidło łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego + 100g serka twarogowego żurawina kakao Maślankę gotujemy z żółtkiem, karobem/kakaem , siemieniem lnianym. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i dodajemy ubite na sztywno białko jajka. Całość przekładamy do miseczki
Kuchenny Skrawek Niebawiększości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją. Porcja dla 4 osób. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 680 g p asty pomidorowej - Passata Rustica firmy CIRIO 50 ml koniaku 200 ml piwa pszenicznego 500 g makaronu casarece 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku garść
Niezły Młynekstandardowej wielkości muffinów) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 170 g jogurtu greckiego 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych
karmelowyMięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie. SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa wołowego mielonego 1 jajko 1 sucha bułka -namoczona sól pieprz do smaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Do sosu 2 szklanki wody 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu szczypta cukru WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewyprzedświąteczny czas będzie jak znalazł. Miodowo-imbirowy sernik z gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 1 łyżeczka mielonego imbiru masa serowa: 550 g serka kremowego 150 g miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 150 ml śmietany kremówki 4 jajka dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolewą, którą uwielbiam. Sernik jagodowy z polewą śmietanową Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód: 140 g ciastek digestive 75 g masła masa serowa: 800 g twarogu 3krotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 250 g jagód (świeżych lub mrożonych) polewa śmietanowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczowym rabarbarem Składniki: (na 4 spore porcje) kruszonka owsiana: 80 g płatków owsianych 30 g jasnego brązowego cukru 30 g masła 1 łyżka miodu masa: 270 g twarogu 3krotnie mielonego 350 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka Cointreau pomarańczowy rabarbar: 150 g rabarbaru 1 pomarańcza 50 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie. Koktajl truskawkowo-bananowy Składniki: (na 1 porcję) 1 dojrzały banan 7 truskawek 150 ml mleka dodatkowo: 1 ciasteczko imbirowe Banana, truskawki i mleko zmiksować z blenderze
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednicy 26 cm) spód: 75 g ciemnej czekolady (81%) 75 g masła 50 g cukru 2 jajka 60 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na formę 25x25 cm) 180 g masła 200 g ciemnej czekolady (70%) 175 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g ciemnego kakao dodatkowo: 150 g cranberry curd Czekoladę posiekać. 150 g czekolady rozpuścić w niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatku prezentują się naprawdę wspaniale - nawet mi wyszły równiutkie jak spod igły, idealne. Zakochacie się w nich - gwarantuję. Migdałowo-morelowe serduszka Składniki: (na 30 sztuk) 100 g mielonych migdałów 70 g cukru pudru 15 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki pszennej 65 g suszonych moreli 2 łyżki mleka 75 g miękkiego masła dodatkowo: 30 całych migdałów Oba rodzaje mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrze