ciasto - 164325 przepisów (strona:2153/10955)

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI 121

Ciasteczka francuskie z budyniem są pyszne i bardzo proste w wykonaniu.Smakują także dzieciom-przetestowane na moich synach ;).bardzo polecam zrobić te ciasteczka każdemu. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego brzoskwinie z puszki 1 budyń waniliowy,śmietankowy lub kokosowy 400ml mleka 2 łyżki cukru 1 jajko cukier puder WYKONANIE Ciasto francuskie wyciągamy wcześniej z lodówki żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Przygotowujemy budyń(...)dwie łyżki cukru.Doprowadzamy do wrzenia wlewając mleko z wymieszanym proszkiem budyniowym.Mieszamy wszystko krotko ale energicznie.Budyń powinien zgęstnieć wtedy ściągamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.kroimy na prostokąty.W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C grzanie góra/dół. Na lewą stronę prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę budyniu

Mała w garnku miesza
Brownie z solonym karmelem 114

Mocno czekoladowe, bardzo wilgotne ciasto to deser wprost idealny na jesień :) Dzisiejsze brownie, na które przepis zostawiam poniżej, jest wyjątkowe. Oblane świetnie komponującym się smakowo słonym karmelem, posypane prażonymi pestkami słonecznika i śnieżnobiałym popcornem. Comfort food w najlepszym słodkim wydaniu :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj(...)minuty, aż będą jasne i puszyste. Do jajek wlewaj pomału rozpuszczoną czekoladę mieszając cały czas masę rózgą. Do masy z jajek i czekolady przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 21/25 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 20 minut, patyczek zanurzony w cieście może być nim oblepiony, ale ciasto

Delicious Place
Deserki truskawkowe 113

czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu – świeże owoce, wiórki(...)kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość

Słodki sentyment
Tarta Z Masą Z Mascarpone I Mleka Skondensowanego 338

Prosty przepis na tatrę z przepyszną masą od której ciężko się powstrzymać aby jej nie podjadać zanim wyłoży się na ciasto, na prawdę jest przepychota ;) Koniecznie wypróbujcie, będzie pasować na pewno do wszelkich murzynków, biszkoptów kakaowych czy kruchych ciast. Składniki na prostokątną blaszkę do tarty 30 x 10 cm ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki cukru(...)mascarpone (zimne) 200 ml mleka skondensowanego (zimne) 2 płaskie łyżeczki żelatyny dodatkowo: dowolne owocu (u mnie jagody z syropu) dżem z czarnej porzeczki (niekoniecznie) kakao do rozetek Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki lub zamrażarki aby szybciej się schłodziło ;) na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę

Gotowanie...to proste !
Szybki jabłecznik z kruszonką 130

kocham Polską Złotą Jesień. Te kolory, ten zapach palonych liści, spacery po lesie, zbieranie darów natury...po prostu ubóstwiam. Oczywiście darować sobie nie mogę, by nie popełnić mojego ukochanego ciasta, mianowicie jabłecznika. W każdej wersji zeżrę, pochłonę i łotewer...No i żeby nie było, koniecznie z renetki. Mus to mus! Do tego cynamon i rodzynki. Bez tych ostatnich przeżyć można(...)Wzgórza (banner jest po lewej stronie bloga). Miody są pierwsza klasa, gorąco polecam. Ci, którzy mają ochotę poczytać i zamówić zachęcam do powrotu na bloga po pyszny przepis na ciasto jabłkowe.              Składniki:       1 szt ciasta francuskiego 2 kg jabłek szarej renety 100 g rodzynków sułtańskich 5 łyżek miodu 2 płaskie

R'n'G Kitchen
Drożdżowki ze śliwkami i kruszonką 191

minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do większej miski wsypujemy pozostałą mąkę ze szczyptą soli, wbijamy jajka, przygotowany rozczyn i resztę mleka z masłem. Wszystko zagniatamy tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Następnie zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki na kruszonkę(...)mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Następnie przygotowaną masę dzielimy na 12 równych bułeczek. Z ciasta tego wyjdzie nam 12 drożdżówek. Układamy bułeczki w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie śliwki przekrawamy

