Przepis na ciasto ananasowiec jest stary jak świat, a przynajmniej - jak szary zeszyt z przepisami Mamy, w którym do tej pory Mama notuje przepisy warte wypróbowania. Ananasowiec to jedno z pierwszych ciast, które piekłam w młodości, stawiając pierwsze kroki w kuchni, mam więc do niego szczególny sentyment i z radością powracam do tego smaku. A smak wart jest grzechu - delikatny(...)spód, lekko słodki ananasowo - budyniowy krem i chrupiąca beza z kokosem. W ostatnim czasie to ulubione ciasto mojego synka. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) 1 puszka ananasów 1 - 1 1/2 szklanki wody 6 łyżek cukru
babka w formieciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną. Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru
Smaki Na Talerzuoraz fosforu i potasu. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę, którą zrobicie w zaledwie 20 minut. Kokosowa tarta z musem rabarbarowym to naprawdę pyszne i bardzo lekkie ciasto. Osłodzone oczywiście tylko owocami. bez cukru, bez słodzików. Czyli tak, jak lubię najbardziej Serdecznie polecam! Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji): 120g mąki kokosowej, 2 jajka, 2 łyżki gorącej(...)łyżki płatków migdałowych, odrobina oleju kokosowego i papier do pieczenia do wyłożenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie dodaj do niej jajka i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie zbite, to dodaj około dwie łyżki gorącej wody. Gotowym ciastem wyłóż formę. Ja foremkę wcześniej wysmarowałam delikatnie olejem kokosowym i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto można rozłożyć zwilżonymi
Natka Pietruszkisłodki symbol wiosny i jej rozkwitu w pełni, dlatego gdy go tylko zobaczyłam, zabrałam kilka tych smukłych przystojniaków do kuchni :) W złotym świetle zachodzącego, majowego słońca zalewałam rabarbar gęstym ciastem, by już po chwili przewrócić całość do góry nogami i rozkoszować się wiosenną słodkością. Ciasto ucierane to jedno z tych, które kojarzą się z domową przytulnością albo babciną kuchnią(...)słodkim dzieciństwem :) W takim cieście świetnie odnajdują się owoce sezonowe i na takie ciasto zapraszam Was dziś do słonecznej kuchni. Proste, pyszne i pełne rabarbarowych, soczystych cząstek. Idealne do wiosennej kawy! Im więcej rabarbaru na dnie blachy ułożycie, tym więcej słodkiego syropy uzyskacie po pieczeniu - u mnie niestety było go trochę za mało ale w przepisie podaję podwojoną porcję :) Odwrócone
Kuchnia w Słońcu Skąpanaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasta bez pieczenia to idealny pomysł na deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Będą także idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zdolności cukierniczych, lub po prostu nie lubią piec. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy, które są bardzo łatwe w wykonaniu a na dodatek bardzo efektowne i smaczne. Idealnie sprawdzą się także podczas upalnych dni, kiedy(...)chcemy dodatkowo nagrzewać swojej kuchni piekarnikiem. Mamy nadzieję, że poniższe przepisy skuszą Was do przygotowania czegoś nowego. Ciasta bez pieczenia pewnością posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! 1. Owocowy 3 bit Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Góra lodowa Przepis na: Alledobre.pl 3. Ciasto z masą krówkową Przepis na: KulinarnePrzeboje.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasta Bez Pieczenia
Damusia.plPoznaj mój sprawdzony przepis na bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Możesz je upiec z dowolnym nadzieniem. Składniki: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąc z lodówki: mleko, masło oraz jajka. Szklanka to pojemność 250ml. 550 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody(...)cukru duża szczypta soli łyżka cukru waniliowego 25 g drożdży świeżych (ewentualnie 7g suszonych) 200g nadzienia: ulubione powidła, marmolada, dżem lub czekolada Kaloryczność rogalików: 170 kcal. Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 60 minut. Czas pieczenia rogalików: 20 minut. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Krok 1. Przygotowuję rozczyn. Przygotowania rogalików rozpoczynam oczywiście od przygotowania rozczynu
Ania gotujeCiasto bananowe z ananasem to bardzo szybkie, proste i tanie ciasto. Na blacie leżał mi dwa dojrzałe banany, a w lodówce otwarta puszka z ananasami, więc postanowiłam że coś z tego upiekę Zamiast ananasa można dodać jabłko, gruszki, pomarańcza lub cokolwiek innego co akurat macie w domu i lubicie. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 9 kawałków (forma(...)mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką – przełożyć zmiksowane wcześniej składniki. Dodać pokrojone ananasy (można zostawić kilka kawałków do dekoracji) i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość łyżką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 9 cm x 28 cm), na wierzch włożyć pozostałe kawałki ananasa. Piec 20 – 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka
KuchniaWeDwoje.plEkspresowe ciasto – bardzo słodka tarta z mnóstwem orzechów i kajmakową masą. W smaku przypomina mi batona Snickers. Tarta wygląda bardzo apetycznie i zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom Czas wykonania: 1 h ( + czas chłodzenia) Ilość porcji: 10 – 12 kawałków Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki wody Masa(...)masa kajmakowa o smaku orzechowym 300 g orzechów włoskich 50 – 80 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Zagnieść ciasto na tarte. Wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem spód i piec 15 minut w 190 stopniach. Orzechy posiekać. Masę kajmakową troszkę podgrzać w garnku i wymieszać z orzechami (zostawić 3 – 4 łyżki orzechów). Masę rozsmarować na wystudzoną tarte i posypać resztą
KuchniaWeDwoje.pljest, aby do tego przepisu użyć odpowiednio dużej blaszki lub mniejszą proporcję składników. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 – 25 kawałków (forma 27 cm x 34 cm) Składniki: Ciasto: 250 g mąki 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 8 żółtek 6 białek(...)margaryny 370 g cukru (2 niepełne szklanki) 1 ½ budyniu waniliowego bez cukru 100 g wiórków kokosowych 250 ml śmietanki 30% kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (forma 27 cm x 34 cm) wysmarowanej papierem do pieczenia. Ser: Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać
KuchniaWeDwoje.plWuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe! Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 kawałki Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy). Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać kakao i całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Biszkopt
KuchniaWeDwoje.plBabka cytrynowa to prosty przepis na Święta Wielkanocne i nie tylko. Ciasto robi się bardzo szybko i jest przepyszne, słodkie i lekko kwaskowe. Polecam serdecznie! Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 cytryna (skórka oraz sok) szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryny Przytogowanie : Ubić białka z cukrem. Dodać żółtka. Wlać olej i sok z cytryny. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką ciasto. Ciasto przelać do formy. Piec 180 stopni przez 30 – 40 minut (do suchego patyczka). W miedzy czasie przygotować polewę: rozpuścić cukier puder w wodzie i soku z cytryny. Ciasto
KuchniaWeDwoje.plJuż jakiś czas temu otrzymałam od mojej Obserwatorki fajne silikonowe foremki, których kształt przypadł do gustu szczególnie moim dzieciom. Zazwyczaj robiłam w nich zwykłe ucierane ciasto, niemal identyczne jak na muffinki. Tym razem postawiłam na bananowe, bo moje owoce wołały już o litość ;) Czym banan ciemniejszy tym ciasto słodsze, więc z cukrem nie ma co przesadzać. Jakie jeszcze jest(...)ciasto? Bardzo wilgotne i smaczne! No i uroczo wygląda, sami przyznajcie! Składniki: 2 mocno dojrzałe banany (ok 200g) 250ml mleka 1 jajko 125ml oleju rzepakowego ½ szklanki drobnego cukru (100g) 50g masła orzechowego ok 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ok 4 sztuki ciastek oreo Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka wiórki
Kuchnia w czekoladzieKurpiowską z Młynów Jelonki ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: białko do smarowania ciasta Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy(...)kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki. Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem. Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto kroimy
Fascynacje Anijedno z moich ulubionych ciast według receptury siostry Anastazji. Trochę je zmodyfikowałam, upiekłam niższy biszkopt (choć mógłby być jeszcze trochę niższy), a zamiast białej masy na bazie masła zrobiłam bitą śmietanę. Wyszło pysznie. Mój synek stwierdził, że to jego ukochane ciasto🙂 Składniki (35x23cm): Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)tarce jarzynowej. Przełożyć do rondelka i chwilę smażyć. Do gorących jabłek dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać. 4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć resztę masy budyniowej, na masę wyłożyć okrągłe
Kuchnia domowa Aniczujnym nadzorem je przygotowały – mieliśmy przy tym mnóstwo fajnej zabawy. Możecie od razu przygotować większa ilość ślimaczków – świetnie się mrożą. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM Składniki: Ciasto : 400g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 150g masła klarowanego rozpuszczonego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli(...)jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Zaraz potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto
Dorota Smakuje