Przepyszny deser wzorowany na popularnym batoniku. Proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Jest tak dobre że cała blacha znika w mgnieniu oka. Ciasto jest bardzo delikatne, jeśli chcemy aby było bardziej „stałe” możemy użyć mniej masy kajmakowej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: jedno opakowanie gofrów 250 gram, możemy użyć gofrów własnej roboty 1 litr śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny(...)gofrach i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, gdy masa śmietanowa zastygnie rozprowadzamy po niej masę kajmakową (możemy ją wcześniej delikatnie przygrzać aby lepiej się rozprowadzała), następnie ponownie ciasto wstawiamy do lodówki na czas ubijania pozostałej śmietany, pozostałe 500 ml śmietany ubijamy na sztywno z dwoma łyżeczkami cukru pudru. pozostałe 3 łyżeczki żelatyny również rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody
Blog kulinarny S9.PLwszystko sfotografowane w blasku promieni zachodzącego słońca... 🌄Pyszny i prosty przepis. Beza, która zawsze wyjdzie - ale potrzebuje cierpliwości! Składniki na tartę o średnicy ok. 32 cm: Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej lub orkiszowej (można próbować z pełnoziarnistymi) 3 żółtka 80 g masła 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu Szczypta soli Jabłka: 800 g jabłek 1 łyżeczka masła 1 łyżka(...)cynamonu Beza: 3 białka 150 g cukru 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki Przygotowanie: Ze składników na kruche ciasto zagniatamy krótko gładkie ciasto. Podsypujemy mąka. Formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka i cynamon. Podsmażamy aż jabłka zmiękną. Po upływie godziny
Czarnawisienkaświeże, nie czerstwieją szybko. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zamiast borówek możemy zrobić rogaliki z innym nadzieniem np. twardą marmoladą lub gęstym dżemem borówkowym. Składniki : Składniki na ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml ) 1 łyżka cukru kryształu 25 g świeżych drożdży około 3 pełnych szklanek mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 całe jajko(...)wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do rozczynu rozbełtane jajko, sól, cukier puder oraz część mąki, mieszamy ciasto.Na końcu wlewamy roztopiony tłuszcz ( masło lub margarynę ), dalej mieszamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję być elastyczne i nie za twarde. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy w kształt prostokąta
Przepisy i porady kulinarneLatem można zaszaleć – White-Brownie z owocami to wariacja na temat brownie . To opcja dla miłośników czekolady i świeżych owoców w letniej odsłonie Ciasto przygotujesz w 30 minut , jest łatwe i bardzo smaczne. Polecam Składniki na masę ciemną: 1 czekolada ciemna 75 g masła 2 jajka ¼ szklanki cukru 2 łyżki mąki Składniki na masę białą: 100 g czekolady białej(...)ciemną Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 22-24 cm smaruję masłem, wylewam masę ciemną, a na ciemną delikatnie wylewam masę białą. Żeby się masy troszkę wymieszały, można ciasto przemieszać patyczkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut. Kiedy ciasto wystygnie smaruję je dżemem w tych miejscach, gdzie chcę ułożyć owoce. White-Brownie przyozdabiam
Słodki sentymentciasto jest niesamowite! Wyrasta na całą blachę, nie trzeba go wyrabiać więc jest mega szybkie do zrobienia. Drożdżowe ciacho moim zdaniem najlepiej smakuje z borówkami i oczywiście z obowiązkową kruszonką :) Składniki(blaszka23/33): ciasto: kostka drożdży rozkruszonych, cukier 1 szklanka, olej ok 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, jajka roztrzepane 4 szt, mąka pszenna 4,5 szklanki, kruszonka(...)mąka pszenna 100 g, cukier 100 g, masło 100 g, dodatkowo: borówki 30 dag, Sposób przygotowania: Wszystkie podane składniki na ciasto wkładamy do miski według kolejności tak jak jest na liście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy borówki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców
kulinarne odsłony patijego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na niskich obrotach. Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt studzimy WARSTWA SEROWA I Na początek do miski dajemy żelatynę i wrzątek-dokładnie(...)Odstawiamy do wystudzenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy maliny dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki by zaczęło to tężeć, wykładamy na stężałą masę serowo-kakaową. Ciasto odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, puszyste, kremowe. Sernik ten można zrobić z dowolnymi owocami dopasowując smak galaretki. Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukażdym daniem przy użyciu ciasta francuskiego, tak i z tym, pracy jest bardzo niewiele. Mam na myśli oczywiście gotowe ciasto francuskie 😉 Dzięki temu, kto wymyślił takie ułatwienie w kuchni! Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodkie lub wytrawne danie. Tym razem użyłam ciasta francuskiego do przygotowania małych, chrupiących kopert z nadzieniem ... z kaszanki. Wyszło baaardzo smacznie! Gwarantuję więc, że danie zasmakuje(...)wszystkim miłośnikom zarówno kaszanki, jak i ciasta francuskiego 😍 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2-3 kaszanki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek olej do posypania: kminek, czarnuszka, sezam do posmarowania: 1 rozkłócone jajko Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki kaszankę. Kiedy kaszanka się podsmaży przyprawiamy ją do smaku, a następnie
Walijskie Pichceniecukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę, sól, jogurt, oliwę umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i letnią wodę. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Składniki: 6-8 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę 100 g rozpuszczonego masła Przyprawy (rozmaryn, natka pietruszki, oregano(...)łyżeczka soli Wszystkie składniki nadzienia mieszam. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 0,4 cm, smaruję całą powierzchnię nadzieniem i kroję na paski o szerokości około 7 cm. Każdy pasek składam w harmonijkę (zdjęcia na końcu przepisu). Keksówkę długości 20 cm wykładam papierem i ustawiam w niej ciasno złożone paski ciasta. Chlebek odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, następnie smaruję
Słodki sentymentSezon na papierówki w pełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego(...)wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce
Waniliowe ImprowizacjeChwała temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie 😍👍👍👍 Można robić z niego takie cudeńka przy minimum nakładu czasu i pracy. Zawsze mam rezerwowo w lodówce 1 płat, i w razie nie zapowiedzianych wcześniej gości w kilka minut można wyczarować fajny deser czy pyszną, kolacyjną przekąskę. Na blogu zajdziecie wiele pyszności z wykorzystaniem ciasta francuskiego, a dzis zapraszam na kolejną 😋 Składniki(...)duże szt) 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (375 gr) ok 400 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka ok 150 g sera żółtego typu mozzarella 1 jajko do posmarowania ciasta odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania warkoczy Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki
Walijskie PichcenieCurd z czerwonej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki
Słodki PomysłZnacie ciasto „Lodowiec”? Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie. Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną
Smaki Na Talerzucukru 30 g mąki Przygotowanie: W naczyniu pokruszyć drożdże, dodać cukier, cukier wanilinowy i ciepłe mleko. Odstawić na 10 min. Dodać żółtka, masło, mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W osobnej misce jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto wyłożyć na prószony blat(...)rozwałkować na grubość ok 0,5 . Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym, aż pojawią
Niezły MłynekKremówka błyskawiczna , kremówka na tak zwaną ostatnią chwilę. W niecałą godzinę mamy pyszne ciastka z kremem budyniowym. Kremówki z „półproduktów”, oczywiście jeżeli mamy czas, proponuję przygotować samodzielnie ciasto francuskie i krem . 2 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście najlepsze jest ciasto francuskie z masłem), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 14 g żelatyny, cukier puder do posypania ciasta. Ciasto upiec według(...)gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Budyń zacząć ubijać, powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę. Ubijać, aż masa zrobi się pulchna. Masę wyłożyć na upieczony płat ciasta francuskiego i przykryć drugim płatem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
królestwo garówmojej stronie znajdziecie już przepis na to ciasto w wersji z biszkoptem. Teraz mam dla Was propozycję na to samo ciasto, ale bez pieczenia. Pyszne i efektownie wyglądające ciasto zachwyci każdego swoim smakiem. Herbatniki, krem budyniowy, biszkopty a całość dopełnia polewa z mleka w proszku. Przepis jest bardzo prosty, ciasto uda się każdemu :) Przepis na to ciasto w wersji(...)klik. Wykonanie kremu budyniowego krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube--> kliknij tutaj . Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki na krem budyniowy: (blacha kwadratowa
Zrób to smacznie