Olcia gotuje!
Ciasteczka pieguski z czekoladą 216

pieczenia szczypta soli Przygotowanie 1. Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wbić jajko i dodać miękkie masło, cukier oraz sól. Całość zagnieść na jednolite ciasto. 2. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia czekolady z ciastem. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha

Alle Dobre!
Krucha tarta z truskawkami 115

pyszną kruchą tartę z truskawkami!  Dodatkowo krem budyniowy oraz galaretka i mamy wspaniały deser A Wy co najczęściej robicie z truskawek? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: pół kostki masła 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka śmietany Dodatkowo: 2 opakowania budyniu śmietankowego, pół kostki(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchą tartę z truskawkami: Do miski wsypujemy cukier, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy je dokładnie łyżeczką. Następnie dodajemy masło oraz żółtko. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy je na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, tylko, że dodajemy 3 szklanki mleka na dwa opakowania

Gotuj z Prezesem
Keks 111

przepis na najlepszy keks , taki z dużą ilością bakalii. Keks to niesamowicie proste w przygotowaniu i extra szybkie ciasto ucierane, które zrobisz w dosłownie jednej misce! Zrobienie tego ciasta zajmie jedynie 15 minut, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Pyszny, pachnący i długo zachowujący świeżość, taki właśnie jest keks . Do przygotowania keksa użyłam gotowej mieszanki bakalii. Jeśli natomiast nie lubisz rodzynek(...)wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2. Bakalie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta, tylko będą w całej jego objętości. 3. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu). 4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach

Gotuj z Prezesem
Galaretkowiec na biszkoptach + film 146

Galaretkowiec na biszkoptach na bazie jogurtu to znakomity pomysł na upalne dni, stanowi również pyszny smakołyk idealny dla najmłodszych. Galaretkowiec to bardzo smaczne, kolorowe i efektowne ciasto, którego składniki świetnie się ze sobą komponują tworząc doskonałą całość.     składniki na formę 26 cm x 26 cm 1 kg jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka 250 ml ) 4 łyżki(...)żelatyny 100 ml gorącej wody 4 kolorowe galaretki ( czerwona, pomarańczowa, zielona i niebieska ) dodatkowo około 25 małych biszkoptów 2 różowe galaretki na wierzch ciasta przepis Czerwoną galaretkę wsypujemy do talerza lub miski i rozpuszczamy ją w 200 ml gorącej wody. Tak samo postępujemy z pozostałymi galaretkami, niebieską, zieloną i pomarańczową. Galaretki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia , po czym wstawiamy do lodówki

Smakowite Dania
Kruche ciasto ze śliwkami 102

Klasyczne ciasto ze śliwkami - takiego jeszcze brakowało na moim blogu. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepłe podane do kawy lub herbaty.  Składniki (blaszka 20x30cm): Ciasto: 3 szklanki mąki typ 550 3 żółtka  200 g masła niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 18% 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa śliwkowa: 600-700g śliwek(...)węgierek odrobina cynamonu 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  2. Na cieście ułożyć śliwki wcześniej już wypestkowane. Śliwki ułożyć skórką do dołu. Lekko oprószyć je cynamonem i cukrem. 3. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na śliwki. Nakłuć widelcem. Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka z czekoladą 298

lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miękkie masło, cukier oraz sól. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Do ciasta przesypujemy posiekaną czekoladę. Ja wybrałam mleczną oraz gorzką, pół na pół. Możecie dodać samą mleczną lub samą gorzką, pod swój smak. Ciasto z czekoladą dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia. Za pomocą dłoni odrywamy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy za pomocą dłoni i przekładamy na blachę. Z podanych proporcji wyszło mi 16 ciasteczek. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Przepiski.pl