mielone - 47549 przepisów (strona:2202/3170)

SAŁATA ZE SZPROTKAMI 160

tłustymi szprotkami,ale efekt jest naprawdę zadziwiający, lubię tak podane rybki Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej puszka szprotek w oliwie czerwona cebula 4 łyżeczki oliwy z rybek pieprz mielony Kamis sól morska Kamis łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Sałatę rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, polewamy je oliwą z ryb. Cebulę kroimy w piórka, wykładamy na sałatę razem

Z Majeczką w kuchni
PASTA Z MAKRELĄ 220

domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepie Składniki: 5 jajek 1 makrela 1 cebula czerwona sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy, dodajemy do jajek, czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę

Z Majeczką w kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM 171

dzieci ją bardzo lubią! Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA 186

garść makaronu Malma świderki Fussilli pół puszki groszku  pół puszki kukurydzy 1 duży ogórek wąż pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 2 duże łyżki majonezu sół morska  pieprz mielony  Wykonanie: Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek,kukurydzę, majonez, doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI 191

smaku przyzwyczaić tym bardziej ze dużo zdrowsze od smażenia czy potraw z tymi wszystkimi sosami...Dziś będzie drobiowo Składniki: 60 dag piersi z kurczaka zioła prowansalskie Kamis pieprz biały mielony Kamis sól morska Kamis opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw Iglotex Wykonanie: Piersi kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy oprószamy ziołami prowansalskimi i białym pieprzem. Wykładamy do tacki naczynia

Z Majeczką w kuchni
SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ I BANANAMI 171

uwielbiam te z cukinią i bananami, przepyszne Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cukinie 1 papryka 3 banany sól morska ziołowa Kamis młynek sól morska, pieprz mielony Kamis patyczki do szaszłyków Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, lub paseczki jak kto woli.Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na min. godzine do lodówki.W kostkę kroimy paprykę, cukinię

Z Majeczką w kuchni
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 203

rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze

Z Majeczką w kuchni
PAPRYKOWY KURCZAK 197

krócej stać w kuchni i  więcej czasu poświęcić całej rodzinie :) Składniki: kurczak ok. 1,5 kg sól do natarcia kurczaka pieprz do natarcia kurczaka- u mnie kolorowy świeżo mielony młynek Kamis papryka słodka- 4 łyżki papryka ostra - 1 łyżka Wykonanie: Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , od zewnątrz i wewnatrz kurczaka. Mieszamy ze soba obie papryki

Z Majeczką w kuchni
PRZECIER Z CUKINII 196

cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem

Z Majeczką w kuchni
BIGOS STAROPOLSKI 189

jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony Wykonanie: Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY Z MORSZCZUKA 175

marchwie 1 cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki mleka 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa majeranek bułka tarta do panierki Wykonanie: Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku

Z Majeczką w kuchni
ŁOSOŚ W CYTRYNOWYM SOSIE 329

łosoś. Polecam takiego pod śmietanowo cytrynowym sosem.Tym przepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisu Składniki: 30 dag filetu z łososia sól świeżo mielony pieprz 1/2 cytryny 3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovita pól pęczka koperku 200 ml śmietany 12% Mlekovita Wykonanie: Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową

Z Majeczką w kuchni
Sernik z suszonymi śliwkami 1142

jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy. Sernik

Smakołyki Bereniki
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 182

mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 kostki tofu 1 szklanka śmietanki 12% po 1/2 łyżeczki: kurkumy, cynamonu, imbiru, suszonej kolendry, suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonej pieprz sos sojowy do smaku  odrobina oleju do smażenia Siekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzie szkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę

W kuchni Karmel-itki
Domowe trufle 222

Zapraszam :) Składniki : 100 g biszkoptów 100 g herbatników petit beurre 2 tabliczki czekolady Milka 5 łyżek śmietany kremówki 30 % 138 g migdałów mielonych 2 cukry wanilinowe Dr. Oetkera Sposób przygotowania 1. Herbatniki i biszkopty zmielić . 2. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną z cukrem wanilinowym. 3. Do letniej czekolady dodać śmietankę i wymieszać. 4. Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać

Sama słodycz i szczypta chili