Ciasteczka różyczki. 240Muszę przyznać, że mają mała wadę. Za szybko znikają! 1 kostka margaryny 3 szkl mąki 3 żółtka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy (ja użyłam mielonej wanilii ) szczypta soli cukier puder dżem lub marmolada np. różana Wykonanie Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, cukrem waniliowym/ wanilią, solą i dodajemy pokrojoną w kostkę zimną Kasię
Malinowe Pocałunki
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 288soli kamiennej niejodowanej - 4-5 ząbków czosnku. - 2 łyżki pieprzu ziołowego (ja używam Kamisa, ponieważ jego smak jest jak dla mnie najbardziej optymalny) - 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego Kamis - 2 łyżki majeranku Kamis - ostra papryka według gustu Kamis ;) - gaza - sznurek bawełniany Polędwicę (schab) płuczemy pod wodą. Dokładnie osuszamy. Nacieramy ja solą. Dokładnie zasypujemy. Najlepiej zrobić to w misce
Malinowe Pocałunki
Ostre, wytrawne ptysie. 252dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jaja ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis, papryka chili, papryka słodka wędzona , sól W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna
Malinowe Pocałunki
Zakochana panna cotta z malinami. 298dobre. A forma zachwyci niejedną osobę. Składniki: ok 700 ml mleka kokosowego (ja robię swoje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 7-8 płaskich łyżeczek żelatyny cukier waniliowy (mielona wanilia) cukier do smaku galaretka malinowa 300 g malin (ja miałam mrożone) 1 i 1/2 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny galaretka malinowa cukier do smaku Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką
Malinowe Pocałunki
Żeberka w sosie własnym. 416nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki: ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką
Malinowe Pocałunki
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 230zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, tłuszcz do smażenia mąka pszenna rukola Fit&Easy wrząca woda papryka marynowana do dekoracji, bądź pomidory koktajlowe. Wykonanie: 1 szkl mąki przesiewamy, dodajemy sporą szczyptę soli
Malinowe Pocałunki
Stek z sezonowanej wołowiny 232takiego właśnie mięsa. Z tego co zauważyłam steki z sezonowanej wołowiny można dostać w kilku sklepach sieciowych, więc nie ma problemu z dostępnością. Składniki: stek z sezonowane wołowiny świeżo mielony pieprz sól masło oliwa z oliwek Wykonanie: Stek powinien być w temp pokojowej. Osuszamy go, rozgniatamy dłonią i nacieramy oliwą z oliwek, solimy po obu stronach
Malinowe Pocałunki
Wędliny z szynkowaru. 191wykorzystuje wszystkie 3 resztki z poprzednich. Wyszła boska! Wykonanie: Wyjęłam 3 zamrożone kawałki mięs, które zostały mi po poprzednich wędlinach. W szynkowarze ułożyłam warstwę mięsa mielonego, następnie posypałam to 1/2 łyżeczki żelatyny, położyłam boczek, posypałam znów żelatyną (1/2 łyżeczki), kolejna była karkówka, żelatyna i reszta mięsa siekanego. Zamknęłam i gotowałam jak wszystkie poprzednie. Czyli
Malinowe Pocałunki
Makowiec / strucla z makiem. 327białek papier do pieczenia Mak zalewamy wrzątkiem (woda powinna być 1 cm wyżej od maku) i zostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy np na sitku, następnie dwa razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;). Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać
Malinowe Pocałunki
Truskawkowy szał. 42394Powstały 2 wersje z czekoladą i bez. Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru
Malinowe Pocałunki
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 200wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata
Malinowe Pocałunki
Chłopskie risotto. 246najeść! Naszej rodzince smakowało bardzo! Składniki: 2 szkl ryżu do risotto Arborio 1 szkl wina białego wytrawnego ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS) olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek 20 - 30 g sera Rubin
Malinowe Pocałunki
Pyszna chałka. 253jajko 20 g świeżych drożdży 100- 120g cukru 6 łyżek roztopionego chłodnego masła szczypta soli 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie mielona wanilia ) Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Posypujemy mąką
Malinowe Pocałunki
Gorąca czekolada z chili 232kocykiem z dobrą książką:) Składniki (na 2 filiżanki): 200 ml mleka 1 mała suszona papryczka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka dobrego kakao 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kawy mielonej (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Czekoladę łamiemy w kostki; wszystkie składniki umieszczamy w garnku i cały czas mieszając gotujemy
My Culinary Art
Orkiszanka brokułowo-sezamowa :D 175pysznym połączeniem brokuły + naturalne tahini (pasta sezamowa) ^^ ~ Orkiszanka z siemieniem lnianym, brokułami, jogurtem naturalnym, tahini i jagodami goij ~ Składniki: 40g płatów orkiszowych 10g otrębów owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 150g jogurtu naturalnego 150g różyczek brokuła + tahini, jagody goij Płatki, otręby, siemię zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do miseczki, polewamy jogurtem naturalnym
Kuchenny Skrawek Nieba