mielone - 47549 przepisów (strona:2203/3170)

Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 295

zamieszczę na końcu przepisu. * Trochę poszalałam i wzburzyłam :) całą recepturę chilli con carne , tak jak i historia potrawy zmieniła mnie :) Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy: Składniki: 600 gr mielonego 2 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy

Smaki Edyty
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 165

dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka.  Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina  * cebula * ząbek czosnku  * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru * szczypta chilli  * pół czerwonej papryki * łyżka cukru

Magiczne Życie Marty
Tahina - pasta sezamowa 280

Pomagają one zachować mocne kości, gładką skórę oraz dobry wzrok. Z racji tego, iż nasiona sezamu w całości nie są zbyt łatwostrawne, dobrym rozwiązaniem jest właśnie pasta tahini - podczas mielenia uwalniane zostają wszystkie składniki odżywcze. Przygotowując pastę musicie się uzbroić w cierpliwość. Ziarenka sezamu są małe i blender może mieć problem z poradzeniem sobie z nimi. Mielcie partiami, stopniowo dosypując

W kuchni Katie
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 422

kminu rzymskiego Skworcu 2 łyżki oliwy z oliwek Cirio  (użyłam oryginalnej włoskiej oliwy ze sklepu Mantini) 1 mała cebula drobno pokrojona 2 drobno pokrojone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki rodzynek Black Jumbo Skworcu 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę 4 zielone cebulki

Blondynka Gotuje
Chleb razowy żytni 80% 183

zakwasu żytniego 125 g maki żytniej razowej 150 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin. Zaparka 200 g: 100 g maki żytniej razowej grubo mielonej (możesz po prostu dodać trochę otrąb żytnich do mąki żytniej razowej)   100 g gotującej się wody Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 186

pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 90 g masła 25 g melasy buraczanej 1 jajko 4 łyżki mleka oraz odrobina do poglazurowania 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Przygotowanie: Do garnuszka włóż masło, cukier i melasę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus 243

dlatego, że jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum i wody, bliżej mu do makaronu, mimo że powszechnie uważany jest za kaszę. Początkwo był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, zamaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana właśnie jako kuskus. Z czasem zyskał na popularności

Grahamka, weka i kajzerka
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 164

przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik... Składniki (na około 20 biskwitów): 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru 1 jajko 115 g miękkiego masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g melasy Przygotowanie biskwitów: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj. W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając

Grahamka, weka i kajzerka
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 356

mała dynia - 300 gram serka homogenizowanego naturalnego - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli - 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła) - płaska łyżeczka cynamonu - szczypta imbiru mielonego Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą

Zgrabne Gotowanie
Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie 226

mrożonego groszku, 200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ¼ papryczki chili, 4 łyżki sera camembert topionego, świeże oregano, olej rzepakowy do smażenia.   Przygotowanie: Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną

Moniki Smakołyki
Kurczak duszony w ziołach 334

aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak.  Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać. Składniki: udka z kurczaka sól czosnek granulowany papryka słodka i ostra imbir mielony ulubione zioła (u mnie:bazylia, majeranek, oregano, tymianek) olej do smażenia Kawałki kurczaka natrzeć solą i obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie podlać wodą i posypać częścią przypraw

chwile dla mnie
Waniliowy krem z kaszy jęczmiennej pęczak 206

smakowe były bardzo, ale to bardzo zadowolone ^^ ~ Waniliowy krem jęczmienny z cukinią, siemieniem lnianym, kiwi, cynamonem i serkiem twarogowym ~ Składniki: 50g kaszy pęczak 100g cukinii laska wanilii 5g świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło + 100g serka twarogowego kiwi cynamon Kaszę zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziarenka laski wanilii, słodzidło i gotujemy 30 minut. Później wszystko blendujemy, dodajemy siemię i startą na dużych

Kuchenny Skrawek Nieba
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 366

prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :) Przepis jest na obiad dla 6 osób. Składniki: 1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk) 250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny) 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy

Niezły Młynek
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 252

ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI Składniki: - 500g maślaków - 2 białe cebule - 100g żółtego sera - 100g kiełbasy żywieckiej - pieprzu czarnego mielonego - przyprawy "Kucharek" - 1/2 łyżeczki   lubczyku otwartego - 1 łyżeczka cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy

Mentor Smaku
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 259

paski 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka miodu 6 łyżek oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 500-600 g polędwiczki wieprzowej sól morska szczypta słodkiej papryki w proszku 2 łyżki mielonego pieprzu czarnego 2 łyżki oliwy Dressing miodowo-cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1½ łyżki miodu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

karmelowy