ciasto - 163312 przepisów (strona:2172/10888)

Babka rumowa z ziemniakami 115

mąką ziemniaczaną i dodaję do masy jajecznej, miksuję. Następnie dodaję orzechy i ziemniaki i składniki krótko miksuję. Następnie dodaję do masy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszam łopatką. Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstawiam na około(...)łyżki rumu 6 łyżek cukru pudru Mieszam składniki na polewę (jeśli lukier jest za gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli na rzadki – trochę cukru pudru) i wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia. Górę ciasta przyozdobiłam pomarańczą pokrojoną w paseczki. Smacznego Artykuł Babka rumowa z ziemniakami pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
pyszne domowe bułki pszenne na dzień dobry 100

mieszamy z cukrem, letnią wodą oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Gotowy rozczyn dodajemy do pozostałej mąki wymieszanej z solą. Dodajemy również letnie mleko oraz masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawało od dłoni. Gotową przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki lekko oprószając mąką. Układamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta na słodko z masłem orzechowym i mascarpone 119

mogło by osłodzić ciężki tydzień. Dlatego postanowiliśmy to zmienić. Jednak, żeby nie było za słodko to dodaliśmy trochę masła orzechowego. Tarta na słodko z masłem orzechowym i mascarpone SKŁADNIKI CIASTO: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - pół szklanki cukru drobnoziarnistego lub cukru pudru - szczypta soli - 1 jajko Mąkę z jajkiem, pokrojonym drobno masłem, cukrem i szczyptą soli za pomocą(...)miksera łączymy ze sobą. Następnie, ugniatając tworzymy jednolitą gładką kulę, którą możemy włożyć na pół godziny do lodówki. Formę na ciasto smarujemy dokładnie masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkujemy je na stolnicy i układamy w naszej formie. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI MASA: - 100 g masła orzechowego

Związek na patelni
Ciasto z masłem orzechowym i bananami 88

szkoły elegancko ubrani (jest nawet dokumentacja fotograficzna z tego wydarzenia!). Dla mnie była to podróż w nieznane, stres i przygoda. Żeby osłodzić ten wyjątkowy dzień zapraszam Was na ciasto. Upiekłam je oczywiście dla mojego małża, ale kompozycja smakowa wywołała okrzyki zachwytu (Kochanie, to ciasto jest przepyszne!) i długie uściski. No bo kto nie lubi połączenia, klasycznego i może ciut oklepanego(...)bananów i masła orzechowego?! Do przygotowania blachy ciasta (średnica 15 cm) potrzebujemy: – 500 g bananów (waga przed obraniem) – 125 g masła orzechowego (2 łyżki z lekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam

Szybko Tanio Smacznie
Tarta na twarogowym spodzie 91

pomyśleliście kiedyś żeby masło w cieście zastąpić twarogiem? Ja bym na to nigdy nie wpadła, gdyby nie przepis, który podpatrzyłam u swojej cioci. Pyszne, delikatne ciasto (mam na myśli spód) a na tym fura, wuchta jabłek (albo ewentualnie innych owoców jeżeli macie ochotę). To wszystko tapla się w takim prawie budyniu, który po zapieczeniu łączy całość w jeden pyszny deser(...)przygotowania potrzebujemy: ciasto 125 g mąki 125 g masła 125 g białego sera szczypta soli 1 łyżka cukru (kryształ) proszek do pieczenia farsz 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 100 ml mleka (u mnie ryżowe) 100 ml jogurtu naturalnego (u mnie jogurt Alpro cytryna limonka) łyżka soku z cytryny jabłka (ja pokroiłam 3 jabłka, ale im więcej tym lepiej

Szybko Tanio Smacznie
Faworki 1194

się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Do przewracania faworków możemy użyć patyczków(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek. Wbić żółtka, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Posiekać wszystkie składniki razem z mąką. Następnie dłońmi zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zrobić wałek, zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 20-30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie części. Stolnicę posypać mąką (nie za dużo), rozwałkować jedną część ciasta

Danka Pichci
Gniazdka Z Piekarnika - Pieczone 258

pudru 2 łyżki soku z cytryny 1. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, cukrem i masłem. 2. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia aby to przyspieszyć wystarczy wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody (ciasto nie musi(...)być całkowicie wystudzone). 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu. Po 3 jajku sprawdzamy ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z tylko i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy gniazdka (po 6 na jedną blaszkę) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !  Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Pyszne pączki na piwie 128

jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze do momentu, aż masa będzie jednolita *** *** Ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około(...)godziny do wyrośnięcia (moje ciasto, aż wyszło z siebie *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm *** *** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka *** *** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut *** *** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej

Blog z Apetytem
Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! 124

faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 6 żółtek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia(...)cukier puder do posypania     *** Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 2-3 cm. Paski kroimy w prostokąty i na środku każdego

Blog z Apetytem
Jabłecznik z budyniem 143

Kruche ciasto, budyń waniliowy i plasterki jabłek, czy to może komuś nie smakować :) Do tego pyszna kawa lub herbatka i można działać w ten wietrzny dzień. Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka cukru - 250 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz - 4 szklanki mleka - 1 kg jabłek - 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, dzielimy na 2 części i schładzamy około pół godziny w lodówce. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Budynie gotujemy na mleku. Na ciasto wykładamy jabłka, zalewamy je ugotowanym budyniem a wierzch przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru 117

miseczki, zalać 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 5-10 minut. Mąkę przesiać razem z solą do głębokiej miski, dodać drożdże i resztę wody i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Następnie, do wyrośniętego ciasta dodać miękkie masło i dokładnie wmieszać masło(...)ciasta. W razie konieczności dodać około 2-3 łyżek mąki. Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na około 25-30 jednakowych kawałków. Każdy kawałek rolując uformować w około 10-12cm wałek o grubości małego palca. a następnie zawinąć torcetti zakładając końce jeden

Smaki Armine
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka 100

waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka, olej i sok malinowy) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny(...)przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą), czekamy aż przestygnie

Słodki sentyment
Kolorowa babka kisielowa 93

Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę. Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę(...)kaszką manną). Wylewam do blaszki pierwszy kolor i rozprowadzam po całej blaszce. Następnie na środku przez całą długość blaszki wylewam drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta (zdjęcie na końcu ). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Kiedy babka przestygnie posypuję ją cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kolorowa babka kisielowa

Słodki sentyment