dodać na raz: mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć). Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić(...)delikatnie zdjąć papier. U mnie na biszkopcie powstała taka jakby skórka, którą delikatnie zdjęłam. Wtedy powierzchnia ciasta jest idealnie gładka jak w oryginalnej mlecznej kanapce. Krem 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% + dodatkowo 100ml do namoczenia żelatyny 80 g mąki Basia Krupczatka 70 g cukru 20 g żelatyny sok z połowy cytryny aromat waniliowy do smaku. U mnie buteleczka
W garach u GosiLubicie szpinak? Jeśli tak to nie muszę Was namawiać do zrobienia tego ciasta, a jeśli nie to też spróbujcie jego smak jest naprawdę bardzo mało wyczuwalny. W połączeniu z kremem jest pyszne. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik szpinakowy z kremem Składniki Składniki na ciasto: 170 g szpinaku baby 3 jajka ½ szklanki cukru 280 g mąki tortowej 1/3 szklanki oleju(...)łyżeczka proszku do pieczenia sok z połówki cytryny Składniki na krem: 250 ml zimnej śmietanki 30 lub 36% 250 ml zimnego mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Umyty szpinak blendujemy z olejem i sokiem z cytryny Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę razem z proszkiem (przesiane przez sito) na przemian ze szpinakiem. Ciasto przelewamy
To co lubię - gotuję i polecamSezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego, żeby jak najlepiej i najsmaczniej wykorzystać ten czas zapraszam po kolejny przepis na ciasto ze śliwkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami II Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 130 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder śliwki około(...)posypanej bułką tartą. Na wierzch dość ciasno układamy wcześniej umyte i pozbawione pestek śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto ze śliwkami II pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamPiernik to jedno z ciast, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie już przepis na pyszne pierniczki, oraz na piernik z pyszną masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Dzisiaj zapraszam Was po przepis na piernik z polewą czekoladową dżemem i galaretką. Piernik, który nie wymaga leżakowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Piernik z polewą czekoladową i dżemem Składniki Składniki(...)ciasto: 230 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 100 g drobnego cukru (1/2 szklanki) 130 g miękkiego masła 200 g płynnego miodu 3 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka cynamonu 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich Składniki na masę
To co lubię - gotuję i polecamsię na stole i świetnie smakują z kubkiem kakao, herbaty, kawy lub mleka. Poznajcie nowy sposób zawijania drożdżówek na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto na drożdżowe róże bazuje na jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić(...)suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Jak większość wypieków drożdżowych, smakują najlepiej w dniu upieczenia. Jak zawijać drożdżówki skręcane ? Ja robię to w bardzo łatwy sposób, wycinając z ciasta kółka - wystarczy je tylko zwinąć i przeciąć na pół. Nawet jeśli nie macie zdolności manualnych, Wasze mleczne bułeczki będą wyglądać pięknie. Słodkie bułeczki różyczki to pyszne domowe drożdżówki
Lekcje w kuchniŁaciaty sernik na zimno to moja kolejna wariacja na temat sernika na zimno. Tym razem ciasto powstało z serków waniliowych homogenizowanych połączonych z ubitą śmietaną kremówką. Łaciaty, bo masa serowa przeplata się tu z musem brzoskwiniowym. Sernik zrobiony jest na herbatnikach. Oprócz warstwy sernikowej, zrobiłam także warstwę kremu budyniowego. Całość wykończyłam mieszanką kruchych ciasteczek i galaretką. Ciasto powstało z tego(...)miałam akurat w lodówce, ale efekt przeszedł moje oczekiwania. Powstało pyszne, lekkie ciasto o owocowym smaku. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g serka waniliowego homogenizowanego 150ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość jaka wg opakowania potrzebna jest na 0,5l płynu) ok. 3/4kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru
Waniliowe ImprowizacjeBłyskawiczne i pyszne ciasto, które powstało na bazie ulubionych muffinek mojej rodzinki. Bez wyrabiania, bez długiego mieszania. Dwie miski, w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie wszystko razem delikatnie mieszamy i na blaszkę. Do tego duuużo śliwek i do pieca. Po niespełna 40 minutach możemy się delektować pysznym ciachem w promieniach słońca... Piekłam w malutkiej ciemnej blaszce(...)trzeba) składniki mokre: - 100g roztopionego masła - 3 jajka - 170g kefiru (można zastąpić płynnym jogurtem naturalnym) dodatkowo: - śliwki - łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do oprószenia ciasta przed podaniem W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i delikatnie mieszamy. Tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blaszkę
Smaczne ZdroweCiasto owsiano-kokosowe ze śliwkami ostatnio widzieliście na moim facebokoowym oraz instagramowym story i bardzo chcieliście, abym Wam podała na nie recepturę. Jest to podobny przepis jak na Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - klik , ale skoro prosiliście to proszę bardzo! To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych. Zawsze się udaje, więc koniecznie sami(...)upieczcie. I pamiętajcie, że możecie do niego użyć Waszych ulubionych owoców. Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami - składniki: (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki
Di gotujeCiasto wychodzi słodziutkie więc jest idealne do kawy lub gdy mamy napad słodkiego, ale żeby nie było za słodko to co jakiś czas pojawia się nuta kwaskowatości w postaci czerwonej porzeczki ;)....... i uwaga to na dole to nie jest zakalec, jest to marcepan który opadł na dno ciasta. Składniki na blaszkę 17 x 17 cm: 1 jajko(...)Dodajemy obie maki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, wszystko razem ucieramy na gładką konsystencję. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką, przekładamy ciasto. Marcepan rwiemy na kawałki i delikatnie układamy na cieście (on się zatopi i będzie albo w środku albo na dnie ciasta) następnie posypujemy czerwona porzeczką. Pieczemy w 190 stop przez
Gotowanie...to proste !wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i delikatne, a prawdziwe(...)jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników. Cukinię odciskam dokładnie z soku i dodaję do ciasta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( grzałka góra/dół ) i piekę
Kuchnia z widokiem na ogródwiem jak u was, ale w naszym przydomowym sadzie właśnie dojrzały brzoskwinie. Żeby się nie marnowały, postanowiłam zrobić z nich jakieś pyszne ciasto. Ponieważ chwilowo nie mam piekarnika, to powstało ciasto na zimno/bez pieczenia. Na panujące upały, chyba nawet lepsze niż pieczone. Jest to moje pierwsze ciasto z użyciem świeżych brzoskwiń. Do tej pory korzystałam jedynie z brzoskwiń z puszki(...)wypieków, ale tym razem postanowiłam to zmienić. Powstało pyszne, choć dość słodkie ciasto na herbatnikach, z masą z mleka w proszku, warstwą brzoskwiniową i galaretką. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 400g herbatników ok. 1kg brzoskwiń 3 galaretki o smaku brzoskwiniowym 250g mleka w proszku 3/4szkl. mleka np. 2% 150g masła 1/4szkl. cukru 2 łyżki soku z cytryny
Waniliowe Improwizacjezbieraczy i zaopatruję się u nich w jedne z moich ulubionych grzybów, by już za chwilę wchłaniały aromat czosnku, tymianku i cebulki. To pyszne połączenie wyląduje w objęciach francuskiego ciasta, którego maślane warstwy po upieczeniu zaczynają tworzyć cieniutkie, przyjemnie chrupiące listki. Cała kuchnia wypełnia się ciepłym zapachem pieczonego ciasta i aromatem ziół, gdy wyciągam rumiane babeczki z piekarnika. Złota przekąska(...)prostu uwielbiacie kurki albo macie ochotę na pyszną przekąskę, sierpniowy wsad do piknikowego koszyka albo niecodzienną kolację, to te babeczki z pewnością oczarują Wasze podniebienia. Babeczki z kurkami na cieście francuskim Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 3 gałązki świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 50g startego żółtego sera
Kuchnia w Słońcu Skąpana