mielone - 47549 przepisów (strona:2160/3170)

Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 285

opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - 1 jajko Dodatkowo: - 750g brunatnych pieczarek - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - ok. 60ml wina Marsala - 200ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - 1 łyżeczka masła - masło klarowane (do smażenia)     Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dokładnie oczyszczone pieczarki

mojewypiekiinietylko
Surówka z ogórka i papryki 260

papryki? No cóż, bo ja - mimo wszystko - bardzo ją lubię.   Składniki: - 1 ogórek szklarniowy - 1 czerwona papryka - kawałek pora - 1-2 ząbki czosnku - niebieska sól perska - świeżo mielony pieprz czarny - olej z pestek winogron       Warzywa myjemy. Paprykę przekrajamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ogórek i paprykę cienko szatkujemy ze skórką. Por kroimy, oprószamy solą

mojewypiekiinietylko
Kotlet schabowy 390

tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem.   Składniki: - ok. 800g schabu - 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - ok. 3 łyżek mąki pszennej - ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej - bułka tarta - smalec Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 245

zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.   Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów - 250g pieczarek brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki wrzątku       Grzyby płuczemy i moczymy

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 343

tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami.   Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony - 2 łyżeczki nasion kminku - maggi w płynie (nie używam, ale w tym przypadku, moim zdaniem, ta przyprawa jest niezbędna) - ok. 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów - olej Składniki na ciasto: - 500g

mojewypiekiinietylko
Gorąca czekolada z chilli 219

mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni. Potrzebujemy (na 2 filiżanki): - 300 ml mleka - 2 łyżki wody - kubeczek kremówki - 50 g deserowej czekolady - łyżkę brązowego cukru - mieloną chilli - łyżeczka cukru pudru Przygotowanie:  Mleko mieszamy z wodą i połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy z łyżeczką cukru pudru. Mieszanka

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 219

Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają. Składniki: 150 g fig suszonych, 400 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 żółtka, szczypta soli, 70 g białego cukru, 3 łyżki syropu trzcinowego.   Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką

Moniki Smakołyki
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 248

jabłko Champion 1 jabłko Rubinola 50 g śliwek wędzonych 1/2 szklanki octu spirytusowego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 strączek kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Puree z batatów: 500 g batatów 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI

My Culinary Art
Paluszki z kurczaka w sezamie 1393

czubate łyżki 1 jajko olej rzepakowy – do smażenia sól – do smaku pieprz – do smaku przyprawa ziołowa do kurczaka – 1 czubata łyżka Papryka słodka mielona – 1 czubata łyżka   Paluszki z kurczaka w sezamie – Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, osuszyć. Każdą pierść pokroić na nieduże paseczki. Posypać papryką

Kulinarne Przeboje
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 241

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka. Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :) W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym

Kraina Miodem Płynąca
Trufle Czekoladowe 231

nieudany wykorzystałam do zrobienia trufli. Dodałam praktycznie wszystko co miałam w szafkach… Trochę czekolady, nutelli, masła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach… Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra, tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki: 250 g ciemnego ciasta biszkoptowego

Made By Mom And Son
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 416

zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić. Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie w swoich sklepach mak suchy już zmielony. To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć(...)mleku i już nie trzeba mielić. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 256

jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka syropu waniliowego ETERNO  Dodatkowo: konfitura pomarańczowa ETERNO 2 garście malin (użyłam mrożonych) 1 łyżka cynamonu mielonego cukier perlisty  Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem

Blondynka Gotuje
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 274

Składniki: (temp. pokojowa) Spód 1 i 3/4 szklanki krupczatki 175 g margaryny jajko łyżeczka sody cukier waniliowy łyżka kakao Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 g  margaryny 6 jaj 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2.5 łyżki manny kieliszek likieru kokosowego Polewa 300 g michałków szklanka kremówki garść śliwek suszonych Wykonanie: Spód Składniki na spoód zagnieść

Moje pyszne gotowanie
Sałatka winogronowa z kurczakiem 520

objętościowo tyle co kurczaka) ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej) 1 puszka kukurydzy majonez light odrobina soku z cytryny garść rodzynków curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę

Poezja smaku