rodzinną więc z wielką chęcią przygotowaliśmy ją również dziś. Prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna! Świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy. Ciasto na pizze jest uniwersalne, więc przygotowując je równie dobrze możecie ułożyć na nim swoje ulubione dodatki. PRZEPIS PIZZA Z KIEŁBASĄ ŻYWIECKĄ Składniki na 2 duże sztuki lub 4-6 małych(...)ciasto: 500g mąki 5 dag drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 100g kiełbasy suchej żywieckiej w plasterkach 1 papryka żółta 1 cebula ser żółty
Dorota SmakujeJeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie przemieszaj za pomocą sylikonowej łyżki. Gotową masę przelej na wcześniej upieczony spód. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40 minut. Ciasto odstaw do ostygnięcia (nie przejmuj się środek będzie nadal się kołysał i tak powinno być). Ostudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Dekoracja Śmietanę ubij
Niezły Młynekłyżki mąki (30 g) nieco ponad 1/3 szklanki wody (75 ml) pół szklanki cukru (110 g) laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki cynamonu 4 duże żółtka 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) Czas przygotowania : 20 minut + 10 minut pieczenia Liczba sztuk : 12 sztuk Przygotowanie Ćwiartkę szklanki mleka wlewamy do większej miski, dodajemy do niej mąki i dobrze mieszamy trzepaczką. Następnie resztę(...)następnie intensywnie mieszamy trzepaczką. Jeśli powstały grudki, masę można przelać przez drobne sitko . Następnie dodajemy do masy żółtka intensywnie mieszając. Im masa jest bardziej gorąca tym szybciej powinniśmy mieszać. Ciasto francuskie ciasno zwijamy w rulon (zwijamy je jego krótszą krawędzią, aby było grubsze i krótsze). Następnie ciasto kroimy na 12 kawałkó w, najlepiej zaznaczyć sobie nożem w których miejscach będziemy
WegePrzepistegoroczny Tłusty Czwartek przygotowaliśmy nowy przepis na faworki ze skyrem . Raz do roku lubimy zjeść te kruche ciastka, ale nie lubimy długiego procesu wyrabiania i ubijania wałkiem ciasta na faworki. W zeszłym roku sprawdził się przepis na faworki ze słodką śmietaną , zaś w tym roku hicior w postaci faworki ze skyrem . Ciasto na nie nie wymaga siły, wystarczy podczas jego(...)smażenia cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Na blat przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać żółtka, skyr oraz wódkę, zagnieść elastyczne ciasto. Ugniatać je kilka minut, od czasu do czasu składać je do środka. Ciasto ze skyrem owinąć folią spożywczą, wstawić od lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki
niecodziennikparyznajdziecie jogurt słodzony ksylitolem. Cały przepis na drożdżowe poduchy zawiera 1 łyżeczkę cukru i odrobinę cukru pudru do posypania. Myślę, że to fantastyczny przepis fit na słodko Składniki na ciasto na około 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ksylitolu 250 ml letniego mleka 60 g masła 1 szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski(...)przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczam masło. Do miski dodaję ksylitol, pozostałe mleko, sól i roztopione masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto musi być gładkie i tutaj doskonale sprawdzi się mikser Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na grubość około
Słodki sentymentCiasto czekoladowe typu murzynek, przygotowane na samych białkach oraz mleku zagęszczonym niesłodzonym, z dodatkiem czekoladowego proszku budyniowego. Wychodzi mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie - jeśli lubicie naprawdę słodkie ciasta to polecam dodać więcej cukru i/lub budyń z cukrem, a polewę zrobić z mlecznej czekolady. Konsystencję ma ciężką i zbitą - coś pomiędzy brownie a tradycyjnym murzynkiem. Jest naprawdę pyszne(...)myślę, że fani ciast czekoladowych będą zadowoleni :) Dużym plusem jest też prostota i szybkość wykonania - potrzebujemy zaledwie 15 minut i ciasto ląduje w piekarniku. Poza tym takie ciacho to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po innych wypiekach, np. pączkach czy faworkach. Składniki: 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 budyń
Kuchnia MagdaLenymleka, a ja wtedy właśnie takiego poszukiwałam przepisu. Chałkę upiekłam, a książkę polecam. Skorzystałam więc z przepisu Moniki, zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zamiast chlebowej pszennej typ 750 dodałam do ciasta mąkę pszenną typ 500. Chałkę przed pieczeniem możecie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub wodą, lub samym żółtkiem. Chałka po upieczeniu ma złoto brązową skórkę, delikatny miąższ, jest po prostu(...)miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki, oprócz żółtka i mleka, umieszczamy w misce. Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Tajemnice Smakuzdjęcie bardzo apetycznie wyglądającego pączka, a w poście podany był przepis. Właśnie jesteśmy po degustacji kilku pierwszych pączków z nadzieniem różanym i musimy przyznać, że bardzo nam smakowały. Wyrośnięte ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu z łatwością w części krążków zamknęliśmy owocowe nadzienie. Osobom niedoświadczonym w pieczeniu pączków polecamy usmażyć same wyrośnięte drożdżowe krążki, a po ich wystygnięciu nadziać(...)Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na białą masę. Przesiać do niej mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz dwie szczypty soli. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie – można je także wyrobić w robocie kuchennym, używając haka. Do ciasta wlać masło oraz spirytus, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Naczynie
niecodziennikparyciasta francuskiego można wyczarować wiele różnych, szybkich przekąsek zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Dziś mam dla Was propozycję na szybką przekąskę z ciasta francuskiego z serem i pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie zajmuje około 10 minut+ 15-20 minut pieczenia. Smaczna, szybka przekąska, która świetnie pasuje, by podać ją gościom podczas przeróżnych imprez i spotkań. Składniki na około(...)ciastek francuskich: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 1 jajko * około 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * kilka pomidorków koktajlowych * sól, pieprz do smaku * odrobina ziół prowansalskich do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 12 równych kawałków. Do miseczki wbić całe jajko, rozmącić je przy pomocy widelca. Każdy kawałek ciasta francuskiego posmarować jajkiem. Na wierzch
Zrób to smacznieskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego twarda marmolada 1 jajko opcjonalnie: cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na kwadraciki ok. 5×5 cm. Na środku każdego nakładamy po trochę marmolady i sklejamy dwa naprzeciwległe rogi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w ok. 180 st. C na złoty kolor. Przed podaniem opcjonalnie możemy oprószyć
Domowy Smak JedzeniaMamy karnawał i zbliżający się tłusty czwartek, ale dziś będzie lekko i bez tłuszczu. Miękkie marchewkowe ciasteczka z jabłkiem, do tego oczywiście mój ulubiony cukier puder cynamonowy. Składniki: ciasto 350 g startej odsączonej marchewki 250 g mąki pszennej (dodatkowa ilość do oprószenia blatu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 130 g zimnego masła nadzienie(...)oprószenia po upieczeniu Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ósemki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny. Na stolnicy umieść składniki na ciasto i ugnieć. Ciasto podziel na 4 części i każdą osobno rozwałkuj na kwadrat o grubości ok 3 mm i podziel na mniejsze kwadraciki ok 5 cm x 5 cm. Na środek
Niezły Młynekwyróżnia to miejsce? Wyroby są: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: Ciasto na drożdżowe pierogi: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru mała szczypta soli 40 g miękkiego masła lub margaryny niepełna szklanka mleka 1 jajko(...)wszystko mieszamy. Do większej miski dodajemy mąkę, nasze rozrobione drożdże, 1 jajko, miękkie masło (lub margarynę) i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Podczas wyrabiania dłoń podsypujemy mąką, tak by ciasto przestało się kleić. Mąki nie dodajemy zbyt dużo, by ciasto nie było za twarde. Ciasto odstawiamy
Słodkie okruszkiLuty to miesiąc miłości, a więc i w naszej słodkiej serii na blogu nie może zabraknąć przepisów pełnych miłości. Zaczynamy od pysznego ciasta bez pieczenia, do zrobienia w kilkanaście minut. Kruchy spód , w tym przypadku z płatków kukurydzianych połączonych z czekoladowym kremem przykryty słodką, truskawkową pianką i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze. Kod: SYLWIA2020 rabat(...)Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka, mieszamy. Na ciasto bardzo delikatnie wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Ja zrobiłam to dużą strzykawką – polecam! Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia
Ostra na SłodkoWyśmienity sernik z morelami i kruszonką. Przepis który dostałam od mojej teściowej. Stary przepis który od lat jest hitem każdej rodzinnej uroczystości. Prosty w przygotowaniu, po prostu pyszny. Ciasto które często gości na naszym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml) 1 szklanka cukru 125 gram margaryny lub masła(...)łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo u mnie duży słoik domowych moreli w syropie, możemy użyć rozdrobnionych brzoskwiń z puszki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka i rozdrobnioną margarynę/masło. Wszystkie składniki wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka. przygotowanie
Blog kulinarny S9.PLmleka 50 ml likieru migdałowego Polewa: 140 g masła 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 5-6 łyżek bardzo gorącego mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)niskich obrotach miksera do połączenia. Do masy wlać olej i dalej miksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt
Opowieści z piekarnika