ciasto - 163312 przepisów (strona:2164/10888)

Tarta na cieście francuskim z botwinką 106

Bardzo szybka tarta na cieście francuskim z botwinką. To idealne rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za zagniataniem ciasta. Nadzienie przygotowałam z botwinki i wymieszałam z masą jajeczną. Posypałam z góry szczypiorkiem i do piekarnika. Jest bardzo dobra na ciepło jak i na zimno.   Tarta na cieście francuskim z botwinką Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 ... Czytaj dalej Tarta na cieście(...)francuskim z botwinką Artykuł Tarta na cieście francuskim z botwinką pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Szybkie Ciasto z Truskawkami 109

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W dzisiejszym wpisie – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie. Z pewnością posmakuje każdemu z Was! Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki, 6 jajek, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka, miksować do połączenia składników. Dodać mąkę(...)przekrawamy na 2 części. Jedną cześć biszkoptu smarujemy 1/2 gotowej masy. Następnie wykładamy truskawki, które pokrywamy pozostałą masą. Na górę nakładamy drugą część biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto z Truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Tarta z kremem czekoladowym, truskawkami i jagodami! 144

szklaneczki, dodać na wierzch owoce i gotowe. Jak chcecie grzeszyć bardziej to można dodać bitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie! Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto! Idealna tarta z truskawkami na lato! PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI: CIASTO KRUCHE(...)zimnego masła - 3 żółtka - 200 g mąki pszennej typ 480 lub krupczatki - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego

SMYKWKUCHNI
Prosta chałka z truskawkami 128

Wyłożyłam kawałki truskawek na wierzch chałki. Jednak nie krępujcie się, możecie dodać je także do ciasta. Ja chciałam mieć śniadaniowe pieczywo, dlatego truskawki są tylko na wierzchu. 500 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 50 g ksylitolu 150 g miękkiego masła 4 jajka 60 ml mleka (ok. 1/4 szklanki) 40 g świeżych drożdży lub 7-8 g instant/suszonych szczypta soli(...)Mleko zagrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Powinno być ciepłe, nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i masło. Następnie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy dokładnie, gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulę – 3 mniejsze

Kucharzyca
Szybka babka cytrynowo-kokosowa 132

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu babka cytrynowo-kokosowa to pyszne ciasto na każdą okazję. Kwaskowo-słodka oblana polewą z białej czekolady i kokosową posypką smakuje wybornie :). Idealna dla wielbicieli cytrusowo-kwaskowych wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 średnie cytryny 2 jajka 300 gram mąki pszennej 200 gram cukru 160 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml oleju(...)gram wiórek kokosowych plus wiórki do obsypania ciasta 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 gram masła/margaryny 3 łyżeczki cukru pudru 70 gram białej czekolady 2 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: masło/margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia, cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok do miski wbijamy jajka i miksujemy je chwilę

Blog kulinarny S9.PL
z marmoladą, śliwkami drożdżowe ciasto... 124

przykryciem na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, sól, dodać resztę cukru, mleka, wlać stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto. Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki(...)rozsmarować marmoladę. Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik z czerwonej fasoli 142

Ostatnio pokazałam Wam przepis na wytrawne muffinki szpinakowe . W końcu nie zawsze musimy jeść muffinki na słodko, prawda? Z drugiej jednak strony możemy przygotować też słodkie ciasto z czegoś mniej oczywistego - np. z czerwonej fasoli. Pierwszy raz ciasto z fasoli zjadłam na studiach - było to pyszne brownie z czekoladą, którym byłam absolutnie zachwycona. Co prawda o tym, że było zrobione(...)fasoli, dowiedziałam się już po fakcie, więc nie bardzo mogłam wybrzydzać, skoro już się nachwaliłam, ale czy to ważne? 😉 Skoro już empirycznie stwierdziłam, że ciasto z fasoli może być pyszne, zaczęło ono pojawiać się u mnie w domu. Tym razem postanowiłam nadać mu trochę piernikowego smaku. Piernik z czerwonej fasoli - przepis Do przygotowania piernika będziesz potrzebować: puszkę czerwonej fasoli

Z notatnika dietetyka
Ciasto na gofry 202

Opis Ciasto na gofry: Ciasto na gofry powinno być zawsze chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko. Chcecie zajadać się pysznymi, chrupiącymi goframi, które pamiętacie z wakacyjnych budek? Zawsze uwielbiałam gofry, które kupowali mi rodzice nad morzem w budkach. Do dzisiaj kojarzą mi się one z wakacjami i wspaniałym dzieciństwem. Kiedyś uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale obecnie(...)każdy, nawet kiepski kucharz. U mnie w domu uwielbiają je wszyscy. Zarówno zajadają się nimi dorośli jak i dzieci. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta . Składniki: 370 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 100 ml oleju 400 ml mleka Szczypta soli Sposób przygotowania: Na początku żółtka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chałka 561

