mielone - 47549 przepisów (strona:2197/3170)

Ciastka maślane z kremem kawowym 389

aromatem kawy. Idealne do kawy czy herbaty. Pycha! Składniki: Ciastka: 250 g masła; 2 ugotowane żółtka; 50 g cukru pudru; 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka kawy mielonej. Krem: 2 jaja; 100 g cukru pudru; 200 g masła; 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej. Sposób przygotowania: Ciastka: Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 258

kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka. Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem. Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym. W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę. Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 213

posiłek będzie stanowić? Zapraszam!   Składniki: 1 czerwona papryka; 1 pomarańczowa papryka; 1 żółta papryka; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/2 łyżeczki chili w płatkach; 1 łyżka oleju; 4 jaja; Pęczek natki pietruszki; Sól. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w krążki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion

Gospodyni Miejska
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 422

kurczaka (o wadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju

Gospodyni Miejska
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 198

gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia. Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu. Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska

SzczyptaSmaQ
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 225

kilka gałązek świeżego tymianku ·          3 łyżeczki żelatyny ·          1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego ·          Czerwony pieprz do dekoracji ·          100 ml wody

SzczyptaSmaQ
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 243

jaja, skórka otarta z 2 cytryn, sok z ½ cytryny, 1 łyżka posiekanego estragonu, 2 łyżki posiekanej stewii, nasiona z 1 laski wanilii. Spód: 100 g ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu, ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych

SzczyptaSmaQ
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 180

szalotka lub ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 plastry Speck’a 5 łyżek masła, 3 łyżki wytrawnego białego wina, ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 1/3 szklanki orzechów laskowych. Przygotowanie: Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki, kilka grzybów odłożyć

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 185

małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert.  3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli

SzczyptaSmaQ
Naleśniki z rybami 238

pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos:  zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 225

miodem, solą i pieprzem, włożyć plastry kalarepy, wymieszać, marynować 15 minut. Pomidorki koktajlowe podpiec na patelni. Na talerzach rozłożyć plastry kalarepy, na nich pozostałe składniki, skropić marynatą, posypać grubo mielonym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 180

cieplejsze ubrania. Dla wszystkich zmarzluchów i lubiących orientalne smaki rozgrzewająca kawa z cynamonem, kardamonem i chili. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2     Składniki: 6 łyżeczek kawy mielonej, 2 filiżanki wody, 2 filiżanki mleka, Skórka otarta z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczka płatków chili, Syrop agawy do smaku. Przygotowanie: Mleko

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 197

Wymieszać składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut. 2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 199

Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów.   Czas przygotowania: 80 minut     Składniki: 2 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza, 3 łyżki startej pigwy, 400 g cukru, Szczypta mielonych goździków. Przygotowanie: Z pomidorów usunąć zdrewniałe części, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem. Dodać skórkę otartą z wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki. Gotować

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 198

kostkę, 3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry, 2 papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej

SzczyptaSmaQ