Super szybkie i pyszne tartaletki z ciasta francuskiego z pomidorkami i ziołami. Smakują podane na ciepło lub zimno. Idealne na przystawkę lub podwieczorek. Możesz posypać je świeżymi ziołami, podawać z sosami, np. czosnkowym lub sosem tzatziki . Do tartaletek możesz dodać kolorowe posiekane oliwki, kapary, czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Tartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka(...)przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad. Tartaletki z pomidorami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 małe jajko 100 g tartego żółtego sera 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Odmierz 100 g żółtego sera i zetrzyj na tarce
Zasmakuj KuchniProste, sezonowe ciasto z rabarbarem i maślaną kruszonką. Najlepsze zaraz po upieczeniu gdy ostygnie. Jest wilgotne, niezapychające i bardzo puszyste. Idealne na słodki poczęstunek. Blaszka takiego ciasta znika bardzo szybko. Gdy ktoś nie lubi rabarbaru może zamienić rabarbar na truskawki, maliny czy borówkę. Takie ciasta są najlepsze. Skusicie się ? Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka(...)Szczypta soli 35 dag świeżego pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 8 dag mąki tortowej 5 dag cukru 7 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku, zmniejszyć obroty miksera do minimum, wsypywać partiami mąkę tortową wymieszaną z proszkiem
Wanilia i Kardamonnieco dłuższej przerwie zapraszam na kolejne słodkości, tym razem znane i lubiane ciasto pleśniak, ale w wersji bardziej fit. Zrobione z mąką orkiszową i kukurydzianą, ale można też zrobić je w wersji całkiem bezglutenowej i użyć np. mąki gryczanej. Ciasto robiłam w małej formie, więc jeśli chcemy, żeby było większe to polecam podwoić ilość składników. Składniki(...)forma 21 x 21 cm): Ciasto kruche: 3 żółtka 180 g mąki orkiszowej, 75 g mąki kukurydzianej 30 g oleju kokosowego (w formie stałej) lub masła 3 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 5 białek 4-5 łyżek ksylitolu 250 g dżemu z czarnej porzeczki 100% (bez cukru) Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać
Healthy food explorerPyszne ciasto maślano - śmietanowe z rabarbarem, w okresie wiosennym polecan to ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła ( temperatura pokojowa ) 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mąki pszennej, tortowej ( szklanka zawiera 130 g mąki ) 500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru(...)zimnego masła 4 łyżki cukru 4-5 łyżek mąki tortowej PRZYGOTOWANIE : Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem. mieszamy i odkładamy na czas wykonywania ciasta. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodajemy jajka, śmietanę i dalej ucieramy. Po chwili wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąki. Miksujemy aż składniki się połączą. Formę o rozmiarze 25/30 cm smarujemy masłem
Kulinarne Fantazje Marioliciepłego mleka 30 g czekolady gorzkiej 7 g drożdży instant 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli jajko do posmarowania Wykonanie Gorzką czekoladę pokroić w kosteczkę. Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę by ciasto ładnie wyrosło. Ciasto rozdzielić na 12 części i uformować na kształt bułeczki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia
Alle Dobre!Sezon na rabarbar trwa, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta drożdżowego. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar = połączenie idealne. Składniki: - 40 g świeżych drożdży - 550 g mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki mleka - 200 g cukru - 70 g masła - 2 żółtka - 1 białko - 8 lasek rabarbaru Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1/2 szklanki(...)ciepłego mleka. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, ciepłe mleko oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aż całe masło się wchłonie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach
Zainspirowana w kuchniCiasto fajne, coś jak kruszonka. Bardzo proste i szybkie ciasto. Zdjęcia nie są piękne, ale ciasto polecam. Nie miałam zbyt dużo czasu na zrobienie pięknych zdjęć. Musicie mi zaufać że ciasto jest godne spróbowania. Wykonanie niezwykle łatwe – kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie podzielić na trzy równe części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)startych jabłek. Na tym rozsypać drugą część suchych składników, rozłożyć pozostałe jabłka i ponownie składniki suche. Na wierzch rozłożyć wiórki masła. Piec 60 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasto można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego
Kuchnia PokoleńSzybki placek z jabłkami to bardzo proste do zrobienia ciasto, którego smakiem możecie cieszyć się od razu po upieczeniu. Samo mieszanie ciasta zajmuje 5 minut, nie potrzeba nawet miksera, 55 minut pieczenia, czyli po godzinie ciasto jest gotowe. Wilgotne, puszyste wewnątrz, z dużą ilością jabłek na wierzchu. Idealne dla niespodziewanych gości, zawsze się udaje. Owoce na wierzchu można zmieniać dowolnie(...)placek upiekłam w multicookerze Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer , który mam już od jakiegoś czasu. Przygotowywałam w nim już wiele potraw, zup, doskonale radzi sobie z pieczeniem ciast, a pieczone w nim ziemniaki czy kurczak wychodzi obłędne. Czym właściwie jest multicooker Instant Pot Pro oraz o jego specyfikacji możecie poczytać w jednym z moich postów ( klik ). Szybki placek
Zrób to smacznieMielonka w cieście to super pomysł na smaczny obiad na każdą kieszeń. Przygotujesz je z kilku plastrów mielonki i składników na ciasto, które przeważnie mamy w lodówce. Mielonka w cieście świenie smakuje w towarzystwie surówki i ziemniaków, może stanowić sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. składniki na 5 sztuk ( szklanka 250 ml ) 5 plastrów mielonki 1 szklanka(...)wsypujemy mąkę, dodajemy mleko oraz jajka, następnie wsypujemy przyprawy: czosnek granulowany, słodką paprykę, wędzoną paprykę, dodajemy również odrobinę soli oraz sporą ilość pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Pokrojone plastry mielonki zanurzamy w cieście i od razu smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażoną mielonkę zdejmujemy z patelni i odsączamy
Smakowite DaniaZapiekanki są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek znalezionych podczas sprzątania lodówki. Dzisiejsza propozycja jest tego doskonałym przykładem 😀 W planie było przygotowanie francuskiego kiszu, ale nie przepadam za ciastem, którego Francuzi używają jako blatu. Postanowiłam więc wykorzystać gotowe ciasto filo, które zazwyczaj mam w zapasie na tzw. "czarną godzinę". W zapiekance sprawdza się znakomicie, bo nie jest twarde i łatwo się(...)kroi, a przy tym po dobrym zapieczeniu daje kruchość i dodatkowy smak potrawie. Do pieczenia używam blachy o boku zbliżonym do mniejszego wymiaru płata ciasta filo. Składniki : 4 płaty ciasta filo 4 jajka 200 g śmietanki 30% 50 g sera z niebieską pleśnią 250 g pieczarek mała cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonego estragonu łyżka kukurydzy
Weekendy w domu i ogrodziepudru szczypta soli 5 łyżeczek żelatyny 200 – 300 g owoców (np wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka(...)masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do piany cały czas miksujac. Powinna powstać biała, lekko płynna
Kulinarna Patilogiafaszerowane młodą pokrzywą , do których farsz przygotujecie w kilka minut, dlatego dziś w menu trochę słodyczy. Przed Państwem prosta i pyszna babka wielkanocna z dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Delikatne ciasto waniliowe przeplatane zielonymi wstęgami herbacianych warstw idealnie komponuje się z polewą z białej czekolady, filiżanką ulubionej kawy i rozkwitającą wiosną. Lekki herbaciany posmak przyjemnie wybija się na tle wanilii, towrząc(...)Sposób przyrzadzenia: 1. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. 2. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, mleko i ekstrakt z wanilii - miksuj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. 3. Do drugiej miski przełóż ok. 1/3 ciasta. 4. Do większej porcji ciasta dodaj herbatę Matcha w porszku i dokładnie wymieszaj. 5. Natłuść foremkę do babki i oprósz ją mąką
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNiesamowicie delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Przepis jest na blachę o wymiarach 36 x 28 cm Co potrzeba na ciasto: 120 g maki pszennej tortowej typ 450, 120 g cukru, 3 jajka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Co potrzeba na masę jabłkową: 6 średnich jabłek, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny(...)zwinięcia rolady. Rozprowadzamy jabłka równomiernie. W misce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do połączenia składników i spienienia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie mikserem. Tak przygotowane ciasto wylewamy na jabłka, delikatnie rozprowadzamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 30-35 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu na ciasto kładziemy nowy arkusz papieru do pieczenia
Bułka z ChlebemCiasto francuskie z salami, pomidorami i serem, to szybka wersja mini pizzy, które można przygotować zarówno dla niespodziewanych gości, jak również dla całej rodziny. Wierzcie mi, że taka przekąska zasmakuje każdemu. Standardowo czas pieczenia ciasta francuskiego, to 20 minut, ale w tej przekąsce mamy salami i pomidory, które są mokre, więc czas się wydłuża na 25 minut. SKŁADNIKI 1 duże(...)opakowanie ciasta francuskiego koncentrat pomidorowy 2 pomidory 8 plasterków salami 1 mała czerwona cebula 2 plastry sera 1 kulka mozzarelli oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory umyć i pokroić na plasterki. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Każdy plaster sera podzielić na 4 części. Ciasto francuskie rozwinąć
Passions hobbies life