mielone - 47549 przepisów (strona:2184/3170)

Kurczak Tikka masala 383

jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon – szczypt * kurkuma – 1 szczypta * garam masala – 1 szczypta * mielony imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbek * oliwa – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili. Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy

Ostra na Słodko
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 463

pisałam , można użyć mięsa z rosołu ). Pieczarki myjemy , drobno kroimy. Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką. Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ). Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy

Ostra na Słodko
SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 302

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 125 g * cukier – 0,5 szkl * kakao – 2 łyżki * woda – 3 łyżki MASA SEROWA: * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * jajko – 2 szt * cukier – 0,5 szkl * budyń waniliowy – 60 g * brzoskwinie z puszki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Brzoskwinie odsączamy z syropu

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 316

mąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO – KOKOSOWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 250 g * jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWO – KOKOSOWA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia

Ostra na Słodko
DOMOWA MASA MAKOWA 201

żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej. Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka! Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * mielony mak – 200 g * cukier – 50 g * miód – 70 g * bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g * mleko – 150 ml * cukier wanilinowy

Ostra na Słodko
Sposób na kaszel - śniadanie funkcjonalne 156

nawilża śluzówkę gardła. Poza tym całe śniadanko było przepyszne ;D ~ Jogurt naturalny z siemieniem lnianym, miodem, pyłkiem pszczelim i suszonymi morelami ~ Składniki: 250g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego łyżeczka miodu + pyłek pszczeli kilka suszonych moreli Jogurt mieszamy z miodem, siemieniem lnianym. Jeśli jogurt jest  zbyt gęsty możemy rozrzedzić go, dodając kefir lub maślankę. Całość

Kuchenny Skrawek Nieba
Śledzie z suszonymi śliwkami 292

glutenu. Ilosc porcji: 2  Składniki: 3 filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru Czerwona cebula Świeżo mielony pieprz Śledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę

Kolizje Smaków
Hummus 151

kuchni arabskiej. Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego! Składniki : * puszka ciecierzycy  * 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini  * sok z połowy cytryny * ząbek czosnku * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu

Magiczne Życie Marty
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka 475

bloga Jajem , kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu na Festiwalu Smaku, ale tamta była trochę oszukana, gdyż była podwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości(...)ręcznikiem papierowym. Schłodzone wcześniej mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Boczek kroimy na mniejsze kawałki 1/2 x 1/2 cm. A kawałek mięsa z łopatki mielimy. Dodajemy do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy utłuczone w moździerzu. Dodajemy też zimną wodę. Mieszamy wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykrywamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięso pieczone w cieście 242

Składniki : 1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa,  Przygotowanie : Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej

Proste Potrawy
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 246

ostygnięciu dodajemy jajka (wcześniej roztrzepane) i dokładnie mieszamy. W łyżce-dwóch mleka rozpuszczamy sodę, którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje. Masa będzie zmieniać swoją

Wypisz Wymaluj
Kolumbijskie rarytasy! 159

przywieźli nam prawdziwe, kolumbijskie rarytasy :) Wśród kartki z pięknymi i miłymi słowami (którą odkryłam 2 dni po ich wyjeździe ;p), znalazło się mnóstwo słodkości: 1. Kolumbijska kawa! Mmmm świeżo mielona kawa z rana? Komu nie poprawia to nastroju? Mimo, że Kolumbia jest trzecim (po Brazylii i Wietnamie) producentem kawy,  mówi się, iż właśnie TA zaliczana jest do tych

Kitchens Alphabet
Pieczona pierś z gęsi 200

Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi  (u mnie 1kg mrożonej), 3 łyżki sosu sojowego, pieprz świeżo mielony, makaron świder Czaniecki, glazurowane marchewki- przepis tutaj .   Przygotowanie:    Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa

Aga w kuchni
Tatar 239

Potrawa bardzo prosta i nieziemsko smaczna. Dobór mięsa jest dowolny, ważne by była to surowa wołowina ;) Można kupić kawałek łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;) Składniki: - 200 g mięsa wołowego - 1 cebula - 2 ogórki konserwowe

Kulinarne zapędy Kokosa
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 384

włoskich. wyłuskanych i posiekanych 180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek (oddzielone białka od żółtek) skórka z 1 pomarańczy szczypta soli opcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto

Chilli Czosnek i Oliwa