mielone - 47549 przepisów (strona:2198/3170)

SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ I BANANAMI 202

uwielbiam te z cukinią i bananami, przepyszne Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cukinie 1 papryka 3 banany sól morska ziołowa Kamis młynek sól morska, pieprz mielony Kamis patyczki do szaszłyków Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, lub paseczki jak kto woli.Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na min. godzine do lodówki.W kostkę kroimy paprykę, cukinię

Z Majeczką w kuchni
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 232

rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze

Z Majeczką w kuchni
PAPRYKOWY KURCZAK 236

krócej stać w kuchni i  więcej czasu poświęcić całej rodzinie :) Składniki: kurczak ok. 1,5 kg sól do natarcia kurczaka pieprz do natarcia kurczaka- u mnie kolorowy świeżo mielony młynek Kamis papryka słodka- 4 łyżki papryka ostra - 1 łyżka Wykonanie: Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , od zewnątrz i wewnatrz kurczaka. Mieszamy ze soba obie papryki

Z Majeczką w kuchni
PRZECIER Z CUKINII 239

cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem

Z Majeczką w kuchni
BIGOS STAROPOLSKI 220

jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony Wykonanie: Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY Z MORSZCZUKA 208

marchwie 1 cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki mleka 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa majeranek bułka tarta do panierki Wykonanie: Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku

Z Majeczką w kuchni
ŁOSOŚ W CYTRYNOWYM SOSIE 359

łosoś. Polecam takiego pod śmietanowo cytrynowym sosem.Tym przepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisu Składniki: 30 dag filetu z łososia sól świeżo mielony pieprz 1/2 cytryny 3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovita pól pęczka koperku 200 ml śmietany 12% Mlekovita Wykonanie: Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową

Z Majeczką w kuchni
Sernik z suszonymi śliwkami 1186

jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy. Sernik

Smakołyki Bereniki
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 233

mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 kostki tofu 1 szklanka śmietanki 12% po 1/2 łyżeczki: kurkumy, cynamonu, imbiru, suszonej kolendry, suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonej pieprz sos sojowy do smaku  odrobina oleju do smażenia Siekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzie szkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę

W kuchni Karmel-itki
Domowe trufle 254

Zapraszam :) Składniki : 100 g biszkoptów 100 g herbatników petit beurre 2 tabliczki czekolady Milka 5 łyżek śmietany kremówki 30 % 138 g migdałów mielonych 2 cukry wanilinowe Dr. Oetkera Sposób przygotowania 1. Herbatniki i biszkopty zmielić . 2. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną z cukrem wanilinowym. 3. Do letniej czekolady dodać śmietankę i wymieszać. 4. Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 329

zamieszczę na końcu przepisu. * Trochę poszalałam i wzburzyłam :) całą recepturę chilli con carne , tak jak i historia potrawy zmieniła mnie :) Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy: Składniki: 600 gr mielonego 2 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy

Smaki Edyty
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 192

dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka.  Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina  * cebula * ząbek czosnku  * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru * szczypta chilli  * pół czerwonej papryki * łyżka cukru

Magiczne Życie Marty
Tahina - pasta sezamowa 334

Pomagają one zachować mocne kości, gładką skórę oraz dobry wzrok. Z racji tego, iż nasiona sezamu w całości nie są zbyt łatwostrawne, dobrym rozwiązaniem jest właśnie pasta tahini - podczas mielenia uwalniane zostają wszystkie składniki odżywcze. Przygotowując pastę musicie się uzbroić w cierpliwość. Ziarenka sezamu są małe i blender może mieć problem z poradzeniem sobie z nimi. Mielcie partiami, stopniowo dosypując

W kuchni Katie
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 457

kminu rzymskiego Skworcu 2 łyżki oliwy z oliwek Cirio  (użyłam oryginalnej włoskiej oliwy ze sklepu Mantini) 1 mała cebula drobno pokrojona 2 drobno pokrojone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki rodzynek Black Jumbo Skworcu 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę 4 zielone cebulki

Blondynka Gotuje
Chleb razowy żytni 80% 227

zakwasu żytniego 125 g maki żytniej razowej 150 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin. Zaparka 200 g: 100 g maki żytniej razowej grubo mielonej (możesz po prostu dodać trochę otrąb żytnich do mąki żytniej razowej)   100 g gotującej się wody Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem

Grahamka, weka i kajzerka