być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :) Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwek Mała cebulka ½ liścia selera naciowego 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa ząbek czosnku kilka listków tymianku i szałwii duże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny
Słodkie Przyjemnościmasła 130 g cukru 2 jajka 2 banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g mąki 30 g kakao Kruszonka : 60 g masła 30 g orzechów laskowych - mielonych 70 g cukru 80 g mąki Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy masło i cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy kolejno jajka, nadal miksując. W oddzielnej misce
Słodkie Przyjemnościżółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości. Składnika : 3 białka 180 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i cynamonem łączymy
Słodkie Przyjemnościzapamiętać. Migdałowe serniczki z kajmakiem (12 sztuk) Składniki : 4 jajka 4 łyżki cukru waniliowego 500 g sera białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki mielonych migdałów 4 łyżki kajmaku Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce mieszamy ser z wanilią, mąką i zmielonymi migdałami. Obie masy łączymy
Słodkie Przyjemnościpuszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu muszelek, 1,5 litra bulionu warzywnego, oliwy, pęczka natki pietruszki, świeżego tymianku, 10 gram parmezanu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Do dużego garnka dodałem 3 łyżki oliwy. Do zimnej oliwy wrzuciłem łyżkę drobno posiekanego świeżego tymianku i dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Plasterki wędzonego boczku pokroiłem w poprzek
Wyprawy kulinarnetarta tłuszcz do smażenia 1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie. 2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym pieprzem. Wymieszać. 3. Łyżeczką nakładać serek do otworu w pieczarce po usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki. 4. Do jednej miseczki wsypać kilka
UgotujmyTo.plpora, tylko biała część * 2 średniej wielkości ziemniaki * 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego * 1 łyżka masła * 2 łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry dodatkowo: * ziarna słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry. Na patelni rozgrzać masło
kolorowotorcikowokurczaka z grzybami . Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały. Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 25 dag grzybów 1 cebula 1 jajko pół łyżeczki mielonej papryki 4 łyżki tartej bułki 1 łyżka mleka olej sół pieprz Filety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki
Salonik smakówłyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy
Moniki SmakołykiSkładniki: śledzie w oleju 5 sztuk, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki, ocet 10 % 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki matiasy filety w oleju pokroić na 2 cm kawałki do miski dodać pokrojone cebule, jabłko ze skórką w kosteczkę posypać pieprzem cukrem, skropić octem, wlac olej
W Mojej Kuchni Lubięrazie. A ja do kuchni. Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso
BaRepasmój błąd. Stanąłem i przez to wszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa. Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko. Składniki: -0,5kg wołowiny mielonej -1,5kg ziemniaków -masło -kapusta włoska ćwiartka -szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz -białe wino półwytrawne -śmietana 12% -mleko -mozzarella -parmezan -pomidory koktajlowe Ziemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany
BaRepaskupiłem świeżego kurczaka. Miał jeszcze trochę piór, więc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy! Co będzie potrzebne? -kurczak, umyty i osuszony -papryka słodka mielona -tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło -szalotka -trzy ząbki czosnku -miód -suszona piri piri -10 dużych pieczarek -por część biała -słodkie ziemniaki -jarmuż -suszone karmelizowane pomidory Kurczaka posypujemy papryką
BaRepasplastry sharon -twaróg półtłusty moczony w zalewie -strzępki jarmużu -ocet balsamiczny -sól i pieprz -czerwona cebula Zalewa do twarogu. Zrobiłem ją z łyżki oliwy z solą i pieprzem i mieloną, ostrą papryką. Kawałki twarogu zamoczyłem w tak przygotowanej oliwie. Na plastry sharona wykładamy kawałki twarogu i pokrojone paseczki cebuli. Dodajemy świeże końcówki liści jarmużu, delikatnie zgniecione palcami. Całość skrapiamy
BaRepaslinkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 1200 g schabu w kawałku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku SOS: Chrzan z Imbirem ETERNO powstały podczas pieczenia sos Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym
Blondynka Gotuje