mielone - 47549 przepisów (strona:2167/3170)

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 280

pojedynczych płatów matjasów 1 duża cebula 1 słoiczek musztardy sarepskiej (170g) 3-4 łyżki płynnego miodu, najlepiej akacja lub wielokwiatowy 5 goździków 3 ziarna pieprzu (lub pieprz mielony) Śledzie płuczę i zamaczam, zostawiam na 3-4 godziny, zmieniając przynajmniej raz wodę. Odcedzam i osuszam. Kroję w małe kawałki. Cebulę obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości. Następnie

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 357

mały - 4 cebule - sok z połowy cytryny - 200 g koncentratu pomidorowego - 2 liście laurowe - 2 czubate łyżeczki cukru - 3 x ziele angielskie - 6-7 ziaren pieprzu - 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki. - sól, pieprz - pieprz cytrynowy - mąka - olej do smażenia Przygotowanie: Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć

W poszukiwaniu inspiracji
Ser feta z suszonymi pomidorami i oliwkami w oliwie 267

PRZYGOTOWANIA: 1. Do wyparzonego, suchego słoiczka układamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta, oliwki, suszone pomidory, czosnek, chili, rozmaryn i ziarenka pieprzu. 2. Delikatnie posypujemy ułożone składniki solą i mielonym pieprzem, po czym zalewamy oliwą z oliwek, tak aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Szczelnie zamykamy słoiczek. Przechowujemy w lodówce maksymalnie przez

W kuchni Katie
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 189

Składniki: (na 12 serniczków w formie do muffinów) spód: 65 g płatków owsianych 2 łyżki miodu 30 g płatków migdałowych 30 g masła masa serowa: 200 g twarogu 3krotnie mielonego 55 g marcepanu 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 2 łyżki miodu dodatkowo: 125 g powideł śliwkowych Płatki wymieszać z miodem. Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 384

papryki szczypiorek bazylia mała puszka ananasa 2 garści grzanek 2 piersi z kurczaka kostka rosołowa składniki na sos: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego 1/3 szklanki soku z ananasa Sałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami 115

opakowanie serka śmietankowego (naturalnego) inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta)  2 plasterki zielonego ogórka do dekoracji świeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka myjemy i obieramy ze skórki. Do blendera dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, kefir, pieprz, sól, ziołowy pieprz, oraz zioła a także serek

Bon Appetit Małgorzaty
Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku 154

Składniki: 2 - 4 golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek  granulowany mielona papryka  rękaw do pieczenia Golonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 188

zupą. składniki na zupę: 700 g czerwonej i żółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 173

zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze Czarne Ogród botaniczny w Bałczyku Ogród botaniczny królowej Rumunii Ogród w Bałczyku Półwysep Kaliakra wschód Słońca Cerkiew Katedralna

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 189

Planowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane) 1  kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka świeżego albo

Bon Appetit Małgorzaty
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 187

cała skórka z cytryny 650 ml wody składniki na farsz I: 50g margaryny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 dojrzały pomidor 30g boczku 30g chorizo 3 liście laurowe 500g mielonej wołowiny Składniki sos: 70g margaryny 80g mąki 625 ml mleka sok z cytryny natka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa składniki na panierkę: 4 jajka jajka bułka tarta olej

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 191

mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 215

dorsza 2 filety ze śledzia 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1 mały kartonik pasty pomidorowej sól, pieprz cytrynowy suszony cząber (lub inne ulubione zioła) olej do smażenia mielona gorczyca suszony estragon świeży koperek świeża bazylia Rybki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i pieczemy an papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 188

następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe frytki po wiedeńsku 347

kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem. frytki przed upieczeniem

Bon Appetit Małgorzaty