mielone - 47549 przepisów (strona:2204/3170)

Papryki faszerowane. 384

sosu, widząc ten przepis na początku chciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa z udźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone) 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa Wonton 375

BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego

Tajskie smaki
Zupa z dorsza 208

małym ogniu zostawiamy około 20 minut i znowu odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem

Pasje Jolki
Sos Grzybowy 195

jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.  Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ... Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
Kalafior z sosem curry! 195

coś egzotycznego. Curry daje całkiem inny wymiar smakowy. Kalafior zyskuje, staje się królem na talerzu. Przepis jest na 4 osoby. - duży kalafior - opakowanie mielonej curry - 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany - sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne - połowę pora i mała cebula lub 2 średnie cebule , olej do smażenia , cytryna lub ocet - pół obranego dużego jabłka

Pasje Jolki
Wątróbka Wołowa z jabłkiem na ostro 143

rozkłada, gdyby magazynowała dawno już bym nie żyła. To co ?Działamy? Dla 3-4 osób szykujemy: -   600-700 g wątroby wołowej -   majeranek   -   czarny pieprz grubo mielony -  sól, liść laurowy - 1 kwaśne jabłko - 2 średnie cebule - 0,5 litra mleka - masło klarowane do smażenia wątróbkę myjemy, i na dwie godziny zanurzamy w mleku

Pasje Jolki
Piersi w sosie curry 224

wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu. Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie. Możesz użyć dowolnych przypraw. Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu. Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie łyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa. Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą Smażymy drugą stronę

Pasje Jolki
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 199

godzinie masz idealną bazę pod zupę. Na dwa litry przygotuj - 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj

Pasje Jolki
Sernik prawie Wiedeński 203

mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo) 1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masła Oczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;) Przygotowanie: Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest

Eat Shrimps
Kawałki kurczaka w sosie piwnym 331

czosnku 0,5 l. jasnego piwa 2 duże cebule Ok. 50 ml oleju rzepakowego Łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, bazylia Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. W  brytfance rozgrzewamy olej wraz z połową masła. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany to układamy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka przekładamy

Kolizje Smaków
KASZANKA NA GORĄCO 169

KASZANKA NA GORĄCO Składniki: - 1 kaszanka - pół białej cebuli - pół łyżki masła - pół  łyżeczki lubczyku otwartego - 1 łyżka szczypiorku (poszatkowanego) - 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - pół łyżeczki przyprawy "Kucharek" Sposób przygotowania: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obraną kaszankę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszanki. Dodajemy przyprawy i podsmażamy około 15minut i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Kasza jaglana a'la kutia ^^ 198

dość ;P   ~ Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką +  chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 20g mielonego maku miód rodzynki 1/2 łyżeczki cynamonu 100g serka twarogowego miód cynamon + chlebek bananowo-cynamonowy masło z nerkowców marmolada mandarynka Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon

Kuchenny Skrawek Nieba
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 193

sztuka) cebuli 12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu) 2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach

Malowane smakiem
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe 208

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam ryż , płatki owsiane i cebulę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Burgery z miodowym pulled pork 239

balsamicznym 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tabasco 1 łyżka pikantnej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne bułki z karmelizowana cebulą: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu

Mienta blog