ciasto - 162322 przepisów (strona:2167/10822)

Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 134

colomb ę  bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI Colomba 250 g mą ki pszennej 150 g cukru(...)Jajka miksujemy z cukrem soli do uzyskania jasnej i puszystej masy.  Nie przerywając miksowania stopniowo wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, następnie letnie mleko i 2 łyżki amaretto. Do ciasta dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. S topniowo łyżka po łyżce wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy

La grande e la piccola cuoca
Mazurek 170

Mazurek Składniki:  Ciasto: 20 dag masła 15 dag cukru 25 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej 4 żółtka 6 łyżeczek kwaśnej śmietany Polewa (biała czekolada): 20 dag masła 1/3 szklanki wody cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 20-30 dag bakalii (suszone, pokrojone w kostkę morele, suszona żurawina) Wykonanie ciasta: Z powyższych składników zagnieć(...)ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj je na grubość ok 7 mm i ułóż na dużej blasze (43x30 cm), posmarowanej masłem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz aż się zrumienieni (ok 30 -35 minut w zależności od grubości ciasta) w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wykonanie polewy: W rondlu rozpuść masło, cukry, dodaj wodę, a na końcu mleko

Aromatyczne Podróże
Potrawy wielkanocne 110

może pretekst, żeby odwiedzić bliskich. U nas będzie jeszcze jedna okazja do świętowania, bo Milenka w niedzielę obchodzi czwarte urodzinki!  Wielkanocna rolada z białą kiełbasą Żurek, jajka, ciasto, sałatka i wiele innych.. Co ugotować na święta wielkanocne?  Zacznijmy od śniadania! Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych punktów Wielkanocy. Śniadanie wielkanocne Żurek wielkanocny to pyszna zupa, którą(...)staropolski zyskuje wtedy na smaku razy milion! Taka sycąca zupa w zestawieniu z koszyczkiem wielkanocnym, myślę, nasyci każdego. Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne

MamaOskarka
Szaszłyki z białej kiełbasy i ciasta francuskiego 120

Pisałam Wam już nie raz że ciasto francuskie powinno się zawsze znaleźć pod ręką. Jak nie w lodówce, to w zamrażarce. I co?? I sama zapomniałam zakupić ;) Na szczęście na razie nie mam w planach smakołyków z jego wykorzystaniem, a dzisiejsze zakupy powinny starczyć nie tylko na święta, więc po samo ciasto się nie wybiorę. Jeśli jednak Wy zakupy macie(...)planach albo- co lepsze zrobiliście je uwzględniając zakup ciasta francuskiego, to polecam zużyć je do przygotowania prostych, smacznych szaszłyków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

Kuchnia w czekoladzie
Babka marmurkowa (Ciambella marmorizzata) 125

masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem soli do uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo wlewamy olej (nie przerywając miksowania) i śmietanę.  Na koniec do ciasta stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarenka z laski wanilii. Ciasto dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy(...)połączenia się składników.  Do formy przelewamy na zmianę to jasną to ciemną masę, następnie widelcem robimy w cieście zygzaki. Przed pieczeniem wyrównujemy wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem,  mieszamy. Lukier odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto  dekorujemy

La grande e la piccola cuoca
Sernik pomarańczowy 116

skończy się jedna porcja lukru, przygotowuję kolejną. Ja tym razem zamiast wody dodałam kilka łyżek soku z pomarańczy, w ten sposób powstał pyszny lukier o smaku pomarańczowym. Jak zrobić ciasto na spód sernika: Rozpuszczamy w rondelku masło lub margarynę, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 ½ szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy(...)wykładamy ciastem dno podłużnej formy. Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek na sztywno z 1,5 szkl. cukru. Masa serowa: Do misy robota przekładamy sernik z wiaderka, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 suche budynie śmietankowe, wlewamy olej i sok pomarańczowy i dokładnie miksujemy. Ostrożnie dodajemy ubite białka i mieszamy masę serową łyżką. Przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Malta - Ciasteczko daktylowe z anyżem (Imqaret) 238

więcej wpływów w danym miejscu się miesza, tym lepsza i ciekawsza kuchnia. Skupiając się wyłącznie na słodyczach, na Malcie równie tradycyjne jest cannolli (sycylijskie rurki z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty), red velvet cake (amerykańsko-brytyjski czerwony biszkopt przekladany kremem) czy właśnie imqaret (smażone na głębokim tłuszczu ciastko z nadzieniem daktylowym, inspirowane kuchnią arabską). Dzisiaj proponujemy imqaret w wersji(...)uproszczonej, z ciasta filo, z patelni. Mimo, że nazwa ciasteczka pochodzi od słowa maqrut, oznaczającego diamentowy kształt, najczęściej imqarety formą przypominają prostokąt. Składniki (4 porcje): - 4 płatki ciasta filo - 25-30 daktyli - sok z 2 mandarynek - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki mielonych goździków  - szczypta mielonego anyżu  - odrobina ekstraktu z wanilii - olej (do smażenia) - cukier puder

Roślinożerni urlopowicze
Fit ciasto 3 bit 138

format: 2, ad_newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #półfitpółcheat #bezglutenu #bezdodatkucukru Składniki na ciasto: – 150 g mąki kukurydzianej – 50 g mąki ryżowej – 50 g mąki ziemniaczanej – jajko – 50 g masła (zimne) – 30 g erytrytolu – łyżeczka proszku do pieczenia(...)mleka – 2 budynie waniliowe – 2 łyżki erytrytolu – 100 g masła (miękkie) Dodatki: – 200 g śmietany 36% – gorzka czekolada, 3 bit Sposób przygotowania Ciasto: Mąki przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone zimne masło, jajko, erytrytol, proszek do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Formę do pieczenia

Mrs. Endorfina
Brownie z jagodową śmietanką 123

ciasto to istny obłęd smakowy. Wilgotne, mocno czekoladowe brownie przełożone lekkim i puszystym kremem w formie jagodowej pianki. Polecam do kawy! Biszkopt brownie: 60 ml soku pomarańczowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100 gorzkiej czekolady 100 g masła lub margaryny ¾ szklanki drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka czarnego kakao 1/3 łyżeczki proszku(...)przez sitko mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę, wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut (do tzw. Suchego patyczka). Sprawdzając ciasto patyczkiem nie może się na nim nic oblepiać. Po upieczeniu brownie studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem: Galaretkę

VioletoweKucharzenie
Przepis na bułki pszenne 161

minut do wyrośnięcia. przepis na bułki pszenne Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciągle wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż przestanie się(...)lepić do ręki i będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odłóż na 1 godzinę i przykryj je szmatką. przepis na bułki pszenne Po godzinie, uformuj z ciasta bułki, powinno wyjść ich 8 sztuk. Ułóż je na blaszce do pieczenia, ponownie przykryj szmatką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponacinaj bułki pszenne na pół. przepis na bułki pszenne Bułki pszenne piecz

ugotuj-przepis.pl
Pomarańczowy mazurek z czekoladą 121

Tradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladową polewą i orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy to świetna propozycja słodkiego Wielkanocnego deseru. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka: 200g konfitury z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny 100g mlecznej czekolady 90ml śmietany 30% 2 łyżki masła(...)Dekoracja: płatki migdałowe czekoladowe jajka Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wyłożyć dno formy u mnie o kształcie jaja, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w postaci małych

Szalona Kuchnia Eweliny
Amerykańskie ciasto na pizze 129

Pyszne, puszyste amerykańskie ciasto na pizzę. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku :). Są fani cienkiego włoskiego ciasta na pizzę jak i puszystego amerykańskiego, ja zaliczam się do jednego i drugiego grona :). Dziś chcę Wam pokazać przepis który ja bardzo lubię i który często serwuje swoim najbliższym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 spody o średnicy 24 cm: 2 szklanki(...)mleka i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia, do podrośniętych drożdży wbijamy jajko, dodajemy mąkę i stopniowo wyrabiając ciepłe mleko, pod koniec wyrabiania dodajemy olej/oliwę, wyrobione/ gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół, jedną połówkę rozprowadziłam po nasmarowanej oliwą dnie formy od tortownicy, posmarowałam sosem

Blog kulinarny S9.PL
Szarlotkowa tarta 106

Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli  Tą pyszna tartę upiekła moja Córka, dziękuję :)                   Propozycja może mało Świąteczna, ale bardzo pyszna :) Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć siekając nożem(...)całości Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a jeszcze lepiej wyłożyć papierem Schłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na 2 części, mniejszą i większą Większą rozwałkować na kształt foremki dociskając boki, na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać Mniejszą część również rozwałkować pokroić na paski

Proste Potrawy
Z ŁĄKI NA TALERZ: Fiołkowe gniazdka z kremem 140

skoro nie możemy chłonąć jej pełni na zewnątrz. Na fiołki teraz najwspanialszy czas! ...i na fiołkowe gniazdka pełne pysznego kremu, ma się rozumieć!:) Fiołkowe gniazdka ptysiowe z kremem Potrzebujesz: Ciasto ptysiowe 250ml wody 70g masła 150g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Fiołkowy krem budyniowy 1 opakowanie budyniu śmietankowego mleko 3 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki przecieru(...)fiołków wonnych [ TU PRZEPIS ] 80g masła Polewa 6 kostek białej czekolady 1/2 łyżeczki masła świeże fiołki do ozdoby Sposób przyrządzenia: Ciasto ptysiowe 1. W garnku umieść wodę z masłem, dodaj szczyptę soli i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. 2. Zdejmij garnek z palnika, wsyp całą mąkę, ponownie postaw na palnik i mieszaj łyżką do momentu

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania