ciasto - 162322 przepisów (strona:2203/10822)

Ciasto malinowe z polewą ajerkoniakową 192

Pyszne ciasto z warstwą malinową, kremem śmietankowym i polewą ajerkoniakową. Ciasto samo w sobie jest mocno aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z cytryny. Do tego kwaśne i aromatyczne maliny, oraz lekko słodki krem śmietankowy. Całość zwieńczona jest polewą na bazie ajerkoniaku i śmietanki kremówki. Osobiście uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie ma prawa się nie udać(...)Ciasto: (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej) 200g miękkiego masła 150g cukru 30g cukru wanilinowego skórka starta z całej cytryny 4 jajka 150ml wody mineralnej gazowanej 280g mąki pszennej tortowej 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Przeczytaj cały przepis - Ciasto malinowe z polewą ajerkoniakową

AleTorcik
KRUCHA TRTA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 116

Tarty już nieraz tu wspominałam , że je uwielbiam , bez względu na to z czym są.  Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie.  Zapraszam do polubienia(...)/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA DWIE FOREMKI PO 20 cm średnicy lub na całe ciasto kruche ok 370 g: Sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Sól i pieprz do smaku 1 jajko 10 dag sera żółtego tartego Dosatki ok.370

Gotowanie Patki
Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami 142

jeżyny i zostało się jeszcze trochę malin, tych późniejszych. W ostatni weekend kiedy tam byłam upiekłam kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami. W myślach miałam angielskie scones ale ciasto mi się rozwałkowało trochę za cienko, i wyszły bardziej ciastka niż scones. Smaku to jednak nie zmieniło:) świetnie do nich pasował kremowy, białek serek. Można je przełożyć jak kanapkę takim(...)posypania Instructions W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto. Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać za bardzo

Cooking for Emily
Drożdżówki z budyniem i jeżynami 148

czasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie.   ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła

Kolorowa kuchnia Elki
Jak zrobić idealny sernik pieczony 172

smakoszką wszelkich rodzajów sernika, moim obowiązkiem wręcz jest podzielenie się radami, żeby wyszedł Wam idealny, jak widać na zdjęciach. Nie każdy zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym  „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też(...)środkowej półce bez termoobiegu, a gdy zauważycie, że wierzch za bardzo się spieka, możecie zakryć go folią aluminiową. Wtedy odcinamy górę i dopiekamy sam dół. WAŻNE, aby nie dotykała ciasta, bo w przypadku gdy za bardzo podrośnie ciasto, wtedy przyklei się do folii i chcąc ją oderwać zostaniemy z dziurą z serniku. PO UPIECZENIU nie wyjmujemy od razu sernika. Wyłączamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto cukiniowo - orzechowe 118

pewno bez kawy się nie obejdzie.  Dostałam sporą ilość cukinii jakiś czas temu. Część poszła na leczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać powoli olej. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem. Powstanie dosyć gęste ciasto. Następnie dodać cukinię i dokładnie całość wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

My simple kitchen
CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁLEK 144

Zrobienie tego ciasta chodziło za mną już od dawna. Pisząc przepis ciasto właśnie jest w piekarniku. Pachnie nieziemsko, aż mi ślinka cieknie i nie mogę się doczekać kiedy go spróbuję!  Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 całe jajo serek homogenizowany waniliowy(...)150g) Ponadto: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka jabłka cynamon Polewa:  1 łyżka serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić najlepiej przez całą noc.  Obie części rozwałkować na dwa jednakowe placki. Jedną z nich położyć na blaszkę (ok 30x20cm) zapiec na złoty kolor w temperaturze

Słodki Zakątek
Ciasto mus czekoladowy z malinami 2109

pieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje. Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao(...)czekolady deserowej (u mnie z 70% kakao)  600 ml śmietany 30%  1/2 szklanki cukru pudru  10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki) Spód do ciasta: 150 g herbatników kakaowych 80 g masła płatki migdałowe do dekoracji Maliny: 500 g malin świeżych lub mrożonych 6 łyżek cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka żelatyny w proszku Do odmierzania

Kuchcik gotuje
Keks marchwiowy – kuchnia podkarpacka 150

Keks marchwiowy - kuchnia podkarpacka Ciasto marchewkowe wpisane jest w tradycję kulinarną krajów anglosaskich i Stanów Zjednoczonych. Jednak i w kuchni polskiej marchewka jako składnik ciasta znana jest od dawna. Najczęściej była ona używana do przygotowania miękkiego, świeżego piernika. Kuchnia podkarpacka może natomiast być dumna z keksu marchewkowego pieczonego przez gospodynie z Krzeszowic koło Przeworska. Ciasto tego keksu jest miękkie, wilgotne(...)wypełnione bakaliami. W odróżnieniu od angielskiej wersji ciasta marchewkowego keks przyprawiony jest delikatnie jedynie cynamonem, bez ostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ

Trzeci talerz
Trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą 139

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać je z umiarem i próbować, próbować, próbować…);) 1 op. ciasta francuskiego xl 250 g świeżego szpinaku 250 g serka Ricotta czosnek granulowany sól, pieprz Szpinak myjemy, przebieramy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą(...)nadmiaru wody po czym przekładamy na deskę i drobno siekamy. Szpinak łączymy z ricottą. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku, soli oraz pieprzu – farsz ma być wyrazisty. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy go wzdłuż na pół, a następnie na kwadraty – 6 sztuk (ciasto można również podzielić na 12 mniejszych kawałków, wówczas należy przekroić wzdłuż na 3 części

Smaki Na Talerzu
Ciasto z truskawkami i budyniem jaglanym 164

Ostatnio na blogu słodko i truskawkowo i dziś znów przepis na kolejny deser ;) Tym razem przedstawiam doskonałe ciasto z mnóstwem truskawek, galaretką i budyniem jaglanym.  Ten torcik to mój mały eksperyment. Bardzo lubię popularne ciasta z truskawkami i budyniem lub bitą śmietaną, ale tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco uzdrowione i bez nabiału. Świetną alternatywą okazał się budyń jaglany(...)ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki

Healthy food explorer
Szarlotka z budyniem jaglanym i kokosową kruszonką 184

pysznymi jabłkami przyprawionymi aromatycznym cynamonem, do tego tego jeszcze budyń z kaszy jaglanej, a całość zwieńczona została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie. Dla urozmaicenia budyń postanowiłam zrobić z kaszy jaglanej(...)można użyć zwykłego budyniu :). Szarlotka jest oczywiście nieco "uzdrowiona" i odchudzona - zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, a do kruszonki dodałam troszkę miodu, użyłam również oleju kokosowego oraz mleka roślinnego. Ciasto robiłam w bardzo małej formie (ok. 20 x 20 cm), dlatego jeśli mamy większą to radzę użyć większej ilość składników. Dobrze sprawdziłaby się też mała tortownica. Co do spodu

Healthy food explorer
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 182

dziś będzie o miłości francuskiej, a dokładniej, o miłości do ciasta francuskiego. Ileż dobroci można z niego wyczarować! Do tego zapieka się na fenomenalny złoty kolor! Używam go niezbyt często z uwagi na jego kaloryczność – w zasadzie tylko w przekąskach dla gości. W imię zasady: im bardziej oni przytyją, tym ja wyglądam przy nich szczuplej :). Ok, żarty(...)gości, jak zrobiła to Madzia dla „testu”, a następnie podgrzać chwilę w piekarniku. Uwierzcie mi, to bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz

Mojewlasne.pl
Papierówki w waniliowym cieście 186

Papierówki w waniliowym cieście. Pyszny i prosty deser na każdą okazję. Ostatnio dostaliśmy dużą ilość pyszny jabłek. U mnie w domu wszyscy chętnie po nie sięgają. Ja w szczególności lubię kwaskowate papierówki. I to właśnie je najczęściej wykorzystuję do tego deseru. Jak dla mnie idealne połączenie. Kwaśne papierówki w lekko słodkim cieście. Całość zwieńczona cynamonem i cukrem pudrem (ilość według(...)dzieła sztuki zachęcam Was do odwiedzin fanpaga  Michi – Pracownia ceramiki Więcej zdjęć wyjątkowej ceramiki MICHI znajdziecie na Instagrami A teraz zapraszam Was na pyszne papierówki w waniliowym cieście: Składniki: 3 papierówki lub inne jabłka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu odrobina soli do ciasta

Słodkie okruszki
DROŻDŻÓWKA Z CZERWONYMI OWOCAMI I KRUSZONKĄ 155

miski wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy drożdże,sól i cukier. Mieszamy do rozstopionego drożdży.Pozostawiamy na bok na ok 10 min 2. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto . Jeśli ciasto jest za mokre proponuję dodać mąki (stopniowo) . Wyrobione ciasto powinno być pulchne , elastyczne i gładkie . 3. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 min. 4. Owoce myjemy(...)osuszamy. 5. Składniki kruszonki łączymy ze sobą a następnie rozcieramy palcami. 6. Ciasto przekladmay do foremek lub jednej formy.usimh dokładnie rozprowadzić żeby nie było pustych przestrzeni. 7.Owoce przekładamy na ciasto. 8. Owoce posypujemy kruszonką. 9. Pieczemy ok 40-45 min w 180 stopniach , góra dół bez termoobiegu. Studzimy lub nie ;) Smacznego

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania