Wiele z nas często pędzi... nie mamy czasu na nic... często omijamy temat pieczenia ciast... dlatego dziś przychodzę do was z idealnym rozwiązaniem... Pyszną tarta z jabłkami, gdzie nie potrzebujemy formy, nie musimy smażyć jabłek, kilka minut i gotowe <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 100g naturalnego serka (kanapkowego) 1 jajko(...)100g masła DODATKOWO: 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny cukier kokosowy / ewentualnie zwykły 1 jajko cynamon (nie jest konieczny) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy środek, jabłka kroimy na plasterki. Dodajemy sok z cytryny, całość mieszamy
Dziś Ja gotujeBardzo lubię szybkie i niewymagającej dużej ilości składników przepisy na różnego rodzaju desery do kawki. Idealnie sprawdzają się one w sytuacji, gdy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta. Naszym numerem jeden wśród takich deserów są oczywiście niezastąpione rogaliki 3-składnikowe . Cieszą się one bardzo dużym uznaniem na moim blogu. Ja robiłam je już niezliczoną ilość razy. Dzisiaj(...)przepis na coś nowego, a mianowicie na rogaliki serowe 3-składnikowe. Są one tak samo łatwe i ekspresowe do wykonania tak, jak te poprzednie. Ja do ciasta dodałam jeszcze opakowanie cukru wanilinowego (i teraz mamy 4 składniki;) ), jednak możecie go pominąć. Natomiast jako nadzienia do rogalików serowych 3-składnikowych użyłam powideł własnej roboty . Idealnie sprawdzi się również ulubiony dżem
Danka Pichciduże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik Jak mrozić ciasta . PRZEPIS WIENIEC DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego(...)wyrośnięcia. Następnie jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. W kolejnym kroku miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Potem kiedy ciasto podwoi swoją objętość
Dorota Smakujemiękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto. 2 keksówki silikonowe, do keksówek wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć jabłka. Z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i wysypać na jabłka. piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół(...)ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane kakaowe jest również doskonałą bazą do dużej ilości jabłek i jest coś jak szarlotka........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBiszkopt z dwoma lekkimi jak piórko masami – serową i kajmakową. Całościowo ciasto jest właśnie bardzo lekkie, z doskonale wyważonym poziomem słodkości. Delikatna masa serowa niweluje słodycz masy kajmakowej. Ciasto jest pyszne i wprost ciężko się od niego oderwać. Dodatkowo całkiem szybko się go przygotowuje. Polecam. Ps. Szarość mojej masy serowej wynika z użytego cukru waniliowego;) Biszkopt: 4 jajka(...)szczyptę soli, drobny cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy całość na wysokich obrotach, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy
Smaki Na TalerzuMuffinki przepis podstawowy. Podstawowy przepis na puszyste i maślane muffinki. Ten podstawowy przepis na muffinki jest prosty, a babeczki miękkie i maślane. Podstawowe ciasto na muffinki jest łatwe do wykonania i można dodawać do niego różne dodatki, np. ulubione owoce, orzechy, kakao, wiórki kokosowe itp. Te mięciutkie i puchate muffinki w mgnieniu oka znikają ze stołu(...)maślanka, kefir, jogurt naturalny), szczypta soli :) Jak zrobić muffinki. Ten przepis jest tak szybki i łatwy, że można zrobić te muffinki z zamkniętymi oczami ;) Podstawowe ciasto na muffiny nie powinno być zbyt słodkie. W praktyce używam takiej samej ilości cukru jak masła. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Przy łączeniu składników suchych i mokrych należy
Moja Książka KucharskaCiasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek . Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3 jajka 120 g cukru 80 g mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego
RAROSSAketo babkę jogurtową ze śliwkami i nutą pomarańczy. Chyba jednak potrzebowałam chwili oddechu od tej wszechobecnej dyni … No i dobrze się złożyło. Okazało się bowiem, że moja mama zrobiła ciasto dyniowe . Kolejny wypiek z dynią byłby więc dyniową przesadą i pewnie na dynię nie moglibyśmy więcej patrzeć… Babka niby taka niepozorna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a jaka pyszna! Sama łatwość(...)świetne połączenie! Jedynym istotnym aspektem jest tutaj wcześniejsze wyjęcie z lodówki wszystkich składników i doprowadzenie ich do temperatury pokojowej. Wtedy nic nie powinno się zważyć, lecz odpowiednio napowietrzyć – ciasto lekko podrośnie i będzie puszyste. Także aktualnie u mnie śliwki robią niezłą konkurencję dyni . Przynajmniej w słodkim wydaniu. Zanim nastąpi to, co nieuniknione, czyli całkowita hegemonia dyni , może się zdarzyć
Modern Cave GirlSłodkie, delikatne, pyszne ciasto dla łasuchów. Ciasto bezowo – biszkoptowe z kremem russel beza . beza : 3 białka (około 110 g), 50 g cukru, 200 g cukru pudru, biszkopt : 3 jajka (około 170 g), 70 g cukru, 100 g mąki pszennej tortowej, 10 g mąki ziemniaczanej, krem : 2 białka małych jajek (około 60g), 150 g cukru, 300 g miękkiego masła, 1 łyżka(...)piekarniku nagrzanym do 110 stopni około godziny. Biszkopt : żółtka ubić z 60 g cukru. Białka ubić z 10 g cukru. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dosypując obie mąki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachy z upieczoną i ostudzona bezą, wypełniając miejsca między paskami ciasta bezowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
królestwo garówNajpopularniejszym i najbardziej lubianym przez wszystkich ciastem z jabłkami jest oczywiście szarlotka. Istnieje wiele sposobów na ich zrobienie i każdy na pewno ma swoje ulubione. Najbardziej znana jest oczywiście szarlotka na cieście kruchym lub z połówkami jabłek, czyli Szarlotka Cesarska , ale najłatwiejsza jest chyba szarlotka sypana. Podczas robienia szarlotki sypanej najwięcej czasu (oczywiście poza pieczeniem w piekarniku) poświęcimy na przygotowanie(...)znaczy ich obranie i starcie na tarce. Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaśne i soczyste. Ja użyłam odmiany szara reneta. Przygotowując szarlotkę sypaną nie potrzebujemy miksera, nie musimy zagniatać ciasta oraz nie dodajemy jajek, a mimo to ciasto jest bardzo smaczne. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto to gorąco wam polecam wypróbować przepis na szarlotkę
Danka Pichcizostawić na 30 minut. Do zaczyny wsypać mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, aromat migdałowy, wbić żółtka i jajko całe, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem. Spiralami miksera wyrobić gładkie ciasto nie za gęste, zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia na około 45 minut. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy. Jabłka z działki ugotowane w kompocie dobrze(...)odsączyć na sitku, dodać kaszę manną, cukier i widelcem rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie
W Mojej Kuchni LubięCzasem trzeba umilić sobie życie odrobiną słodyczy. Tym razem będzie to przepyszny domowy biszkopt z dwoma rodzajami kremu, słodkimi malinami i owocową galaretką. Oczywiście podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale jeśli skorzystacie z tego przepisu to jestem pewny, że Wam się uda. Przepis na ciasto bez pieczenia: Ciasto krówkowe Składniki na biszkopt 3 duże jajka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodając partiami cukier. Powinna nam wyjść dość gęsta masa. Dodajemy żółtka, olej i całość ucieramy razem na jednolita masę. Sprawdź przepis na szybkie ciasto: Szybkie i proste ciasto z gruszkami Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czyli winogrona i figi, które teraz smakują najlepiej. Orkiszowa tarta z kremem i figami Krucha tarta z kremem i figami Proporcje na foremkę o średnicy 23 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 130 g masła szczypta soli 2 żółtka 50 g cukru pudru Krem: 200 g kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)winogronowa przezroczysta galaretka winogrona 1-2 figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto
Kulinarne przygody GatityNajprostsze ciasto marchewkowe wilgotne a za razem puszyste. Fajna polewa z serka która idealnie pasuje do tego ciasta. Prosty przepis na ucierane ciasto marchewkowe. Idealne do jesiennej herbaty czy kawy. Blaszka o średnicy 23 cm szklanka o pojemności 250 ml. 5 jajek M lub 4 L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju użyłam rzepakowy 1 i pół szklanki(...)Całość ponownie krótko miksujemy do połączenia składników. Do masy dodać tartą marchewkę oraz przyprawy( cynamon lub przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na kratce i rozprowadzamy polewę z serka. Polewa Serek
Andzia Pichci