Przepis z tej strony składniki (na 6 porcji) 2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięte oliwa z oliwek ½ łyżeczki przyprawy sumak ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sok z cytryny garść pietruszki, posiekana sól morska przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory obficie skropić oliwą, posypać solą, sumakiem
Stare Garyidealne. Zero cukru, tylko owoce. Takie miksy lubię najbardziej :) Polecam! składniki 1 dojrzałe mango 1 banan sok z 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 300 g jogurtu naturalnego szczypta mielonego kardamonu przygotowanie Mango i banan pokrojone w kawałki wrzucić do wysokiego naczynia, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, kardamon i zmiksować blenderem na gładką masę . Dodawać stopniowo jogurt cały czas
Stare Garycytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 125 g malin 125 g borówek lub jagód 300 g truskawek 25 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kardamon parę listków posiekanej mięty 3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie) drobno posiekane migdały do posypania przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić
Stare Garynatarcia mięsa: 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego cząbru 3 dodatkowe ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku
Stare Garyząbków czosnku obrane i drobno posiekane 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z 1 cytryny 2-3 łyżki soku z cytryny 200 ml śmietany sól i pieprz czarny świeżo mielony przygotowanie Opłukaną ciecierzycę zalać wodą (2x tyle co objętość ciecierzycy) i pozostawić na noc. Rano wodę wylać a ciecierzycę opłukać, zalać wrzątkiem ( ok 7 szklanek) i gotować
Stare Garyprzekąskę dla gości. Polecam! składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka jogurtowego Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka posiekanego koperku do dekoracji przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia posiekać nożem, odłożyć trochę do dekoracji. Do miski włożyć
Stare Garycieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę) 2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam 3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
Stare Garystrony. składniki (6 porcji) 1 średnia cebula, posiekana 1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana 3 -4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka mielonego kminu 1 łyżeczka cukru 1 puszka pomidorów 2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia 1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu
Stare Garymusu z dyni Hokkaido np z tego przepisu 4- 5 ząbków czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczki mielonego imbiru 1 papryczka chili - posiekana 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1 l bulionu 1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie przygotowanie cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka
Stare Garyciepłe czy zimne! Oryginalny przepis tutaj składniki 800 g dojrzałych śliwek , pozbawionych pestek,pokrojone na połówki 50 g brązowego cukru drobno starta skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mąki na kruszonkę 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 80 g brązowego cukru demerara 50 g zmielonych migdałów przygotowanie Rozgrzać
Stare Garyfasoli mung 4 szklanki wody lub bulionu 3 średnie cebule 3 pomidory ( miałam zielone) 6 ząbków czosnku 1 papryczka jalapeno lub inna ostra 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki płatków chili sól pieprz do smaku Przygotowanie. fasolę opłukać , zalać 4 szklankami bulionu i gotować na bardzo małym
Stare Garywątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi) 1 jajko parę listków selera naciowego 3 - 4 ząbki czosnku 1 szalotka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprz białego mielonego ok 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz
Stare Garywołowiny bez kości ( u mnie łopatka) 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 kubek zimnej wody 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki czosnek
Stare Garysuszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka farsz 1 łyżka oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 150 - 200 g szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna
Stare Garyśrodka, a następnie zwijać w rulonik. Kapusta: 1 - 1,2 kg dobrej kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką), 2 większe cebule , kilka łyżek oleju , sól - do smaku, świeżo mielony pieprz , ewentualnie pieprz ziołowy - do smaku, 4 średnie liście laurowe , niepełna łyżeczka ziaren ziela angielskiego . Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować
Codzienna kuchnia niecodzienna