Chałka to klasyczne, puszyste i lekko słodkie maślane ciasto drożdżowe. Niby nic wielkiego, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego. Mięciutkie ciasto obsypane kruszonką z dodatkiem konfitury lub miodu, które rozsiewa po domu ten magiczny zapach… To jest właśnie to! Kto raz spróbował domowej chałki drożdżowej, ten wie, że żadna inna jej nie dorówna. Kojarzy mi się z beztroskim(...)cukier. Masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce. Kiedy drożdże zaczęły pracować, przekładamy rozczyn do mąki, wlewamy mleko, masło i jajko. Wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie i odchodzące od ręki ciasto. Oprószamy je mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 3 lub 4 kawałki i każdy rolujemy w podłużny wałek

Analiza Smaku
Drożdżówka z serem – strucla serowa 242

mąki. Odkładamy, aż podwoją objętość. W dużej misie (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło, pozostałe mleko, cukier i sól. Wyrabiamy razem na jednolite, elastyczne ciasto – najlepiej ok. 10 minut (ręcznie lub hakiem miksera). Dłużej wyrabiane ciasto będzie smaczniejsze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie twaróg(...)dokładnie rozgniatamy widelcem wraz z cukrem pudrem oraz skórką otartą z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy. Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią w celu odgazowania. Rozwałkowujemy na prostokąt o jednym boku co najmniej 30 cm. Na powierzchni rozsmarowujemy twaróg, zostawiając wolne brzegi. Zwijamy drożdżówkę w rulon, a następnie przecinamy ostrym nożem wzdłuż rulona – dzieląc go na dwie części, ale zostawiając zlepiony brzeg. Dostaniemy

Poezja smaku
Tarta rabarbarowo serowa 151

Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowuję na stolnicy. Robię to na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru dzięki czemu ciasto nie klei się do wałka i łatwo je potem przenieść. Rozwałkowuję na wielkość blaszki do tarty. Moja ma średnicę 26 cm, pamiętajcie jeszcze o bokach. Zrywam jeden arkusz papieru(...)ciasta i przekładam do formy odwracając je. Potem zrywam drugi arkusz papieru. Ciasto ugniatam i odrywam nadmiar z boków. Boki zróbcie dosyć wysokie bo ciasto kurczy się podczas pieczenia. Reszta ciasta przyda nam się do kratki. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam na 15 minut aż się zarumieni. Przed pieczeniem nakłuwam spód tarty widelcem.  Masa serowa

wesoła kuchnia
drożdżówka z rabarbarem i kruszonką... 149

minut aby drożdże zaczęły się pienić. Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło. Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto. Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania(...)ciasta schować do lodówki do schłodzenia. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut. Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto orzechowe z brzoskwiniami 150

Mamuśki Kochane przyjmijcie najlepsze życzenia z okazji Naszego Święta. A by to uczcić spieszę do Was z pysznym ciachem.  Składniki: Ciasto: - 8 jajek - 200 g cukru - 200 g mielonych orzechów - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 250 g masła - 1 budyń śmietankowy - 4 żółtka - 5 łyżek cukru kryształu - 3 łyżki mąki pszennej - 3 szklanki mleka(...)puszka brzoskwiń Przygotowanie: Na samym początku zabieramy się za przygotowanie ciasta. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier, żółtka, orzechy, mąkę oraz proszek. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 35 cm  i pieczemy około 30 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem

Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe i wegańskie brownie z czarnej fasoli z sosem malinowym 97

zbędnego wstępu - to brownie jest ciastem idealnym - nie ma w nim mleka, jajek, orzechów czy mąki, więc prawie każdy będzie mógł je zjeść. Poza tym składa się głównie z fasoli i poza ogromną przyjemnością wynikająca z jego jedzenia, czujemy, że nasz organizm cieszy się z dostarczanego razem z fasolą białka, błonnika, witamin i minerałów. Do tego jest cudownie chrupiące(...)wierzchu i mięciutkie w środku, i mocno czekoladowe, co znakomicie przełamują maliny... Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto  - 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek zimnej wody - 1 puszka czarnej fasoli (lub trochę ponad pół szklanki suchej) - 60 g kakao - 45 g oleju kokosowego - 110 g cukru  - szczypta soli - łyżeczka cukru waniliowego  - 1.5 łyżeczki proszku

Roślinożerni urlopowicze