Wyśmienity sernik z morelami i kruszonką. Przepis który dostałam od mojej teściowej. Stary przepis który od lat jest hitem każdej rodzinnej uroczystości. Prosty w przygotowaniu, po prostu pyszny. Ciasto które często gości na naszym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml) 1 szklanka cukru 125 gram margaryny lub masła(...)łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo u mnie duży słoik domowych moreli w syropie, możemy użyć rozdrobnionych brzoskwiń z puszki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka i rozdrobnioną margarynę/masło. Wszystkie składniki wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka. przygotowanie
Blog kulinarny S9.PLmleka 50 ml likieru migdałowego Polewa: 140 g masła 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 5-6 łyżek bardzo gorącego mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)niskich obrotach miksera do połączenia. Do masy wlać olej i dalej miksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt
Opowieści z piekarnikawedług mnie najsmaczniejsze są te sezonowymi owocami. Dziś przygotujemy sobie pyszne naleśniki w borówkami , borówki są smaczne, mają wiele zdrowotnych właściwości ale przedrzymskim są pyszną przekąską. [pokaz_ads_1] Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Farsz z sera białego(...)serek homogenizowany lub jogurt grecki 1 szklanka borówek Naleśniki z serem Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju
Naleśnikimąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy opakowanie, wlać olej rzepakowy, wbić jajka i mikserem krótko tylko połączyć składniki na wolnych obrotach. Forma silikonowa niska okrągła 26 cm, ciasto wylać do formy, na ciasto łyżką nakładać aronię ( po upieczeniu góra będzie spodem ), piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 55 minut, na ciemno złoty kolor(...)formie ciasto dobrze wystudzić aby aronia stężała, nakryć talerzem formę, odwrócić i zdjąć formę z ciasta, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jogurtowe jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, idealna baza również do wielu sezonowych owoców.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięProsta i pyszna tarta. Spód, który nie wymaga wcześniejszego podpiekania. Aromatyczne jabłkowe nadzienie. Ciasto : mąka pszenna 250 g margaryna 125 g cukier 55 g 1 mniejsze jajko śmietana 18 % 1- 2 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier waniliowy 1/2 łyżeczki szczypta soli Nadzienie : 5 -6 dużych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta goździków 2 łyżki soku z cytryny(...)nasiennych Do saganka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki i 2 łyżki soku z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z palnika, przestudzić. Ciasto. Wszystkie składniki można zmiksować w malakserze, lub zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut . Ciasto kruche wyjąć z lodówki, oderwać ok. 1/3 na dekorację
Smaczne mojePyszne i delikatne pączki z dodatkiem piwa zamiast spirytusu. Stary przepis z notesu mojej mamy. Pączki wychodzą puszyste, nie chłoną tłuszczu. Po prostu doskonałe :). Z tej proporcji ciasta wyszło mi 30 pączków które nadziałam nutellą i konfiturą z wiśni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mąki pszennej ja użyłam tortowej 6 żółtek 1 całe jajko 125 gram margaryny lub masła(...)cukrem. do mąki z solą dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, utarte żółtka z cukrem oraz piwo. Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać stopniowo ręką, dodając na koniec przestygnięty tłuszcz. ciasto wyrabiamy kilka minut do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut (czasem krócej). gdy ciasto wyrośnie mieszamy
Blog kulinarny S9.PLCiasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą lub masą(...)puszczą sok. Suszoną żurawinę oraz rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku. Orzechy włoskie obieram i kroję na małe kawałki. Teraz szykuję ciasto i tortownicę. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Nie używam miksera. Na końcu dodaję jabłka wraz z sokiem, orzechy oraz bakalie. Mieszam łyżką
Zasmakuj Kuchnimnie wiśniowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mąkę przesypujemy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. utarte żółtka dodajemy do mąki, kolejno śmietanę i spirytus. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać delikatnie mąki. Zagniecione ciasto wykładamy na stolnice delikatnie oprószoną mąką i obtłukujemy je kilka minut wałkiem co spowoduje wtłoczenie dużej ilości powietrza i da ciastu(...)kruchość i delikatność. Gdy będzie płaskie składamy je na pół i ponownie obtłukujemy. Obtłuczone ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę aby ciasto odpoczęło., Ciasto dzielimy na mniejsze porcje które następnie cieniutko rozwałkowujemy, w razie potrzeby lekko podsypując stolnicę mąką. Następnie wykrawamy trzy różnej wielkości krążki;( u mnie kubkiem, literatką i kieliszkiem). Krążki nacinamy
Blog kulinarny S9.PLkruche babeczki z nadzieniem orzechowym. Babeczki są naprawdę delikatne, a nadzienie pyszne. Spróbujcie koniecznie Z przepisu wyjdzie 28-30 babeczek o średnicy 5 cm w górnej części. Składniki na ciasto: 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki oleju Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego(...)Czekoladę rozdrabniam. Następnie masło podgrzewam razem ze śmietaną, miodem i cukrem w garnuszku. Mieszam do połączenia się składników. Dodaję czekoladę, mąkę i jajko. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentTakie ciasto pojawiało się na świątecznym stole praktycznie w każde święta w moim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm(...)proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 15 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić wzdłuż na paski. 1-2 paski można zjeść ;-) a resztę zostawić do ciasta. 3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń
Kuchnia domowa Anizmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. Lista zakupów (ok. 30 sztuk) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5–6 płaskich łyżek cukru 115–120 g ciepłego smalcu 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru(...)oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem, po czym ścieramy na tarce lub kruszymy
Proste-przepisy.plPrzy ostatniej imprezie w domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę. ok 15 parówek Składniki: 15 mini parówek porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego(...)rozkręć i potnij w długie paski - tnij w poprzek na grubość ok 0,5 cm (powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż
Niezły MłynekSycylijski deser to niezwykle subtelne ciasto, delikatne, rozpływa się w ustach:) Bardzo efektownie się prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort na różne okazje. Dość prosty w przygotowaniu więc nie powinno sprawić dużego kłopotu przygotowanie tego bajecznego ciasta:) Zapraszam po przepis. Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka(...)wlać wodę i żółtka, wymieszać. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką. Dno tortownicy, u mnie 23 cm wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i przeciąć na 3 blaty. Miskę o podobnej średnicy jak tortownica wyłożyć folią spożywczą. Jeden blat
gotuj ze mnąPrzepyszny piernik, który nie wymaga leżakowania ani wyrastania jak to jest w przypadku ciast drożdżowych. Ale jak to piernik, im dłużej postoi, tym jest lepszy;) Dlatego warto upiec go i przełożyć powidłami już na kilka dni przed podaniem. Ciasto: 100 g drożdży świeżych 1 szkl cukru 7 jajek 3/4 szkl miodu 3/4 szkl oleju 350 g mąki pszennej(...)sody 2 op. przyprawy do piernika Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny słoiczek powideł śliwkowych płatki migdałów do posypania Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem, miodem, żółtkami i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać
Smakołyki Asi