Jajka faszerowane wędzonym łososiem 258przekąskę dla gości. Polecam! składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka jogurtowego Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka posiekanego koperku do dekoracji przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia posiekać nożem, odłożyć trochę do dekoracji. Do miski włożyć
Stare Gary
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 425cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę) 2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam 3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
Stare Gary
Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu 405strony. składniki (6 porcji) 1 średnia cebula, posiekana 1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana 3 -4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka mielonego kminu 1 łyżeczka cukru 1 puszka pomidorów 2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia 1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu
Stare Gary
Zupa z dyni i pomidorów - pikantna 186musu z dyni Hokkaido np z tego przepisu 4- 5 ząbków czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczki mielonego imbiru 1 papryczka chili - posiekana 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1 l bulionu 1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie przygotowanie cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka
Stare Gary
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 238ciepłe czy zimne! Oryginalny przepis tutaj składniki 800 g dojrzałych śliwek , pozbawionych pestek,pokrojone na połówki 50 g brązowego cukru drobno starta skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mąki na kruszonkę 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 80 g brązowego cukru demerara 50 g zmielonych migdałów przygotowanie Rozgrzać
Stare Gary
Zupa z fasoli Mung 214fasoli mung 4 szklanki wody lub bulionu 3 średnie cebule 3 pomidory ( miałam zielone) 6 ząbków czosnku 1 papryczka jalapeno lub inna ostra 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki płatków chili sól pieprz do smaku Przygotowanie. fasolę opłukać , zalać 4 szklankami bulionu i gotować na bardzo małym
Stare Gary
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 293wątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi) 1 jajko parę listków selera naciowego 3 - 4 ząbki czosnku 1 szalotka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprz białego mielonego ok 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz
Stare Gary
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 288wołowiny bez kości ( u mnie łopatka) 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 kubek zimnej wody 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki czosnek
Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 306suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka farsz 1 łyżka oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 150 - 200 g szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna
Stare Gary
Krokiety z kapustą 298środka, a następnie zwijać w rulonik. Kapusta: 1 - 1,2 kg dobrej kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką), 2 większe cebule , kilka łyżek oleju , sól - do smaku, świeżo mielony pieprz , ewentualnie pieprz ziołowy - do smaku, 4 średnie liście laurowe , niepełna łyżeczka ziaren ziela angielskiego . Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z fasoli i cukinii z czosnkowym dipem 254Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, to ja Wam podpowiem :) Zamiast tradycyjnych mielonych może spróbujcie mojej wersji? Fasoli nie powinno brakować w naszym jadłospisie, nie będę pisać dlaczego, ponieważ plusów z jej jedzenia jest dużo, po prostu musicie mi zaufać :) Danie szybkie, proste, smaczne i meeega zdrowe :) A, i nie zapomijcie dodać chociaż majeranku, bo inaczej kołdra będzie fruwać
Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami 219masło- 75 g * jajko- 1 szt. * powidła śliwkowe- 3 łyżki * migdały- 100 g * śliwki- 7 sztuk * szczypta soli Lukier: * cukier puder- 70 g (ja użyłam cukru trzcinowego niemielonego stąd widoczne kryształki i brązowy kolor) * sok z pomarańczy/cytryny- 2 łyżki Ciasto: Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej małe wgłębienie/dołek do którego wrzucić pokruszone drożdże, zasypać
Kraina Miodem Płynąca
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 367fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) * kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać
Kraina Miodem Płynąca
Sos BBQ 180jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :) * cebula- 1 duża szt.* * czosnek- 2 ząbki * cukier- 2 łyżki * ketchup- 2 łyżki * ocet jabłkowy- 4 łyżki * papryka słodka mielona- 1 łyżka * oliwa- do smażenia Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na oliwie. Kiedy będzie już miękka dodać sprasowany czosnek, przemieszać i wsypać cukier wraz ze słodką
Kraina Miodem Płynąca
Wegańskie kukurydziane placuszki 355Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 100ml mleka roślinnego 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody Sposób przygotowania: Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni
Truskawkowa Fiesta