przygotowałam szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy? Składniki: pierś z kurczaka, papryka - dowolnego koloru, cebula, wędzony boczek, ok. 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań. Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm. Oliwę w małej miseczce połączyć z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na pastę: 1 puszka czerwonej fasoli , 1 duża cebula , 5 ząbków czosnku , 200 ml przecieru pomidorowego (lub soku), 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich , 5 łyżek oliwy , ostra papryka mielona , sól - do smaku. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennamało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;) Składniki sosu: 5-6 filecików anchois , 3-4 łyżki majonezu , 2 łyżki soku z cytryny , duża szczypta mielonej ostrej papryki . Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli
Codzienna kuchnia niecodziennalitr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką, jak wiecie nie korzystam z kostek rosołowych, 1 średnia cebula , 2 ząbki czosnku , 2 łyżki oliwy , sól , ostra papryka mielona - do smaku, śmietana - do smaku. Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny. Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Przełożyć do zagotowanego wywaru
Codzienna kuchnia niecodziennanaleśnikach. Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie świeżego szpinaku , 4 większe ząbki czosnku , 2 łyżki masła , gałka muszkatołowa , ostra mielona papryka lub pieprz, serek feta . Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś z >>tych przepisów<< . Czosnek obrać i posiekać nożem. Masło roztopić na patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaproste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz. Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy od smaku i gustu. Najlepszy jest taki najzwyklejszy twaróg , nie mielony z wiaderka. Twaróg trzeba lekko rozgnieść widelcem, dodać śmietanę w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku i pęczek koperku pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennawyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały pieprz , sól , 100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany , ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować
Codzienna kuchnia niecodziennadoprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki mięsa przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennaśrednią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej. Na końcu dodać
Codzienna kuchnia niecodziennacałego pomidora, gdyż wycinamy tylko sam środek. Pomidory myjemy, wykrawamy ostrym szpiczastym nożem środek. Kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności jak duży pomidor. Montujemy maszynkę do mielenia (ja na szczęście mam elektryczną, więc migiem idzie i bez wysiłku) i mielimy nasze piękne pomidorki :) Całe, ze skórką, która jest niemal nie wyczuwalna po zmieleniu
Codzienna kuchnia niecodziennapikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie. Składniki: 4 średnie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze
Codzienna kuchnia niecodziennawadze około 2 kg. , świeży imbir - około 5 cm., 1 większa cebula , rosół lub bulion warzywny, duża szczypta cukru , 3-4 łyżki oleju , sól i ostra mielona papryka - do smaku. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek z pestkami. Pokroić w kostkę - od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 2 szklanki upieczonej dyni * , 2 jajka , około 1 szklani mąki pszennej , 1 i 1/2 łyżeczki soli , 1 łyżka cukru , świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża, ostra papryka mielona - na czubku noża, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 3 łyżki oleju . Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec
Codzienna kuchnia niecodziennaopiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku, czosnek - dla lubiących go. Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu. Paprykę umyć, osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennasól , biały pieprz - ilość według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się
Codzienna kuchnia niecodzienna