mielone - 47549 przepisów (strona:2168/3170)

Do diabła z dietą! Pieczony boczuś :-P 191

czerwonej cebuli, przepis tutaj:  przepis na konfiturę Składniki: 1 kg boczku surowego 1 łyżka suszonego majeranku świeży tymianek świeży rozmaryn główka czosnku 4 łyżki oleju sól, świeżo mielony pieprz Boczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone risotto z gorgonzolą 185

sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz sól pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam :) ) W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi

Bon Appetit Małgorzaty
Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 174

średnie ziemniaki  1 mały por (cała część) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży) 2 łyżki oliwy 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek 1 szklanka kaszy Quinna Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 166

duży (białe i zielone części) 4 ziemniaki 1 cebula 2 l bulionu z włoszczyzny 2 listki bobkowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól morska świeżo mielony pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 216

posmarowania pasztecików przed pieczeniem  pół szklanki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki ciepłego mleka 5 g świeżych drożdży ziarna kminku świeży rozmaryn składniki na farsz: 1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego) 1 duża cebula 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz, suszony majeranek  Zaczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i z 3 łyżkami mąki + cukier. Miseczkę

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z gorgonzolą i fasolką 194

gorgonzola (mój był z biedronki) 15 dag wędzonego boczku 2 garść mrożonej, zielonej fasolki kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki por - zielona część oliwa do smażenia świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchewką 209

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 szt. pomidorów suszonych z oliwy 1 mała marchewka 1 łyżeczka pasty paprykowej (można pominąć) około. 2 łyżek sera typu feta  świeżo mielony pieprz szczypiorek 3 łyżki majonezu 4 łyżki naturalnego jogurtu.  Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy 225

łososia 50 g sera  Gruyère    (opcjonalnie poczciwa gouda) 2 łyżki majonezu puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł) rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) koperek pół łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz plasterki cytryny do dekoracji Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 155

ziemniaczanymi.  Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu łyżka mielonego kminu (można pominąć) czubata łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku sól i pieprz do smaku mąka pszenna Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 180

Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu i ostrożnie wymieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 200

mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9178

mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P Składniki: 0,5 kg śledzie "matyjasy" 3 cebule 30 dag pieczarek 1 słoiczek przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżeczka mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki

Bon Appetit Małgorzaty
Deser z ciasteczkami "Oreo" 714

deser robiłam dla mojej 6 letniej bratanicy :) Uwielbia te ciasteczka :) Składniki: -500 ml śmietanki kremówki 36 % (opcjonalnie 30 %) - 400 g mielonego serka do sernika w kubeczku  (u mnie marki Wieluń) - ok. 20 ciasteczek Oreo (ja zakupiłam 2 małe opakowania) - 4 garści małych bez Z ciasteczek ściągamy białe nadzienie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 194

oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso do miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką.  karkówka bejcowana w piwie i kawie

Bon Appetit Małgorzaty
Mój Eton Mess...mocno malinowy 172

hihi Zdjęcie zostało zrobione na tle mojej mięty oraz z moim psem rasy bichon frise :) Składniki na 2 duże porcje: - 250 ml śmietanki 36 albo 30 % - 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń - kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki. - 1 l malin  - czerwone porzeczki

Bon Appetit Małgorzaty