Pyszne kruche ciasto z pianką śmietanowo-budyniową z dodatkiem brzoskwini i gorzkiej czekolady. Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. Składniki (20x32cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche Pianka śmietanowa: 6 żółtek 1 niepełna szklanka(...)cukru 2 op. budyniu śmietankowego 700 g śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady 1 puszka brzoskwiń Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne mało i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. 2. W międzyczasie odsączone
Kuchnia domowa Anipodałam aromatyczny sos żurawinowy do pysznego wieńca wypełnionego po brzegi pieczonymi burakami i fetą. Słodko-pikantne pieczone warzywa nakropione kruszoną fetą, jak pierwszym śniegiem i otulone pysznie listkującym, maślanym ciastem francuskim, to pyszność sama w sobie! Pysznie wyważone smaki zwieńczone aromatycznym sosem żurawinowym, króry nadaje całości iście świątecznego klimatu :) To przekąska idealna na świąteczny stół, jeśli chcecie podać coś nietuzinkowego(...)jednocześnie wpisującego się w klimat. Wspaniale sprawdzi się również na zimowe wieczory i spotkania z przyjaciółmi :) Świąteczny wianek z burakami, fetą i sosem żurawinowym Potrzebujesz: 1 op. ciasta francuskiego 800g buraków 1 czerwona papryka 2 cebule 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 gałązka rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie) 60g sera feta
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmakiem. Wszystko dzięki dodatkowi sera smażonego Frąckowiak , który wspaniale wzbogaca smak farszu. Koniecznie spróbujcie. Takie drożdżowe rożki wspaniale smakują same lub jako dodatek do domowego czerwonego barszczu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Na farsz(...)mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki (stopniowo, niewielką ilość). Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy
Słodkie okruszkimoje ulubione serniki :) Poniżej znajdziecie linki do przepisów na moim blogu, no i oczywiście wykonanie krok po kroku. Zapraszam :* 1. Makowe roladki w masie serowej 2. Sernik cygański 3. Ciasto Jubileuszowe 4. Sernik z orzechami i brzoskwinią 5. Sernik pieczony z polewą 6. Sernik 3 Smaki 7. Sernik z rosą 8. Sernik waniliowo pomarańczowy 9. Sernik(...)Przekładany ciastem makowym 10. Sernik Zebra 11. Sernik Orangina 12. Sernik Oreo 13. Sernik z kulkami orzechowymi Smacznego
Domowe ciastakawowego pobudzenia, więc dziś coś w przeciwnym kierunku: cytrynka- czyli owocowe orzeźwienie :) Ten przekładaniec w formie tortu jest bardzo delikatny- będzie smakował nawet dzieciom. Ma w sobie coś z ciasta Venus, ale jest zdecydowanie bardziej kremowy, wilgotny i subtelnie owocowy. Cytrynowy biszkopt nasączony ponczem herbacianym earl grey, przełożony prostym malinowym kremem i posypany prażonym kokosem będzie zdecydowanym faworytem w kategorii
Domowe ciastaProponuję dziś przepis na proste i szybkie ciasto i jakże pyszne - placek z jabłkami babci Jasi - to jest przepis sprzed lat, z PRL'u - z czasów mojego dzieciństwa, a ciasto fantastyczne. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne , nawet na drugi dzień, serdecznie polecam. Jak każdy przepis z PRL'u i ten był na bazie margaryny, a ja oczywiście zamieniłam
Kawa z mlekiemPuszyste i wilgotne, nic nie zapychające ciasto na białkach, z cytrynowo makową nutą, polane polewą z białej czekolady, bardzo łatwe do przygotowania i często u mnie pieczone gdy mam nadmiar białek po pieczeniu szarlotki. Dobrze sprawdzi się również na świątecznym stole dla osób które nie lubią przekładanych ciast. Przepis sprawdzony i zawsze się udaje. Polecam. Keksówka o wymiarach(...)proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać rózgą od miksera dodaać otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość wymieszać bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do wyłożonej pergaminem keksówki. Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczony studzić przy uchylonych
Wanilia i KardamonJesienny sernik z gruszkami. Jest kremowy z chrupiącą kruszonką. Nie ma dużo pracy przy serniku. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę powiedzieć że serniki wszelakie to mogę jeść prawie codziennie. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyki kakao, szczypta soli 3 żółtka 200 g masła zimnego 2/3 szklanki cukru(...)śmietanki 30 % 4 jajka 150 g cukru pasta waniliowa lub cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżka soku z cytryny, skórka otarta z cytryny 1 kg gruszek Ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, kakao,cukier,pokrojone masło zimne, żółtka, sól. Ciasto zagniatam krótko rękoma albo zagniatam robotem. Dziele na dwie części, wkładam do zamrażalnika
wesoła kuchniaBardzo smaczne i wilgotne ciasto przekładane kremem maślanym z warstwą orzechowej chrupiącej bezy i konfitury wiśniowej. Nie jest to trudne ciasto do wykonania, raczej czasochłonne. Polecane na wszelkie imprezy i uroczystości rodzinne. Dobrze sprawdzi się także na świątecznym stole. Klasyka z lekkim twistem. Ciasto na blaszkę 25/30 cm Kakaowy biszkopt: 6 jajek 18 dag cukru(...)kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masy jajecznej i wmieszać delikatnie szpatułką lub mieszadłem od miksera. Robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec około 30-35 minut w temp 175*c na grzaniu góra dół. Gorący biszkopt po wyjęciu z piekarnika , z wysokości około
Wanilia i KardamonDawno nie było u mnie ciasta drożdżowego , a jak już zapewne wiecie, jestem jego ogromną fanką. Dlatego też dla zaspokojenia swojej zachcianki upiekłam zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym . Pracy przy nich niewiele, a smakują wyśmienicie. Takie bułeczki to mój faworyt na obecne chłodne, ponure wieczory. Zamiast masła czekoladowego można tu użyć masła orzechowego, masy serowej czy makowej(...)łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić
Zrób to smacznie