Buraczki czerwone do obiadu 325smaku, dodajemy również do smaku pieprz ziołowy i warzywko. Na niewielkim ogniu przesmażamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Buraczki są gotowe do podania. Idealnie pasują do mielonych kotletów, ale nie tylko. Smacznego
Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 274jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe kuleczki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone
Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 206Mało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek
Maminek kulinarny
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 211wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso i zdejmujemy
Maminek kulinarny
Babka tęczowa 260dodatek kolorowa ucierana babka. Składniki: -6 jajek -szklanka cukru -szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka -czerwony kisiel w proszku -cukier wanilinowy -łyżka kakao -łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego) -2 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru
Maminek kulinarny
Babka makowa 261aromat wanilinowy lub śmietankowy -na masę makową: -20 dkg mielonego maku -5 jajek -3/4 szklanki cukru
Maminek kulinarny
Sernik 227Upieczemy "ser w serze", czyli nieco inne wydanie sernika. Składniki na masę twarogową: -1/2 kg mielonego twarogu -30 dkg krajanki twarogowej -4 jajka -1/2 szklanki cukru białego -1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego -1/4 szklanki wody -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki stopionego masła -aromat śmietankowy -słoiczek kwaśnego dżemu Wodę
Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 215Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser. Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód
Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 228Pomysł na danie z makaronem. Składniki: -30 dkg makaronu ( rurki ) -30 dkg mięsa mielonego -20 dkg pieczarek -1 cebula -1 papryka -kawałek pora -ząbek czosnku -10 dkg żółtego sera -3 jajka -szklanka mleka -1 i 1/4 szklanki mąki -1 dkg drożdży -pieprz, sól -przyprawa warzywna -olej do smażenia Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora
Maminek kulinarny
Szynka pieczona 339prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę. Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki
Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 278Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Składniki: -4 czerwone lub żółte papryki -10-15 dkg ryżu -1/2 kg mielonego mięsa -2 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju
Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 223Zupę szczawiową chyba wszyscy znają. My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka. Składniki: -solidna porcja liści szczawiu -kilka ziemniaków -marchew -koper -15 dkg mięsa mielonego -1/2 szklanki śmietany -sól, pieprz, warzywko -2,5 l wody -jajka Ziemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki
Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 221ciepłej wodzie a następnie odciskamy. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni, pozostawiając olej. Odsączamy grzyby gotowane i mamy już wszystkie składniki do mielenia. Mielimy przez maszynkę. Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku, przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia. Ciasto
Maminek kulinarny
Mussaka 228Bardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarny
Risotto con asparagi 199dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny