mielone - 47549 przepisów (strona:2208/3170)

OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 194

Lubię buraki pod każdą postacią.  Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.  Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu...  Polecam gorąco! Składniki: 6 buraczków średniej wielkości 1 cebula (10 dag) 4 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego

Walijskie Pichcenie
DOMOWY SMALEC 226

kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć.  Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-) Składniki: 60dkg słoniny 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula pieprz ziołowy majeranek Wykonanie: Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do  garnka i smażymy na małym ogniu.W maszynce mielimy również wiejską kiełbasę.Cebulkę kroimy w drobną kostkę

Walijskie Pichcenie
KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ 199

puszki, pomidory) i w 30 minut obiad gotowy. Do tego ziemniaczki albo świeża bagietka...  i co potrzeba więcej? Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 400 g pokrojonych pomidorów z puszki (1 puszka) 1 puszka czerwonej fasoli 1 kostka rosołowa

Walijskie Pichcenie
ANANASOWE MINI SERNICZKI 188

ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :) Składniki: mała puszka ananasów 1 galaretka ananasowa 1 galaretka szafirowa 120g chudego twarogu mielonego         2 łyżeczki cukru                            Wykonanie: Ananasy odsączamy na sicie, kroimy w kostkę

Walijskie Pichcenie
DOMOWE PALUCHY RYBNE 195

Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie

Walijskie Pichcenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 277

oleju           liść laurowy           ziele angielskie           sól, pieprz czarny           ostra mielona papryka           bulion Wykonanie: Mięso kroimy w  kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną

Walijskie Pichcenie
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 165

greckiego 2 cebule puszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym 2 łyżki śmietanki kremówki 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilii słodka papryka cukier ostra papryka curry kolendra świeżo mielony pieprz sól olej Wykonanie: Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z PORA 193

selera) i dość często wykorzystuję go podczas mojego pichcenia.  Surówka z pora jest prosta i szybka do zrobienia.  Pasuje praktycznie do wszystkiego: i do grilla, i do mielonych, schabowych czy smażonej ryby. Składniki: biała część z 2 porów 1 jabłko sól pieprz cukier 2 łyżki śmietany 12% łyżeczka majonezu natka pietruszki Wykonanie:   Pora kroimy na drobne

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 206

czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie: Bułki zalać zimnym bulionem

Walijskie Pichcenie
INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 189

pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła

Walijskie Pichcenie
POLĘDWICZKI W SOSIE CHRZANOWYM 429

domowników... albo inaczej ... zachwyciły polędwiczki a sosik nie przeszkadzał :))) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe  oliwa bulion warzywny  3/4 słoiczka chrzanu 180 g ziele angielskie liść laurowy sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła (do zasmażki) 2 łyżki mąki (do zasmażki) koperek 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: Polędwiczki umyć,  oczyścić z ewentualnych białych włókien. Na patelni rozgrzać

Walijskie Pichcenie
MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI 202

garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna) lub boczku (wersja bardziej rozpustna).  Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne. Składniki: 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 200g boczku wędzonego sól pieprz łyżka oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na  kawałki

Walijskie Pichcenie
BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU 298

Zamarynowana czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.  Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  2 duże ząbki czosnku sól

Walijskie Pichcenie
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 219

podniebienia :))     Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości  100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików) 1 duża cebule  sól,  pieprz czarny mielony 1 łyżka kwaśniej śmietany  jedna płaska łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie olej lub oliwa Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem

Walijskie Pichcenie
PASTA MAKRELOWO-JAJECZNA 177

zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka i obraną makrelę  wrzucam do blendera i  miksujemy aż do połączenia się składników. Dodajemy majonez, musztardę doprawiamy do smaku pieprzem (moim zdaniem sól jest zbędna

Walijskie Pichcenie