mielone - 47549 przepisów (strona:2198/3170)

Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 204

Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2     Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 200 ml tłustego mleka, 8 listków szałwii, pieprz cayenne i sól do smaku, oliwa do smażenia.     Przygotowanie: Brukselkę umyć, czubkiem noża wyciąć małe głąby, rozdzielić

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

pudru trzcinowego (lub białego), 175 g miękkiego masła, 200 ml mleczka kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu), 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, ¼ tartej gałki muszkatołowej, Szczypta soli, 2 łyżki masła do posmarowania formy, łyżka oleju. KREM 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. różanego cukru

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 364

każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz

Poezja smaku
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 154

szkl. miodu - 1/2 szkl. mąki - 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta - 30 ziaren pieprzu - 10 goździków - 5 strączków kardamonu - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu - odrobinę startej gałki muszkatołowej -  orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce (nie za drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao i przyprawy

Basia w kuchni
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 697

nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. FARSZ  - kapusta kiszona 1kg ( pisałam o tym tu klik ) - grzyby suszone garść  - sól, pieprz - ziele angielskie - kolendra w ziarnie lub mielona - liść laurowy SPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże

Basia w kuchni
Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara 314

SPOSÓB WYKONANIA - filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości ok 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy) - cukier puder, mąkę, przyprawy

Basia w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 188

postępuj wedle opisu) - odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię z boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się oliwą i oprósz całość grubo mielonym pieprzem.   teraz cały myk tego dania - zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy naszą mieszankę ze śmietany i energicznie mieszamy (jeżeli nie zdejmiemy z ognia to zrobi nam się

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 215

bazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół strączka papryki chili  - ząbek czosnku - małą puszkę pomidorów bez skórki - oliwę 1/3 szklanki - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego  SPOSÓB WYKONANIA : podpłomyk  - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć

Basia w kuchni
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 177

szklanki mąki żytniej typ 720 (dodałam jeszcze jedną ) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 plus do podsypania  2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki mielonego kuminu   SPOSÓB WYKONANIA : Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15 minut, aby urosły. 3 rodzaje mąki łączymy

Basia w kuchni
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 249

SKŁADNIKI : sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego) 200 gram marchwi pociętej w słupki  1 cytrynę  1 pomarańczę  1 łyżeczkę przyprawy curry  2 szczypty mielonego kminku 1/3 łyżeczki cynamonu  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  3 goździki  1 łyżka cukru brązowego  2 łyżki masła  50 ml śmietany

Basia w kuchni
Polędwica wieprzowa z kawą i kakao 168

Przepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem. Przyprawa do nacierania polędwiczek: Składniki: ½ szklanki kakao w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki mielonych goździków 3 pełne strąki anyżu 1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy ½ łyżki czarnego pieprzu 2 łyżki soli koszernej 1 łyżka cukru pudru. Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka

naRuszcie
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY 219

ziarna owoców jałowca - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koperku poszatkowanego - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka bazylii - śmietana 18% - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - przyprawa "Maggi" Sposób przygotowania: Cebulę oraz jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę posypując 1 łyżką cukru, po około 3 minutach dodajemy

Mentor Smaku
Roladki śledziowe 303

matjas Czerwona cebula 2 ogórki konserwowe Kilka gałązek koperku Sos: 50ml jogurtu naturalnego 50ml majonezu ½  łyżeczki musztardy 1 mały ząbek czosnku ¼  łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty

Kolizje Smaków
Baklava 360

jadłam.  Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich , pecan , migdałów ,   (całkowita dowolność)   opakowanie ciasta filo 1 kostka 200g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop   3/4 szklanki wody   2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty

Malinowe Pocałunki
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 175

przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas! Ciasto: 30 dag mąki żytniej, używałam typu 720 10 dag mąki pszennej  10 dag mielonych migdałów 3-4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego 20 dag masła lub margaryny  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Lukier limonkowy: 1 białko cukier puder

Apetyczna babeczka