długo sobie nie postoi ;D ~ Chlebek bananowy ~ Składniki: (na mały bochenek) 170g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej ( może być żytnia) 2 bardzo dojrzałe banany (~200g) jajko lub łyżka świeżego mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli dodatki: rodzynki, daktyle, orzechy itp. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, sól
Kuchenny Skrawek Niebapomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera feta na sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzu posiekana natka pietruszki lub świeża mięta Przygotowanie: Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz
Chilli Czosnek i OliwaWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne… Składniki: Ciasto: 8 jajek 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru szczypta soli Pianka z ajerkoniaku: 500 ml śmietany 30% 8 łyżeczki żelatyny 1,5 szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka
Oryginalny smakdobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie. Składniki: 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 1 laska cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru (około 4 cm) 2 łyżeczki pasty tamaryndowej mała szczypta startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka liści curry
Oryginalny smakulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki: Spód: 240 g herbatników maślanych 100 g masła Masa: 400 g borówek amerykańskich 700 g twarogu półtłustego (mielonego) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki żelatyny 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować
Oryginalny smakśmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki
Oryginalny smakjajka ( możecie mniej lub więcej, w zależności kto ile lubi i jest w stanie zjeść ) 2 papryki np. czerwona i zielona 1 kabanos 1/4 cebuli Przyprawy : pieprz czarny mielony suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Papryki myjemy, kroimy oraz wyciągamy wnętrzności :) Kroimy ją na 3/4 wysokości. Im wyższa ścianka, tym dłużej jajecznica będzie nam się robiła. Górę
Parowar Facetaząbki czosnku - drobno posiekać majeranek sól pieprz papryka ostra i słodka papryka - starta na tarce 30 - 40 dag pieczarek - obrane, pokrojone i usmażone 30 - 40 dag mięsa mielonego Wszystkie przygotowane składniki wymieszać razem w miesce. Foremki wysmarować i posypać bułką tartą . Piec w 160-170 st.C przez ok 2 godz. * Przyprawy dajemy na oko, według własnego uznania. Smacznego
charlotte gotujeprzepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :) Składniki: ok. 6 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego ok. 30 dag pieczarek 2 duże cebule 200 g sera żółtego czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione
charlotte gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo: polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy
charlotte gotujeZostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem). WARSTWA ORZECHOWA: 450 g mielonych orzechów włoskich 300g masła/margaryny 350g cukru 5 łyżek kremówki 2 łyżki spirytusu Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy
charlotte gotujeopcjonalnie Przygotowanie: Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości (może się rozpaść, bo i tak ją będziemy mielili). Kiedy już woda całkowicie wyparuje, wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy i odcedzamy soczewicę na sitku. Pietruszkę, seler i marchewkę gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min. Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać
charlotte gotujepuszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów 1 cebula 2 ząbki czosnku smalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili 3/4 łyżeczki mielonego kminku 2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowa natka pietruszki 4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól 1. Groch namoczyć
Apetyczna babeczkanastępne... :-) Zamiast słonych orzeszków można sobie pochrupać prażoną ciecierzycę...:-) Znalezione tutaj . Składniki: - 250g suchej ciecierzycy - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól himalajska lub morska - inne dowolne dodatki, np. mielona papryka, czosnek itp. Ciecierzycę zalewamy wodą np. wieczorem i odstawiamy na conajmniej 12h, u mnie stała ok.20h. Następnie odsączamy ją, lekko obsuszamy, zalewamy oliwą, posypujemy solą lub dowolnymi przyprawami
Smaczne Zdrowezabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D ~ Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 5g śierzo mielonego siemienia lnianego garść jarmużu (~50g) dojrzały banan + 100g serka twarogowego cynamon kawa Płatki zalewamy wrzątkiem i lekko solimy. Jarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde części i miksujemy z bananem
Kuchenny Skrawek Nieba