ciasto - 163312 przepisów (strona:2170/10888)

Tarta ze śliwkami 119

smaczne. Dla bardziej intensywnego smaku upieczoną tartę posmarowaliśmy dżemem śliwkowym, a świeże węgierki posypaliśmy brązowym cukrem oraz cynamonem. Pyszna jesienna kompozycja była już gotowa. Składniki na tartę ze śliwkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 500 g śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 3 łyżki cukru(...)brązowego 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 5-10 minut

niecodziennikpary
Flammkuchen z pieczarkami 120

Flammkuchen , czyli pizza na cienkim cieście, pochodzi z Alzacji w północno-wschodniej Francji i jest bardzo prostym daniem wiejskim. Było wypiekane w piecach w bardzo wysokich temperaturach i to pozostało do dzisiaj – niech nikogo nie dziwi 250 o C widniejące w niektórych przepisach. Całe przygotowanie łącznie z pieczeniem zajmuje ok. 40 minut, więc flammkuchen z pieczarkami idealnie się nadaje(...)także na wieczorny posiłek lub poczęstunek dla gości. Składniki na flammkuchen z pieczarkami Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 ml wody 2 łyżki oleju szczypta soli dodatkowa mąka do oprószenia Nadzienie: 2 małe czerwone cebule 80 g wędzonego boczku 2-3 duże pieczarki 250 ml śmietanki kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

niecodziennikpary
Placek z czerwonej kapusty i pora 119

obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie w nowych wydaniach. Składniki Ciasto drożdżowe: 250 g mąki(...)czerwonej kapusty 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 100 g żółtego sera sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30 o C), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

niecodziennikpary
Torcik cytrynowy z lemon curd 99

tych, którzy nie lubią bardzo słodkich tortów. Czyli w sam raz dla mnie i dla Siostry, która mam nadzieję kiedyś go upiecze. Cytryna jest w każdej warstwie – cieście, lemon curd oraz masie śmietankowej i wcale nie jest jej za dużo, my dodatkowo ozdobiliśmy torcik startą skórką z cytryny. Składniki Ciasto: 8 jajek 10 łyżek cukru 100 g orzechów włoskich(...)jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 2 płaskie łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Orzechy drobno zmielić. Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie wymieszać. Dodać orzechy, skórkę

niecodziennikpary
Quiche z łososiem i brokułem 129

się brązowy, a z drugiej pozostanie pięknie różowy – dla mnie już za późno, może następnym razem będę o tym pamiętał. Składniki na quiche z łososiem i brokułem Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła prosto z lodówki 1 jajko 2 łyżki wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 brokuł 300 g świeżego łososia 300 ml śmietany kremówki(...)jajka sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, wodę, jajko i sól, wyrobić ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić je do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę. Rybę podzielić

niecodziennikpary
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 111

białym serem Nadzienie: 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (200 g) 250 g sera białego półtłustego 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem(...)zimną wodą, osuszyć i posiekać. Do miski wsypać przestudzoną kaszę gryczaną, dodać cebulę, natkę pietruszki oraz rozgnieciony ser biały. Dokładnie wymieszać składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Ciasto na pierogi przygotować dopiero wtedy, gdy farsz będzie już całkowicie wystudzony i ostatecznie gotowy. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę

niecodziennikpary
Babka marmurkowa z cukinią 92

Jesienią zrobiliśmy ciasto z cukinią, które bardzo nam smakowało. Wtedy też zapisaliśmy przepis na babkę marmurkową z tym warzywem, który z braku czasu został wykorzystany dopiero wiosną. Od razu napiszemy, że ciasta z cukinią nie mają warzywnego posmaku i każdy sceptycznie podchodzący do takich połączeń może bez obaw wypróbować ten przepis. Marmurkowa babka z cukinią zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyszła(...)puszysta i wilgotna, a przenikające się czekoladowe i białe części tworzyły ciekawe i w każdym kawałku ciasta inne wzory. Składniki na babkę marmurkową z cukinią 400 g cukinii 5 jajek (wielkości L) w temperaturze pokojowej 200 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka oleju 400 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao

niecodziennikpary
Pizza z fetą i boczkiem 116

suszonymi pomidorami, my zaś proponujemy przepis na domową pizzę z serem feta i boczkiem . Dodatkiem do niej jest kukurydza oraz por, a przygotowana jest na lekkim, cienkim i puszystym cieście, które pokrywa domowej roboty sos pomidorowy. Jak widać, przygotowanie takiej pizzy jest nieco czasochłonne, ale osiągnięty efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Jak dla mnie pizza z fetą(...)boczkiem jest odkryciem w wielkim świecie pizz wszelakich i trudno będzie mi myśleć o kolejnych kompozycjach, skoro ta jest wyśmienita. Składniki na pizzę z fetą i boczkiem Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy: 200 g przecieru pomidorowego 1 mała cebula

niecodziennikpary
Drożdżówki z jabłkami 110

internecie zobaczyliśmy ciekawy, “pazurkowy” sposób zawijania bułeczek. Pomysł bardzo nam się spodobał, wykonanie było bardzo proste, a efekt – sami obejrzyjcie. Składniki na drożdżówki z jabłkami Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Jabłka prażone: 600 g jabłek 50 g masła(...)łyżki cukru cynamon Dodatkowo: 1 żółtko i mleko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30 o C), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, żółtka, sól

niecodziennikpary
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką 121

mózgów stwierdziliśmy, że odpowiednie będą do niego dodatki, z którymi sama gęś dobrze się komponuje, a więc suszona śliwka i jabłko. Składniki na pierogi z gęsiną i suszoną śliwką Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 500 g mięsa z upieczonej gęsi 100 g suszonych(...)śliwek 2 łyżki smalcu z pieczenia gęsi 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Dodać masło oraz sól, wlać trochę wody i ostrożnie zacząć wyrabiać ciasto (mąka od wody będzie gorąca). W miarę wyrabiania ciasta dolewać wodę

niecodziennikpary
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym 120

uruchamia naszą kreatywność, dzięki której powstają ciekawe przepisy i smaczne dania. Jednym z przykładów są drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym , które zrobiliśmy w oparciu o nasze kulinarne doświadczenie z ciastem drożdżowym. Serek w smaku nie jest wyczuwalny, ale zmienia strukturę ciasta, czyniąc ją bardziej zbliżoną do drożdżowych bułeczek. Pączki po upieczeniu można przekroić i przełożyć kremem lub ulubionym dżemem. Składniki(...)staną się płynne. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, serki homogenizowane oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Wlać przestudzone masło i wódkę, ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką, odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat

niecodziennikpary
Pizza ze szparagami i boczkiem 105

polecenia, zwłaszcza teraz, kiedy sezon na szparagi jest w pełni. Udostępnij Składniki na pizzę ze szparagami i boczkiem Dodatki: 10 zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Sos serowy: 1 łyżka mąki(...)pszennej 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 50 g żółtego sera w kawałku 80 g sera feta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30 o C wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski

niecodziennikpary
Pizza ze szpinakiem 122

Bartek jest Mistrzem w robieniu ciasta na pizzę, dlatego ten włoski specjał często pojawia się na naszym stole. Za każdym razem dobieramy inne dodatki, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i apetycznym wyglądem domowej pizzy. Tym razem upiekliśmy pizzę ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami, wędzonym łososiem i serem feta , czyli składnikami dobrze komponującymi się w innych potrawach. Po szybkiej sesji fotograficznej(...)pizzę ze szpinakiem Dodatki: 150 g świeżego szpinaku 5-7 suszonych pomidorów w zalewie 150 g żółtego sera w kostce 100 g wędzonego łososia 100 g sera feta Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos czosnkowo-pomidorowy

niecodziennikpary
Pizza z pieczarkami i szynką 156

przepisu na pizzę z pieczarkami i szynką . Składniki na pizzę z pieczarkami i szynką Dodatki: 3 plasterki szynki 2 średnie pieczarki 1 szalotka 100 g żółtego sera w kawałku Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: 250 g przecieru(...)pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki oregano 1 / 2 łyżeczki bazylii 1 / 2 łyżeczki cukru pieprz, sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30 o C wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu

niecodziennikpary
Warstwowy sernikomakowiec 135

Bożego Narodzenia nasze myśli coraz częściej podążają w kierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec , którym podzielimy się z Bliskimi. Można powiedzieć, że to świąteczne ciasto z serem i makiem połączy nasze wigilijne stoły. Składniki na warstwowy sernikomakowiec Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli(...)dobrej jakości sera z wiaderka 5 jajek 150 g cukru 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka rumu 3 łyżki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą

niecodziennikpary