przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny
Mia Cucina Sofietasól i pieprz olej rzepakowy 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ½ szklanki piwa Książęce Chlebowo Miodowego 1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych ¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1 łyżka miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natrzyj udka solą pieprzem. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju
karmelowysmak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony cynamon, imbir i goździki idealnie podkreślające smak ciasta. Dodatkowo na wierzch piernika posypałam chipsy kokosowe , które dopełniły i urozmaiciły całość. Wyszło pysznie, zdjęcia nie oddają tego
Marta Gotujewłaśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy
Mienta blogsurowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron ugotowany al dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić
Magiczne Życie Martyśrednie ziemniaki ok. 1 l wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju sól (lub sos sojowy), pieprz suszone oregano, cząber, tymianek słodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą. Dodaję sól
W kuchni Karmel-itkiBędę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki: marchewka pietruszka ziemniak por seler Poza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać
pieprzny smaczekdań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie ich to chwila, a pieczenie to tylko ok. 15 minut :) Składniki /dla 2 osób/: 6 dużych ziemniaków świeżo mielony pieprz sól oliwa 2 łyżeczki oregano Wykonanie: Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ziemniaki umyć i dobrze oczyścić. Następnie osuszyć i pokroić w ósemki. Rozłożyć je na blaszce, skropić oliwą
Pasja SmakuSkładniki: 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie ) 10 dag zielonego groszku 1 mały kalafior 1 jędrny pomidor 1 duży młody ziemniak świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżka kaparów 2 jajka ugotowane na twardo Sposób przyrządzenia: Marchewkę, selera, ziemniaka
pieprzny smaczekkury lub skrzydełek 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu łyżka koncentratu pomidorowego łyża oleju 2 duże cebule białe łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól Sposób przyrządzenia : Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion
pieprzny smaczekszklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz łyżka masła Sposób wykonania : Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba to tak zrobić sprytnie, żeby się nie poparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko szybko zagnieść do momentu
pieprzny smaczekopcjonalnie. Składniki: 150 g tortellini z szynka 250 g sera edamskiego 240 g czerwonej fasoli duża kiść jasnego winogrona sól pieprz szczypta słodkiej papryki mielonej 2 łyżki majonezu ( w moim osobistym przypadku pół słoika :-) Sposób przyrządzenia : Tortellini gotować wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić w dużą kostkę. Winogron opłukać, przekroić
pieprzny smaczekdynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć
pieprzny smaczekSkładniki: 3 marchewki 2/3 szklanki pestek słonecznikowych 3 łyżki sezamu 1 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia a 1/2 łyżeczki cynamonu 2/4 łyżeczki mielonego kardamonu 3/4 łyżeczki imbiru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 duże jajko 1/2 szklanki posiekanych drobno moreli Sposób
pieprzny smaczekSkładniki na 1 porcję: 50 g zielonej soczewicy 1 białko jaja 2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich 1 łyżeczka lnu mielonego Curry, pieprz, sól, imbir, kurkuma Przygotowanie: Soczewicę gotujemy zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy soczewicę, odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie blenderujemy, dodajemy przyprawy, otręby, len oraz białko jaja i mieszamy. W rękach formujemy małe kotleciki
Czarnawisienka