ciasto - 164325 przepisów (strona:2151/10955)

Cynamonki wg Aleex 111

kolekcji Thermomixa (TM) trochę mnie zaskoczył. No dobrze, zaskoczył mnie na tyle, że postanowiłam po raz kolejny zrobić te drożdżowe zawijaski. Czym się zdziwiłam? Przede wszystkim tym, że ciasto przygotowuje się bez dodatku jajka. Zastanawiałam się, jak to będzie smakować? I wiecie co? Smakuje świetnie. Nie tylko w dniu wypieku, ale także następnego dnia. Polecam do wypróbowania tę wersję(...)cukru  • 25 g świeżych drożdży  • 420 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu  • 1 szczypta soli  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta  Sposób przygotowania:   1. Do rondelka włożyć 120 g masła pokrojonego na kawałki, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewać do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia

W mojej kuchni
Szybki SERNIK gotowany bez pieczenia z kawową nutą-pyszny i kremowy +FILM 139

pieczenia na biszkoptach, które nasączamy kawą. Sernik ma więc pyszny kawowy posmak.  Wystarczy zrobić masę i przełożyć ją biszkoptami i gotowe. Polecam gorąco, łatwe, pyszne, ładnie wyglądające ciasto z którym każdy sobie poradzi.  Zapraszam też na film na moim kanale YouTube :)  SKŁADNIKI  *blaszka 25x35cm* *używam szklanki 250ml*  MASA SEROWA - 200g masła - 1 kg sera(...)250ml - 3 jajka - 3/4 szkl cukru - łyżka mąki ziemniaczanej  -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka DODATKOWO  - okrągłe biszkopty ok 700g - kakao do oprószenia ciasta KAWA DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 300 ml ciepłej wody Kawę zalewamy woda, mieszamy W miseczce mieszamy 250ml mleka , 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makowiec z nutellą 112

Niezawodny, smaczny i bardzo prosty przepis na pyszne ciasto makowe z nutellą. Ten szybki keks makowy przełożony nutellą to świetny wypiek na święta i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto makowe z tego przepisu jest niesamowicie wilgotne, delikatne i aromatyczne. Robi się je naprawdę bardzo łatwo, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Takie ciasto makowe(...)dodatku nutelli. Upiec i zostawić jest równie smaczne. Ja postanowiłam je nieco udoskonalić i przełożyłam je odrobiną słodkiego kremu czekoladowego. Moim zdaniem smakuje super. Zapraszam na przepis. CIASTO MAKOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS Składniki 160 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 180 d suchego maku 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku

Przepiski.pl
Stefanka bez pieczenia 101

Bardzo łatwe i szybkie ciasto to musi być stefanka bez pieczenia Tym razem przepis pochodzi ze starego zeszytu, ale nie mojej Mamy, tylko Mamy Pani Ewy. Dziękuję za podzielenie się takim skarbem, a Was zapraszam po przepis Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 250 g masła 2 łyżki kakao(...)ciastek (4 x 4 ciastka). Na ciastka wykładam połowę czekoladowej masy, na masę kolejne ciastka 4 x 4. Czynności powtarzam na zmianę z masą waniliową. Kończę ciastkami i odstawiam ciasto do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin. Teraz mogę przygotować polewę. Składniki na polewę: 100 ml śmietanki 30% 90 g czekolady 1 łyżka miodu Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam

Słodki sentyment
ciasto ucierane kawowe ze śliwkami... 107

palmę i utrzeć mikserem do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki mikserem,nie za długo. Do ciasta wsypać kawę rozpuszczalną instant, użyłam kawę orzechową i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Formy silikonowe: torownica 24 cm i keksówka 22 cm (do pracy męża) , do foremek wyłożyć(...)ciasto, wygładzić wierzch, na wierzchu gęsto poukładać połówki śliwek skórką do dołu, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół koło 55 minut, w formach ciasto wystudzić, prze podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, lekkie, ciasto ucierane z dodatkiem kawy orzechowej i śliwkami, ciasto jest jest łatwe, szybkie i na każdą okazję.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Mozaika 111

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lekkie ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem i dodatkiem różnokolorowych galaretek. Pyszne i lekkie. Idealne połączenie smakowe, któremu nikt się nie oprze. Poza tym ładnie się prezentuje na stole, dlatego sprawdzi się na różnych spotkaniach domowych. Na pewno zaskoczy niejednego gościa. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Mozaika- składniki: SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek rozmiar(...)galaretka cytrynowa 100 ml gorącej wody 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g 3 łyżki cukru pudru DODATKOWE SKŁADNIKI: 4 galaretki w różnych kolorach cukier puder do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Mozaika – wykonanie: Przygotowujemy biszkopt. białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy kolejno cukier. Miksujemy, aż się rozpuści

Olcia gotuje!
Ciasto Biskup 107

Pyszne warstwowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na wszelkich rodzinnych uroczystościach, w tym na spotkaniach świątecznych :). Puszysty biszkopt, warstwa galaretki z dżemem porzeczkowym, pyszny budyniowy krem i beza kokosowo-makowa. Wszystkie smaki wspaniale ze sobą współgrają, czyniąc to ciasto wyjątkowo smacznym i niebanalnym. Choć jest trochę czasochłonne, to uważam, że absolutnie warte przygotowania. Jestem pewna, że gdy raz je spróbujecie(...)wyczerpania cukru. Dodać wymieszane z proszkiem i octem żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Następnie wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia skladników. Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć

Opowieści z piekarnika
Serniczek Tiramisu 424

proszku) *** *** Całość miksujemy razem do połączenia się składników *** *** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy *** *** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik(...)stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach *** *** Przygotowujemy wierzchnią warstwę tiramisu. Zaparzamy kawę, dodajemy likier i odkładamy

Blog z Apetytem
Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! 613

czas, na przykład zamrażając w jednym pojemniczku mięso, które nam zostaje z obiadów. Następnie gdy uzbiera nam się większa ilość, wyjmujemy pudełeczko, rozmrażamy i mielimy całość.     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka(...)przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje *** *** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz masło pokrojone w kosteczkę, mieszamy *** *** Dodajemy żółtka oraz całe jajka i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie

Blog z Apetytem
Pan d'arancio - Włoska babka pomarańczowa 114

nasionami!  Oczywiście oznacza to, że musimy poszukać pomarańczy „bio” nie pryskanych ani nie woskowanych. Na szczęście dzisiaj jest to u nas coraz łatwiejsze. Dzięki takiemu dodatkowi otrzymujemy ciasto wilgotne, cięższe niż klasyczna babka piaskowa, słodkie a jednocześnie wytrawne pomarańczową goryczką.  Zapewniam, że kiedy poczujecie aromat, rozchodzący się podczas pieczenia, aromat nieporównywalny z żadnymi cukierniczymi syntetykami, zrozumiecie co mnie(...)przepisie zauroczyło. 😘 A tak na marginesie, jako ciekawostkę dodam, że w swojej najbardziej pierwotnej postaci, ciasto to było ciastem… śliwkowym  A teraz, cóż… Bierzmy się do roboty!  Poziom trudności : łatwe Czas przygotowania : ok 30 minut Czas wykonania : ok. 60 minut Składniki (na tortownicę 24cm): 1-2 pomarańcze (łącznie ok 300g) koniecznie „bio” – nie mogą być pryskane anie woskowane

Pasta Po Polsku
Piernik ptasie mleczko 1025

deser, który będzie hitem na świątecznym stole. Delikatny i wilgotny piernik z dodatkiem dżemu porzeczkowego, a na nim lekka i puszysta pianka ptasie mleczko wykończona polewą czekoladową. Ciasto jest przepyszne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na piernik ptasie mleczko zaprezentuję Wam poniżej. Po zapoznaniu się z nim przekonacie się sami, że ciasto jest(...)Śmietankę kremówkę, kakao, masło oraz cukier przekładamy do rondelka, całość podgrzewamy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, wlewamy do polewy i mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Piernik ptasie mleczko pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
pyszne ucierane ciasto śliwkowe... 177

mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wygładzić wierzch. Śliwki opłukać pod zimną wodą, przekroić na pół i usunąć pestki, układać gęsto na cieście, piec(...)nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - ciasto ucierana z nutą smaku rumowego ze śliwkami jest idealnym deserem na każdą okazję, ciasto jest doskonałą bazą do wielu owoców..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto biszkoptowe z delikatną pianką+ film 153

Ciasto biszkoptowe z delikatną pianką to znakomity pomysł na każdą okazję, może stanowić również pyszny smakołyk na podwieczorek do popołudniowej kawy. Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, tanie i smaczne, idealne na każdą kieszeń.     składniki na tortownicę 26 cm biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1/2 szklanki mąki pszennej ( szklanka(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy

Smakowite Dania
Ciasto orzechowe z musem jabłkowym 114

Ciasto orzechowe z musem jabłkowym to idealny pomysł na smaczny deser na różnego rodzaju domowe uroczystości. Będzie świetnym pomysłem na coś słodkiego, kiedy odwiedzi nas rodzina, czy znajomi. Artykuł Ciasto orzechowe z musem jabłkowym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Tartaletki z jabłkami, wiśniami i musem malinowym | Deser na Halloween 92

jabłkami i wiśniami, podane z musem malinowym będą dobre na każdą okazję, ale gdy nadamy im nieco mrocznej charakteryzacji, świetnie sprawdzą się na imprezę z okazji Halloween lub Andrzejek. ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka gęstego jogurtu nadzienie: 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka wiśni bez pestek(...)kasza manna do posmarowania i wysypania foremek Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margaryną, po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (60% i 40%) i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Jabłka ścieramy na plasterki i mieszamy je z wiśniami, cynamonem i cukrem waniliowym. Wysmarowane tłuszczem

Mienta blog