Zygzakowata babka makowa 268cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa makowa 200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę) skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu 1,5 szklanki cukru 50 g płatków migdałów 2 jajka Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej
Niezły Młynek
Tort makowy z masą czekoladową 260ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki pszennej 10 jaj 2 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać
Apetyczna babeczka
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 375English Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 4 duże piersi z kurczaka sól morska i mielony czarny pieprz 2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula) 1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkę mała garść świeżego tymianku mała garść świeżego rozmarynu
karmelowy
Gniazdo jajeczne z bryndzą 273zaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło. Składniki na 2 porcje: 6 gniazdek makaronu, 50 g bryndzy, ½ pęczka szczypiorku, 2 świeże jajka, 2 łyżki octu, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła klarowanego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie na al. dente i odcedzamy. Nie trzeba solić bo bryndza jest słona. Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną
Moniki Smakołyki
Kotlet. Bez mięsa. Kotlety z kapusty w sosie koperkowym 25929Słyszysz kotlet - myślisz mięso. To chyba takie normalne skojarzenie. Schaboszczak albo zwykły mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno
Smaczna Pyza
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 288łyżka domowej esencji waniliowej 50 g roztopionego masła 2 jajka Nadzienie: 170 g brązowego cukru 60 roztopionego masła 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Polewa: 100 g serka kremowego Apetina naturalnego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy otarta skórka z limonki
Kulinarne przygody Gatity
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 353pomidorów 1/2 małej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych 2 łyżki sosu sojowego ok. 1/3 szklanki zimnej wody sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz odrobina tabasco Pomidory osączam z zalewy na papierowym ręczniczku. Słonecznik prażę na suchej patelni, aż się pięknie przyrumieni. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę
W kuchni Karmel-itki
KLOPSIKI ALA MEETBOLSY 189szynki 2 jaja 3-4 czubate łyżki kaszki manny sól, pieprz papryka słodka 1 cebula kostka rosołowa cielęca liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy śmietanka koperek Wykonanie: Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą wodę z kostką rosołową
Walijskie Pichcenie
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA 217Bardzo lubię kapustę kiszoną... dobrą kapustę kiszoną. Mogę jeść ją na surowo, albo jako dodatek do kotleta schabowego, mielonego czy szarych klusek. Warunkiem jest, aby kapustka była naprawdę dobra. Odpowiednio kwaśna, niezbyt słona. Nie zawsze łatwo o dobry gatunek kapusty. Ja zazwyczaj testuję wszystkie gatunki kapusty, które mam u siebie w sklepie: i te w słoikach
Walijskie Pichcenie
BURACZKI ZASMAŻANE 256kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny. Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem... Podobnie jak i do kapusty kiszonej
Walijskie Pichcenie
OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 252Lubię buraki pod każdą postacią. Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki. Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu... Polecam gorąco! Składniki: 6 buraczków średniej wielkości 1 cebula (10 dag) 4 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
Walijskie Pichcenie
DOMOWY SMALEC 284kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć. Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-) Składniki: 60dkg słoniny 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula pieprz ziołowy majeranek Wykonanie: Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu.W maszynce mielimy również wiejską kiełbasę.Cebulkę kroimy w drobną kostkę
Walijskie Pichcenie
KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ 265puszki, pomidory) i w 30 minut obiad gotowy. Do tego ziemniaczki albo świeża bagietka... i co potrzeba więcej? Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 400 g pokrojonych pomidorów z puszki (1 puszka) 1 puszka czerwonej fasoli 1 kostka rosołowa
Walijskie Pichcenie
ANANASOWE MINI SERNICZKI 237ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :) Składniki: mała puszka ananasów 1 galaretka ananasowa 1 galaretka szafirowa 120g chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Ananasy odsączamy na sicie, kroimy w kostkę
Walijskie Pichcenie
DOMOWE PALUCHY RYBNE 242Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie
Walijskie Pichcenie