mojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis nainspirowane lekturą, konkretnie powieścią Elif Shafak pt. " 10 minut i 38 sekund na tym dziwnym świecie ". Bohaterowie tej książki co jakiś czas zajadali się plackiem o nazwie börek, czyli ciastem, którego podstawą są cienkie płaty ciasta filo (turecka yufka) przekładane różnymi farszami. Mi w pewnym momencie ślinka pociekła, gdy Leila jadła börek z fetą i szpinakiem, więc postanowiłam przyrządzić(...)skutki działania szczawianów zawartych w szpinaku. Składniki (4 - 5 porcji): 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 100 g fety cebula łyżka płatków suszonego czosnku szczypta kminku sól pieprz 7 arkuszy ciasta filo jajko 400 g gęstego jogurtu 100 g masła olej do smażenia Szpinak rozmrozić na patelni. ciągle podgrzewając, odparować nadmiar płynu. Do szpinaku dodać 2 łyżki oleju, cebulę pokrojoną
Weekendy w domu i ogrodzienocach, nic tylko je robić :) Ptyś to lekki serniczek na zimno z nutą wiśni , który chowa się w puchatej biszkoptowej kołderce. Wierzch zdobią pyszne ptysiowe wydmy posypane cukrem pudrem. Ciasto bardzo delikatne, wiosenne i przyjemne wizualnie. Blaszka 22 x 25 cm. Post powstał we współpracy z marką Brześć ,która produkuje przepyszne ptysie do nadziewania, ale nie tylko:) - sprawdźcie sami. Składniki
Domowe ciastaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanoc tuż tuż.. Wiele z Was myślami już na pewno jest na pewno na etapie wielkanocnych porządków oraz świątecznych wypieków. Zastanawiacie się jakie ciasta wielkanocne powinny pojawić się na Wielkanocnym stole w te święta? Babka , mazurek to obowiązek, a może macie ochotę na jakieś inne smaczne wypieki? Wybór należy oczywiście do Was. W dzisiejszym wpisie zaproponujemy(...)pysznych propozycji na ciasta Wielkanocne, które z pewnością Wam posmakują! 1. Kolorowa Chmurka Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śmietanowiec Przepis na: Alledobre.pl 3. Ciasto Cappuccino Przepis na: przyslijprzepis.pl 4. Pijana śliwka Przepis na: zjemto.blox.pl 5. Ciasto “Wiśnia z makiem” Przepis na: zjemto.blox.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TOP 15 Przepisów na Ciasta Wielkanocne – Idealne na Świąteczny
Damusia.ploraz żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×25 cm – miara dna formy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez
Domowy Smak Jedzeniarozpływająca się w ustach cytrynowa babeczka;) Dzięki przewadze mąki ziemniaczanej i dodatkowi octu nie obsycha i spokojnie przetrwa kilka świątecznych dni:) Historia tego przepisu jest taka, że to jedyne ciasto jakie kiedykolwiek upiekł mój Tata. Prosiłam, błagałam- nie dał się przekonać do ponownego pieczenia więc przepis przejęłam:) Co więcej jest kilka wersji tego przepisu także w sieci. Polecam ! p { margin
Domowe ciastaWspaniałe połączenie kruchego ciasta i budyniu waniliowego. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy placki nawilgną od masy. Wierzch można posypać wedle uznania płatkami migdałowymi, kokosem lub wiórkami białej czekolady. Polecam to ciasto nie tylko na co dzień ale również na wyjątkowe okazje. Ciasto: 500g mąki pszennej 200g śmietany 18% 2 jajka 125g masła 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki(...)250g masła 250ml śmietany 18% 3 jajka kilka kropel ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl cukru płatki migdałowe i wiórki kokosowe do posypania Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec placki wielkości blaszki 20x30cm. Placki piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Krem: Mleko, cukier
Smakołyki Asicukier, cukier wanilinowy, kakao, wlać olej rzepakowy, mleko, wbić jajka i mikserem wszystko dokładnie połączyć na gładką masę. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać umyte, osuszone truskawki. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut do suchego patyczka. Z podanych składników utrzeć dość gęsty lukier(...)polać wierzch ciasta, w chłodnym miejscu wystudzić ciasto w formie - bardzo smaczne, delikatne i puszyste ciasto kakaowe z truskawkami, ciasto jest idealne na każdą okazję.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 30 g. kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka(...)cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę wymieszaną z kakao. Mieszaj intensywnie, najlepiej drewnianą
Delicious Placewszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 30 g. kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka(...)cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę wymieszaną z kakao. Mieszaj intensywnie, najlepiej drewnianą
Delicious Placemlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (polecam dłużej 2-3 godziny). Następnie wstawiam garnek (średnica 22-26 cm) do piekarnika i rozgrzewam(...)piekarnik do 250 stopni. Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę
Słodki sentymentFaworki kruche, maślane bo z dodatkiem masła. Bardzo fajne elastyczne ciasto, które idealnie się rozwałkowuje. Pyszne, mega cienkie bo takie lubię najbardziej. Spróbujcie a sami się przekonanie. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 75 g masła szczypta soli 7 żółtek 4 łyżki śmietany gęstej 18 % 3 łyżki spirytusu olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania(...)miski przesiewam mąkę, dodaję sól, miękkie masło, żółtka, śmietanę, spirytus. Ciasto wyrabiam robotem albo ręką. Swoje wyrobiłam najpierw w robocie, potem zagniatałam jeszcze w rękach. Im dłużej wyrabiane tym lepiej. Na końcu bije ciasto wałkiem około 5 minut. Ciasto dzielę sobie na mniejsze kawałki, lepiej potem się rozwałkowuje bardzo cienko. Moje ciasto jest bardzo elastyczne nie podsypuję mąką
wesoła kuchniapieczenia łyżka spirytusu aby pączki nie chłonęły tłuszczu 2 łyżki śmietany 18% dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Zobacz jak zrobić pyszne pączki z mascarpone. Samo wykonanie ciasta na pączki, jak wspomniałam na wstępie, jest oczywiście banalnie proste. Wykonasz je z pewnością w kilkanaście minut. Krok 1. Łączę składniki na ciasto. Na zdjęciu gęste ciasto na pączki(...)wrzucam do miski i miksuję za pomocą miksera. Oczywiście dobrze na początku mąkę przesiać przez sitko i dobrze połączyć z proszkiem do pieczenia, tak aby równomiernie się rozłożył w cieście. Zapewni to ładny, okrągły wygląd naszym pączusiom. Krok 2. Formuję i smażę pączusie. W rondelku rozgrzewam olej (lub olej z dodatkiem smalcu). Za pomocą rąk zwilżonych w oleju, formuję
Ania gotuje