ciasto - 162322 przepisów (strona:2193/10822)

Jabłka w cieście 162

posypania • olej do smażenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać bardzo dokładnie z mąką, mlekiem, cukrem waniliowym i octem. Na koniec delikatnie połączyc białka z ciastem. Całość ma mieć konsystencję śmietany więc uzupełnić ewentualnie mlekiem lub mąką. Jabłka obrać. Pokroić na 1 cm plastry z których powycinać gniazda. Olej rozgrzać. Jabłka maczać w cieście i smażyć

KUCHNIA POLSKA
Oszukane faworki (z ciasta francuskiego) 156

roku wyjątkowo nie chce mi się robić ciężkich i ociekających tłuszczem pączków, oponek itp, więc poszłam na łatwiznę i z kawałka ciasta francuskiego nasmażyłam faworków. Zdaję sobie sprawę, że i one mają w sobie niemało kalorii, ale przynajmniej nie mam pęcherzy na palcach od uderzania wałkiem w ciasto ;) A tak serio, to zakupione jakiś czas temu ciasto było(...)Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ . Jest w czym wybierać, zaręczam! Składniki na ok 30sztuk: 1 płat ciasta francuskiego Cukier puder lub zmielony cukier różany Opcjonalnie 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta francuskiego (u mnie XXL) rozwijamy i radełkiem dzielimy na paski o szerokości

Kuchnia w czekoladzie
Pączki włoskie bomboloni 122

włoskie pączki z budyniem wypełnione nim po brzegi. Idealnie smakują na ciepło w towarzystwie lekkiej mlecznej kawy. Jak widzicie jest na nich obrączka - charakteryzuje to bardzo dobrze wyrośnięte ciasto, które nie chłonie tłuszczu. Smaży się je niezwykle łatwo, co opowiem Wam przy okazji instrukcji całego procesu przygotowania pączków poniżej. Pączki przepis Składniki potrzebne do przygotowania pączków: 20 g świeżych drożdży(...)minut, aby zaczęły rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i mieszamy., robimy dołek i wlewamy nasze drożdże, następnie roztopione masło, jaja, spirytus, wodę i mleko. Wyrabiamy ciasto, będzie się ono lepiło do dłoni, ale to w niczym nie przeszkadza, tak ma być. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Odstawiamy je na około

MamaOskarka
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 118

bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam brązowy cukier. Migdałowe ślimaczki można zamrozić. Jeśli potrzebujecie bardziej wykwinty deser wystarczy ubić śmietankę, odkroić wierzch bułeczki, wycisnąć śmietankowe rozetki, przykryć odkrojonym wierzchem(...)posypania   Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier i umieść w misie do miksera. Dodaj mleko z drożdżami, jajko i zarób gładkie ciasto. Na końcu dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto tak długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Szarlotka Bakaliowa Siostry Anastazji 117

Witajcie, dzisiaj mam dla Was przepis z książki Siostry Anastazji. Byłam bardzo ciekawa smaku tej szarlotki,  ponieważ do ciasta oprócz surowych żółtek dodaje się również żółtka ugotowane. Smaczne ciacho, polecam wypróbować 😊 Składniki: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 3/4 szklanki, margaryna 30 dag, żółtka surowe 2 szt, żółtka ugotowane 7 szt, proszek do pieczenia 4 łyżeczki, śmietana(...)ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy  rozwałkować bezpośrednio na papierze

kulinarne odsłony pati
Ciasto Malinowa Rozkosz 127

kolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 3 żółtka 1,5 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 50g masła 180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 500g(...)wody cukier puder do smaku około 2-4 łyżki SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g cukru płatki migdałowe WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę, wykładamy tortownice ciastem i pieczemy w temperaturze 180* około 15 minut. 2. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają zastygać dodajemy

Dziś Ja gotuje
Bananowo Marchewkowe Ciasto 141

Proste i smaczne ciasto, które na pewno umili nam popołudniową kawkę lub herbatkę ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 120 g startej marchwi 2 duże banany 1 i 1/2 szkl mąki pszennej  1/2 szkl cukru trzcinowego lub zwykłego, białego 3 jajka kl L 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1/2 szkl oleju 50 g orzechów(...)ewentualnie dwie/trzy szczypty cynamonu polewa: 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Ciasto 1. Banany kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem, nie muszą być całkowicie rozgniecione. 2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, odsączoną startą marchew, banany, orzechy oraz ewentualnie cynamon. Podczas mieszania dodajemy także olej. 3. Dno blaszki

Gotowanie...to proste !
Ciasto Soczysta Wiśnia 162

tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)wiśnie z likieru lub kandyzowane polewa deserowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy    krążki biszkoptowe   wiśnie   krem waniliowy blat biszkoptowy polewa     Uwaga- ciasto należy schłodzić przed podaniem i ze względu na jego niesamowicie   kremową konsystencję- kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem  Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Orangina 572

