mielone - 47549 przepisów (strona:2169/3170)

Roladki drobiowe z białą kiełbasą 276

uszkodzić delikatną strukturę mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem z obu stron.  Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy nim roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około

Bon Appetit Małgorzaty
Piperies psites me feta (pieczone papryki z fetą) 247

udaje się tylko z oryginalnym serem feta :)  Składniki: 5 podłużnych papryk  150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego) 1/3 szklanki oliwy z oliwek świeżo mielony, kolorowy pieprz świeża posiekana mięta świeży posiekany tymianek Ścinamy  paprykom "kapelusze", wydrążamy nasiona. Ser mieszamy z oliwą, pieprzem oraz ziołami. Wypełniamy papryki farszem i przykrywamy je odciętymi wcześniej

Bon Appetit Małgorzaty
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 168

kostek rosołowych b;) ) 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu pęczek natki pietruszki pół łyżki suszonego tymianku 5 gałązek świeżego tymianku świeżo mielony kolorowy pieprz sól W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 185

podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego 0,5 kg ziemniaków 1 szeroka (jak największa) cukinia 2 cebule 1 puszka pomidorów sól, pieprz olej do smażenia oregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku

Bon Appetit Małgorzaty
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 160

czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;)  Składniki na wołowego burgera (4 porcje): 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu) sól morska pieprz cayenne   tutaj kupisz 1 łyżka musztardy Dijon  1 żółtko 2 łyżki wody 2 posiekanej natki pietruszki 2 szalotki

Bon Appetit Małgorzaty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 198

papryczki chili 1 łyżka pestek słonecznika kilka gałązek natki pietruszki 150 g twarogu 3 łyżki śmietany 12 % sól i pieprz sos: 1 łyżka ocet jabłkowy 1 łyżka oliwy świeżo mielony pieprz Sos: ocet jabłkowy mieszamy z oliwą.  Buraka i ogórka kroimy w cienkie plastry. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz drobno posiekaną papryczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3499

wieczornego podjadania przy TV :D  składniki: 5 średnich jabłek (u mnie antonówki) 5 dag rodzynek np. Helio 5 dag posiekanych orzechów włoskich np. Halio  2 łyżki mielonego cynamonu 3/4 szklanki cukru  szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo

Bon Appetit Małgorzaty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 201

czosnku 4 łyżki masła  200 g sera gorgonzola  1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu  W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z kiszonej kapusty 192

Jeden z najlepszych dodatk ów do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej suró wki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj . Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki 1 duża marchewka 1 jabłko trochę kminku 1 mała cebulka 2-4 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kapusty włoskiej 253

niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już k west i a smaku. Skł adniki: 1 główka kapusty włoskiej Farsz: 2 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego 2 cebule 20 dag pieczarek   sól, pieprz majerane k przyprawa do gołąbków Sposób przygotowania: 1. R obimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 191

postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco. Składniki: Marynata do mięsa: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina kurkumy przyprawa do drobiu mielona słodka papryka 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jabłka kilka pieczarek przyprawa do grilla Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę. 2. Skład niki marynaty

Kuchnia domowa Ani
Frytki pieczone z młodych ziemniaków 219

ociekają tłuszczem. Przepis znalazłam na Mirabelkowym blogu . Frytki podałam do pieczonego drobiu i sałatki z pomidorów. Składniki: 6 średnich młodych ziemniaków 2-3 łyżki oleju sól, pieprz mielona słodka papryka Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać lub wyszorować i pokroić na frytki. 2. Do ziemniaków dodać olej, pieprz i słodką paprykę, dokładnie wymieszać. 3. Frytki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) 529

użyłam dżemu truskawkowego i powidła śliwkowego , dodałam po 1 łyżce konfitury z płatków róży i dzięki temu ciasteczka uzyskały rewelacyjny aromat! Polecam! Składniki: 250 g mąki tortowej 250 twarogu mielonego 1 małe jajko (lub 1 żółtko) 1 kostka masła 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe

Kuchnia domowa Ani