ciasto - 163312 przepisów (strona:2153/10888)

Piernik na drożdżach 148

Przepyszny piernik, który nie wymaga leżakowania ani wyrastania jak to jest w przypadku ciast  drożdżowych. Ale jak to piernik, im dłużej postoi, tym jest lepszy;) Dlatego warto upiec go i przełożyć powidłami już na kilka dni przed podaniem.  Ciasto: 100 g drożdży świeżych 1 szkl cukru 7 jajek 3/4 szkl miodu 3/4 szkl oleju 350 g mąki pszennej(...)sody 2 op. przyprawy do piernika Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny słoiczek powideł śliwkowych płatki migdałów do posypania Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem, miodem, żółtkami i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać

Smakołyki Asi
Pączki twarogowe 125

Szybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał . Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć. Składniki na około 20 pączków: 1 ½ szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 60 g miękkiego masła 2 jajka 2 żółtka 300 g mielonego twarogu 1 szczypta soli Olej do smażenia Cukier(...)mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto

Słodki sentyment
Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem 115

jabłka: sok z 1 cytryny 1,5 szklanki cukru pudru 2 jabłka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem – przepis Zacznij od przygotowania ciasta. Rozpuść 70 g masła i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do większej miski, wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj sól, cukier, jajko i mleko. Na końcu dodaj roztopione masło, po czym(...)zagnieć ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne, ale nie klejące się. Następnie uformuj kulę, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Pozostaw, by chwile odpoczęło i w tym czasie rozpuść

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ślimaki 109

łyżka mleka 1 łyżka rumu 1 białko Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, dodaję masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Ciasto zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną część mieszam z kakao, mlekiem i rumem. Następnie obie części ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowuję(...)prostokąty takiej samej wielkości. Jeden prostokąt smaruję białkiem i kładę na niego drugi prostokąt, który również smaruję białkiem. Następnie od szerszej strony zwijam obydwa ciasta w rulon. Roladę odkładam na 30 minut do lodówki. Następnie roladę kroję w plastry o szerokości 5 mm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ślimaki piekę w 180 stopniach około 12 minut

Słodki sentyment
Ciasto choinka z mandarynkami i śmietaną 110

Połączenie biszkoptu kakaowego z mandarynkami i śmietaną sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie. Specjalnie dla syna ciasto przygotowałam w kształcie choinki. Na zdjęciu tego nie widać, ale wygląda to bardzo ciekawie. Trochę przesadziłam z ozdobami. Myślę, że czasami mniej znaczy lepiej, a u mnie jest za pstrokato. Ale najważniejsze, że smacznie ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 130 g cukru(...)jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać do jajek przez sitko i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nadzienie: Na dużej kartce papieru odrysować blaszkę. Następnie kartkę złożyć na pół

Passions hobbies life
Szybki makowiec z masy makowej 98

Szybki makowiec z masy makowej to ciasto, które piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale często również w ciągu roku. Dlaczego? Ponieważ uwielbiam wilgotny makowiec . I to ciasto właśnie takie jest! Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje mało czasu oraz długo zachowuje swoją świeżość. Możecie je swobodnie upiec na święta ze sporym wyprzedzeniem. Polecam! Szybki makowiec z masy makowej - składniki: (Tortownica(...)średnicy 26 cm lub forma 21 x 25 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g rodzynek 50g wiórków kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny:  150g cukru pudru 3-4 łyżki mleka

Di gotuje
BUCHE DE NOEL ROLADA POLANO 167

Rolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾  szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier

RAROSSA
Metrowiec 130

Metrowiec to ciasto, które jest w mojej rodzinie od lat, więc wreszcie postanowiłam spisać go i zostawić tu dla Nas i dla Was :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 400 g cukru pudru - 400 g mąki - 20 łyżek oleju - 10 łyżek ciepłej wody - 2 łyżki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  masa - 4 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru(...)dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao. Każde ciasto pieczemy w keksówce w 180 C przez około 30 - 40 minut. Gdy ciasto w piekarniku możemy zrobić krem. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W reszcie mleka mieszamy mąki

Zainspirowana w kuchni
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 209

kuchnia podkarpacka Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt(...)dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny i nie opada. Miodownik z jabłkami wymaga trochę pracy, ale to ciasto dość proste w wykonaniu, za to bardzo smaczne. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Brzozowska” w 2014 roku.  Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki: Placki miodowe 25x35 cm (składniki na 2 placki

Trzeci talerz
ciasto czekoladowe z delicjami 342

sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy w dwóch turach do puszystej masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony przekrawamy(...)cukrem pudrem na gęstą masę. 2-3 łyżki kremu odkładamy. składniki na nasączenie biszkoptów: ok. 100 ml mocnego naparu kawy wymieszanego z cukrem i alkoholem do smaku wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta nasączamy wykładamy 1/2 cz. kremu. Układamy delicje namaczane w nasączeniu. Na delicjach rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Układamy biszkopt, który również nasączamy. Wierzch smarujemy odłożonym kremem i polewamy polewą

Domowy Smak Jedzenia
ROLADA MAKOWA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 104

jeden raz! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio : świetnym dodatkiem smakowym okazał się migdałowy aromat w proszku – dzięki niemu masa makowa zyskała piękny migdałowy zapach! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) : CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże –13 g * śmietana kwaśna 18% – 45 g * cukier – 75 g * sól – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * żółtko L – 1 szt * roztopione ciepłe(...)skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ! – aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ! * bułka tarta – 1 łyżka * białko L – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru, rozcieramy. Dodajemy śmietanę, 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki

Ostra na Słodko
Tradycyjny makowiec – składany 113

Prosty przepis na mięciutki, wilgotny tradycyjny makowiec – składany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole. To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko z tego(...)prostego placka zmontować makowiec warstwowy na biszkopcie. Polecamy również inne nasze przepisy na pyszne bardzo proste w wykonaniu ciasta. Min. seromakowiec na herbatnikach , ciasto piernikowe z pysznym kremem mlecznym, delikatne ciasto „pijak” bez pieczenia , oraz sernik z białą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii miód amaretto

Kuchnia Na Wypasie
piernik wg s. Anastazji 119

cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miód, śmietanę, wodę oraz wymieszane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą wąskiej keksówki. Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-60 min. Wystudzony piernik

Domowy Smak Jedzenia
Piernik last minute z kremem grysikowym 142

zdążył nastawić ciasta na piernik dojrzewający? Nic straconego moi Mili, bo mam dziś dla Was pyszny przepis na piernik last minute dla spóźnialskich. Spokojnie możecie upiec to ciasto dosłownie na ostatnią chwilę, a potem przełożyć pysznym kremem na bazie kaszy manny i gotowe! Oczywiście można go też nie przekładać tylko polać lukrem lub polewą czekoladową.   Piernik last minute(...)Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Teraz wsypujemy suche składniki i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy przez 5 minut w  formie, po czym przekładamy na kratkę. Gdy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowa pianka z jagodami 128

Zawsze doskonałe ciasto, puszysta budyniowa pianka w doskonałym kruchym cieście.    Ciasto : mąka pszenna 425 g cukier puder 100 g masło lub margaryna 250 g 5 żółtek proszek do pieczenia 2 łyżeczki szczypta soli Pianka budyniowa : 5 białek cukier puder 1 szklanka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe olej rzepakowy 100 ml 1 opakowanie jagód mrożonych lub innych owoców(...)pieczenia. Do sporej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia,cukier puder,żółtka,szczyptę soli,dodać pokrojoną margarynę i wymieszać mikserem. Masę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Potem podzielić je na dwie części w proporcji 2:3,zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić

Smaczne moje