łyżki cukru+ 12 szklanki gorącej wody+ kilka kropli aromatu pomarańczowego Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe rozrobione na ¾ litra wody 1 pomarańcza WYKONANIE: blat biszkoptowy nasączony masa serowa biszkopciki z ciasta pomarańcze galaretka Smacznego

Domowe ciasta
Przekładane ciasto kawowe z orzechami 130

Torcik ten robiłam już kilka razy i jestem nim po prostu oczarowana… Ciasto jest pyszne, wilgotne. Z kawałkami orzechów i nutą kawy. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Mam nadzieję, że również i Wam tak zasmakuje:) Ciasto: 180 g masła 180 g drobnego cukru 3 jajka 180 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli 60 g orzechów(...)miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Po przestudzeniu

Smaki Na Talerzu
Wiosenna tarta z jabłkami na orkiszowym spodzie. 131

ciemnej   Skworcu pół szklanki cukru cynamonowego (z prawdziwym cynamonem Skworcu ) 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 2 jajka pół szklanki kefiru   Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godziny.   Nadzienie; 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu   Skworcu ok pół szklanki konfitury z aronii   Skworcu 2-3 łyżki cukru(...)cynamonowego  Skworcu Przygotowanie; Jabłka obieramy a następnie kroimy w kostkę. Wsypujemy do nich cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy.   Blaszkę do tarty(średnica 28) smarujemy masłem. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi (1/3 ciasta wcześniej odkładamy). Nakłuwamy ciasto i smarujemy konfiturą. Następnie wykładamy nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy motylki. Układamy po wierzchu ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Palmiery z jabłkami + film 123

Palmiery z jabłkami to pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego, ekspresowa w przygotowaniu przekąska na każdą okazję. Palmiery są bardzo proste w przygotowaniu, udadzą się każdemu laikowi kulinarnemu .     składniki na 15 sztuk opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 1/3 szklanki cukru kryształu 1- 2 łyżki cynamonu 3 duże jabłka przepis Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce dużych oczkach(...)następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie a następnie posypujemy połową cukru i cynamonu. Na cieście równomiernie rozprowadzamy starte jabłka, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy z obu stron wzdłuż dłuższego boku do środka. Czynność powtarzamy do momentu powstania rulonu. Powstałe w ten sposób dwa ruloniki kroimy w plastry o grubości około 1- 2 cm. Ciastka

Smakowite Dania
Marchewkowy torcik 133

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem, którym częstowałam moich urodzinowych gości  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Suche składniki wsypać do misy miksera, dodać olej i zacząć miksować dodając kolejno jajka. Na koniec dodać startą marchewkę, wiórki kokosowe oraz nieco pokruszone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wielkość 23-24cm średnicy. Piec 50 minut w 170stopniach we wcześniej nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto przekroić na blaty i już wystudzone przełożyć masą śmietanową. U mnie

W garach u Gosi
Sernik waniliowy 1264

białek * 1 szkl. cukru drobno mielonego * 1 budyń waniliowy * 1 małe opakowanie cukru wanilinowego * ekstrakt waniliowy lub zapach waniliowy * 1/2 kostki masła * 100 ml śmietanki 30% Na ciasto: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 3 żółtka * 1/2 kostki margaryny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka cukru pudru Na polewę: * 1 puszka gotowej masy krówkowej * płatki migdałów * 1 łyżeczka żelatyny Zagniotłam(...)ciasto z podanych składników i schłodziłam w lodówce. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni. W tym czasie rozwałkowałam schłodzone ciasto i wyłożyłam do blaszki. Blaszkę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto nakłułam widelcem i podpiekałam przez 20 minut. W tym czasie zrobiłam masę serową. Masło i żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Małymi porcjami dodawałam ser. Kiedy już uwierciłam składniki

Pieprzyć z Fantazją
Parówki w kocykach 146

kiedy przesadzę z ilością, a data gwarancji się kończy, to służą mi zawsze do przygotowania ciekawych przekąsek (albo też zajadamy się nimi ja z mężem). SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 9 parówek (u mnie Sokoliki ) 1/2 dużej czerwonej papryki ketchup 50 g startego żółtego sera suszone oregano suszona słodka papryka WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę(...)wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na niezbyt grube słupki. Każdą parówkę naciąć z jednej strony dwa razy, tworząc trzy części. Ciasto francuskie rozwinąć i przeciąć je przez środek tworząc dwa długie płaty ciasta. Układać kolejno, zachowując każdorazowo 3 cm od lewego brzegu parówkę, po bokach paprykę, wycisnąć na parówkę odrobinę ketchupu

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania