jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon – szczypt * kurkuma – 1 szczypta * garam masala – 1 szczypta * mielony imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbek * oliwa – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili. Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy
Ostra na Słodkopisałam , można użyć mięsa z rosołu ). Pieczarki myjemy , drobno kroimy. Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką. Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ). Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy
Ostra na Słodkoproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 125 g * cukier – 0,5 szkl * kakao – 2 łyżki * woda – 3 łyżki MASA SEROWA: * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * jajko – 2 szt * cukier – 0,5 szkl * budyń waniliowy – 60 g * brzoskwinie z puszki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Brzoskwinie odsączamy z syropu
Ostra na Słodkomąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO – KOKOSOWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 250 g * jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWO – KOKOSOWA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia
Ostra na Słodkożadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej. Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka! Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * mielony mak – 200 g * cukier – 50 g * miód – 70 g * bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g * mleko – 150 ml * cukier wanilinowy
Ostra na Słodkonawilża śluzówkę gardła. Poza tym całe śniadanko było przepyszne ;D ~ Jogurt naturalny z siemieniem lnianym, miodem, pyłkiem pszczelim i suszonymi morelami ~ Składniki: 250g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego łyżeczka miodu + pyłek pszczeli kilka suszonych moreli Jogurt mieszamy z miodem, siemieniem lnianym. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go, dodając kefir lub maślankę. Całość
Kuchenny Skrawek Niebaglutenu. Ilosc porcji: 2 Składniki: 3 filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru Czerwona cebula Świeżo mielony pieprz Śledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę
Kolizje Smakówkuchni arabskiej. Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego! Składniki : * puszka ciecierzycy * 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini * sok z połowy cytryny * ząbek czosnku * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu
Magiczne Życie Martybloga Jajem , kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu na Festiwalu Smaku, ale tamta była trochę oszukana, gdyż była podwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości(...)ręcznikiem papierowym. Schłodzone wcześniej mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Boczek kroimy na mniejsze kawałki 1/2 x 1/2 cm. A kawałek mięsa z łopatki mielimy. Dodajemy do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy utłuczone w moździerzu. Dodajemy też zimną wodę. Mieszamy wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie : Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej
Proste Potrawyostygnięciu dodajemy jajka (wcześniej roztrzepane) i dokładnie mieszamy. W łyżce-dwóch mleka rozpuszczamy sodę, którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje. Masa będzie zmieniać swoją
Wypisz Wymalujprzywieźli nam prawdziwe, kolumbijskie rarytasy :) Wśród kartki z pięknymi i miłymi słowami (którą odkryłam 2 dni po ich wyjeździe ;p), znalazło się mnóstwo słodkości: 1. Kolumbijska kawa! Mmmm świeżo mielona kawa z rana? Komu nie poprawia to nastroju? Mimo, że Kolumbia jest trzecim (po Brazylii i Wietnamie) producentem kawy, mówi się, iż właśnie TA zaliczana jest do tych
Kitchens AlphabetSkładniki: 1 podwójna pierś z gęsi (u mnie 1kg mrożonej), 3 łyżki sosu sojowego, pieprz świeżo mielony, makaron świder Czaniecki, glazurowane marchewki- przepis tutaj . Przygotowanie: Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa
Aga w kuchniPotrawa bardzo prosta i nieziemsko smaczna. Dobór mięsa jest dowolny, ważne by była to surowa wołowina ;) Można kupić kawałek łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;) Składniki: - 200 g mięsa wołowego - 1 cebula - 2 ogórki konserwowe
Kulinarne zapędy Kokosawłoskich. wyłuskanych i posiekanych 180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek (oddzielone białka od żółtek) skórka z 1 pomarańczy szczypta soli opcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto
Chilli Czosnek i Oliwa